Kopernik by się zdziwił

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52

Post napisał: RomanJ4 » 21 sty 2014, 01:59

No jak...
Bez szczypty ponoszenia ciśnienia?
Para zejdzie i cały dzień będę jakiś taki sflaczały ;)
Obrazek

pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: diodas1 » 21 sty 2014, 02:14

triera pisze:No jak...
Bez szczypty ponoszenia ciśnienia?
Para zejdzie i cały dzień będę jakiś taki sflaczały ;)
Kiedyś zafundowałem sobie szybką wymianę okien w mieszkaniu. Nabyłem co trzeba, razem z firmowym montażem. Przyjechała młoda wesolutka ekipa i z impetem rzucili się na robotę. Odsunęli meble, migiem wyrwali całe stare mięso ze ściany, założyli nowe okna, opiankowali i na koniec dokładnie usunęli cały wyprodukowany gruz. Wykończenie murarskie wziąłem na siebie. Żona asystowała we wszystkich czynnościach z nieodgadnioną i dość ponurą miną. Fachowcy skończyli i w końcu zauważyli jej milczenie. Jeden z nich, najbardziej wyrywny krótko skomentował "pani niezadowolona, demolki mało" :mrgreen:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 sty 2014, 04:02

Jest jeden zasadniczy powód, dla którego udawanie, że problemu z zacofaniem i głupotą nie ma. Tym powodem jest istnienie polityków, którzy swój cel istnienia widzą w szczuciu tej liczącej mniej więcej 1/3 społeczności grupy na resztę.

Nie ma problemu z prostaczkiem,, który w rozmowie co chwila stwierdza, że wszystkiemu winni (można tu podstawić dowolną wartość). Problem rodzi się w chwili, gdy charyzmatyczny i pozbawiony skrupułów przywódca wskaże motłochowi cel. I zaczyna się polowanie na Żydów czy cyklistów.

W dobie internetu głupoty zamilczeć się nie da. Czas mediów jednostronnie ślących przekaz w stronę maluczkich dobiega końca. Interakcja z widzem/słuchaczem/czytelnikiem staje się pomalutku standardem. Polemika z gazetą czy telewizją za komuny była niemożliwa, bo wszystkie gazety i telewizje były rządowe. Dziś nawet telewizja publiczna jest niezależna od rządu czy partii - przynajmniej teoretycznie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 sty 2014, 05:48

Uuuu, ale się dyskusja rozwija. Niestety już beze mnie. Moja babcia (ta od dziadka :)) mawiała
- przyzwioici ludzie to w nocy śpią *

*
jak wychodziłem na nocną szychtę do elektrowni.

MlKl pisze: osiem lat temu pomagałem w kampanii wyborczej na burmistrza mojego miasteczka kandydatowi powiązanemu z PiS..
Taki młody to Ty już nie jesteś i pewnie pamiętasz, że osiem lat temu to jeszcze pełno było
"naszych przyjaciół z PIS czy PO " i nadziei na POPIS.
Co do pudełka zapałek to pelna racja :) :)
Tak na marginesie to proponowałbym aktywnym politycznie skupić się na wymuszeniu okręgów jednomandatowych. Nawet za cenę bojkotu kolejnych wyborów. Coś w stylu "zabierz babci dowód " :) Sami politycy nigdy tego nie wprowadzą chociazby nie wiem ile obiecywali.
Może dobić człowieka jak glosuje na swojego kandydata a wchodzi Niesiołowski :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 sty 2014, 07:05

Kaczyńskich nie trawię od zawsze. Ale nie przenosi się to u mnie automatycznie na każdego ich zwolennika.

Gość był z frakcji Jurka i Zawiszy i wyleciał z PiS mniej więcej z nimi. Ale nadal jest z nimi związany, choć oficjalnie bardzo stanowczo broni się przed wiązaniem z tą partią. Na spotkania do Błonia zapraszał np Gęsicką, zajmował się budowaniem, a nie burzeniem. Nie słyszałem, żeby bredził o agentach etc.

