Frezarka wielozadaniowa z Epoxygranitu ---> Beton

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: oprawcafotografii » 18 sty 2014, 16:40

Nie zapominaj o naprezeniu wstepnym nakretki.

Przy nakretkach nez naprezenia mozna os przesunac recznie o dyche :)

Na Twoim miejscu zaczalbym od konstrukcji. Nie od gadania o konstrukcji
a o jej odlaniu a nie kupowal szyny, sruby etc. To mozna zrobic w chwile
jak juz konstrukcja bedzie stala. O ile bedzie stala ;)

q

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Tagi:

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 133

Post napisał: DOHC » 18 sty 2014, 17:27

Kupując na już wydajesz 3 x wiecej. Konstrukcja stanie, kompletuje stal na szkielet. Ktoś mi ze złomu pod pierniczył dwuteowniki. Mam już troche dwuteowników 160, dziś kupiłem ceownik 80x60x~6. Myślę że w styczniu uda się zgromadzić graty na szkielet a w lutym odlać maszyne.

Co do nakrętki oczywiście chodziło mi o brąz. Jak widzicie różnice w dokładności śruby kul vs trapezowe ?
Pozdrawiam

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 23 sty 2014, 20:39

Witam,

Naszły mnie kolejne przemyślenia, tym razem co do konstrukcji bramy. Pierwotnie wrysowałem bramę wykonaną w oparciu o profil zamknięty 200x120x8 który miałby być wypełniony epoxybetonem. Doszedłem do wniosku że taki profil przy obciążeniu siłami obróbki może się skręcać. Dodatkowo 200 mm rozstawu prowadnic wydało mi się niewielką odległością. Idąc tym tropem wpadłem na pomysł aby wykonać bramę z ceowników gorąco walcowanych skręconych ze sobą i usztywnionych formatkami ze stali wyciętymi na laserze i skręcone od góry i od dołu płaskownikami stalowymi. Od góry wywierciłbym otwory do zasypywania epoxydobetonu w trakcie wibrowania które zakryłby przykręcony od góry płaskownik. Tak właśnie miało by to wyglądać:
stare
Obrazek
Obrazek
nowe
Obrazek
Obrazek

dodatkowy plus jest taki że taki ceownik można kupić w wymiarze 240x85 lub 260x90 co da łącznie przekrój bramy 170x140.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 23 sty 2014, 21:44

Nie wydaje mi się, żeby dwa ceowniki skręcone były sztywniejsze od kształtownika. Na połączeniach śrubowych będzie "pracować". Zespawane ze sobą to i owszem, ale jak przez całość spaw pociągniesz to spaw ściągnie okrutnie i wyjdzie niezłe śmigło. Może jakby dobrze przemyśleć proces spawania... ale i tak trzeba obrobić.

gozdd
Posty w temacie: 7

Post napisał: gozdd » 23 sty 2014, 22:49

Ja też byłbym za profilem, jednak rozwiązanie o niebo prostsze. I profile też da się kupić np. 300x150x8. Na pewno nie wszędzie i nie tanio, ale są :)
Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie wycinania, w sumie dość dużych, dziur do zalania betonem i zawibrowania tego. Pomijając, że osłabi to bramę. A taki profil postawisz piono, zalejesz i zawibrujesz bez większych problemów.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 24 sty 2014, 08:37

Mialo byc prosto a robie sie straszna kombinacja.

Na moje oko przekombinowane...

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 24 sty 2014, 09:33

Maszyna rośnie i projekt się rozwija dlatego kolejne komplikacje. Co do wibrowania to przy zalewaniu maszyny umieściłbym w belce styropianowe inserty. Sam profil na brame to ~50 kg + szyny, wozki, os Z, wrzeciona itd robi się z tego niezły czołg. Składanie belki z dwóch profili ułatwiło by ułożenie insertów a otworowanie równomierne zalanie. Panowie a co z kołkowaniem, z tego co tu czytam to rozwiązanie stosuje się żeby wyeliminować przesunięcia skręconych z sobą elementów. Co do profila 300x150x8 to są takie tylko dostanie dwóch kawałków po 1,5 m jest nierealne. Kupować 6 m żeby się o połowe tego potykać trochę mi się nie widzi. Co do prostoty projektu to przed nią przedkładam użyteczność i funkcjonalność. Maszynka będzie kosztowała pare zł i chciałbym aby jej możliwości były w miarę możliwości duże.

Pozdrawiam

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 25 sty 2014, 14:56

Z innej beczki, kupiłem kolejnych 8 wózków 25 więc brakuje jeszcze szyn na oś x i z, no i wszystkich śrub. Kupiłem też komputer stacjonarny który przynajmniej początkowo będzie sterował maszynką. Jest to HP DC7600 3,0 Ghz, 1gb RAM, dysk 40 gb. Po wyłączeniu zarządzania procesami latency test pokazuje maximum jitter w okolicy 25000 więc komp chyba się nada. Dorzucę mu jeszcze kartę graficzną (teraz jest zintegrowana) i jeszcze 1 gb ramu i myślę że będzie całkiem dobrze. Kupiłem też monitor 19" na potrzeby maszyny.

Niestety przez mróz nie udało mi się nic pchnąć tematu konstrukcji (nie mam jak pojechać po stal bo mi się auto zbuntowało na mrozie).

Ostatnio rozmyślałem nad sterowaniem i podjąłem już raczej ostateczną decyzję o rezygnacji z serw DC na rzecz silników krokowych w closed loop. Dostępność silników vs serva i servopacki jest nieporównywalna, po przemyśleniu tematu budowy mostków H dla serv DC stwierdziłem że stracę na to kupę czasu i tak naprawdę nie wiadomo co z tego wyjdzie. Kolejną zaletą silników krokowych jest to że jak nie wyrobie się z rozkminieniem sterowania w closed loopie to będę mógł na szybko spiąć śruby osi Y pasem i uruchomić maszynę w normalnym trybie. Myślę że 2 silniki ~8 NM w osi Y, jeden 8NM w osi x i jeden 6-8 NM w Z nadadzą maszynie wigoru, napęd ostatecznie będzie przekazywany przez paski więc wszystko będzie można skorygować.

Mam pytanie jak dużo momentu tracą silniki ze sterownikami tego typu przy jakichś większych podziałach kroków? Typu 64 mikrokroki i więcej ?
NDC556

Pozdrawiam

EDIT

Wrzucam zdjęcia nowych gratów, tak dla kompletności dokumentacji.
Obrazek

w tym tyg bede miał w domu drugi taki komputer tylko dualcore 2x3.4 ghz + bede miał karte graficzną i kolejny gb ramu więc może uda się powalczyć o trochę mniejszy jitter.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 02 lut 2014, 20:28

Witam

Panowie czy znacie jakieś mocne kleje montażowe beton-stal? Zaczynam myśleć o wstępnym odlaniu maszyny ze zbrojeniem a inserty chciałbym wkleić. Z doświadczenia wiem że przy akcjach typu odlewanie (gdzie goni czas) ciężko zadbać o precyzje i wolałbym poustawiać inserty i wkleić je na spokojnie. Znacie jakieś odpowiednie do tego typu operacji produkty?
Myślałem o czymś takim:
http://www.kleje-przemyslowe.pl/r01-33- ... .htm#mb16s
http://www.multibond.pl/pdf/tds/MULTIBOND-16S_TDS.pdf tu jakieś dokładniejsze dane tego specyfiku

Albo takim:
http://www.kleje-przemyslowe.pl/r01-33- ... .htm#mb16o
http://www.multibond.pl/pdf/tds/MULTIBOND-16O_TDS.pdf
oczywiście przed całą operacją przeprowadzę jakieś testy jaka jest przyczepność tego do betonu ale myślę że nie powinno być źle. Parametry wytrzymałościowe z karty przekraczają wytrzymałość betonu więc nie powinno to osłabić konstrukcji.
Pozdrawiam

iksmodiw1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: iksmodiw1 » 03 lut 2014, 22:55

A patrzyłeś na kleje tzw. kotwy chemiczne. Producentów jest dużo i to nie drogie. A z doświadczenia wiem że trzyma to stal w betonie bardzo mocno.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”