Jednomandatowe okręgi nie są cudownym remedium. To tylko odmienny sposób wybierania spomiędzy tych samych kandydatów. Bo w cuda nie wierzę - nie nastąpi cudowna zmiana i nie rzucą się kandydować anioły.

A nie wierzę, żeby aktualny komplet obsady żłobu uchwalił cokolwiek utrudniającego mu dostęp do żłobu w przyszłości, o uchwaleniu np możliwości odwołania wybrańca ludu przez tenże lud nie wspominając.

W JOW w praktyce zawsze zostają dwie duże partie, w większości okręgów mające stałą przewagę nad konkurencją. Tam zawsze wygra kandydat partii mającej w okręgu większość. Bój się toczy w nielicznych okręgach bez ustalonej przewagi którejś z partii I w takim okręgu będziesz miał do wyboru np Niesiołowskiego i Macierewicza...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 sty 2014, 07:56

MlKl pisze: będziesz miał do wyboru np Niesiołowskiego i Macierewicza...
Nawet tak nie strasz :) Ale nie masz racji, kandydat przywieziony w teczce raczej odpadnie w przedbiegach ze znanym (dobrym) lokalnym. A tak to tylko sankcjonujesz wybór układacza listy a nie głosujesz demokratycznie. Różnica między dzisiejszymi wyborami a poprzednimi sprowadza się do procentów frekwencji. Na początek można też zrobić listy partyjne alfabetycznie, bez numerków.
Wiara w zmianę przez rządzących obecnie czy kiedykolwiek jest jak każda wiara :)
Ale zapowiedż powszechnego bojkotu mogłaby pomóc.

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 23

Post napisał: Adalber » 21 sty 2014, 09:01

mc2kwacz, sposoby manipulacji społeczeństwem rozwijają się równolegle do rozwoju nauki. Dostrzegłeś promocję głupoty we wszystkich mediach, to tylko jeden ze sposobów tu masz kilka następnych http://demotywatory.pl/4139124

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 sty 2014, 09:49

MlKl pisze:Tym powodem jest istnienie polityków, którzy swój cel istnienia widzą w szczuciu tej liczącej mniej więcej 1/3 społeczności grupy na resztę.
Obrazek

Dla rozładowania atmosfery:
W ramach równouprawnienia (bo męska dala d..) damska reprezentacja piłkarska dostała nowy model korków
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 09:57 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: triera » 21 sty 2014, 09:52

Nie jestem już w zasadzie w stanie oglądać programów TV,
większość czasu antenowego to reklamy i jakaś sieczka...

Ciekawe jaki to ma wpływ na te masy
spoglądające w niebieskie oczko
całymi godzinami...

Niektóre kanały tzw. popularnonaukowe
promowują handel towarami z odzysku,
jakiś sens m.in. ekologiczny to ma ;)
Ciekawe czy tak nas widzi nadawca?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 sty 2014, 10:17

triera pisze:Niektóre kanały tzw. popularnonaukowe
promowują handel towarami z odzysku,
ale chociaż taki z tego profit, że można czasem pouczyć się historii.
Na jednym z nich grupa facetów zajmowała się rozbiórką domów w zamian za "skarby" które w nich znajdą. I w jednym z nich znaleźli miedzy innymi pudełko ze "starą niemiecką maszyną do pisania" w bardzo dobrym stanie. Po zaniesieniu tego do lombardu, właścicielka (kobieta i Amerykanka!) uświadomiła ich, że to niemiecka Enigma, którą jako pierwsi rozszyfrowali polscy kryptolodzy, i podała nawet ich nazwiska !! (nawiasem, maszynę wyceniła na ~100 tys. $ do wystawienia na aukcji)
Bylem zaskoczony, bo anglosasi zazwyczaj sobie przypisują tę zasługę, nawet w publikacjach stricte historycznych.
Innym takim programem z duża dozą historii, jest ten o lombardzie w Las Vegas (tytułu nie pamiętam). Ciekawych rzeczy można się czasem dowiedzieć o przynoszonych przez ludzi rzeczach, tym bardziej że ocen dokonują eksperci z danej dziedziny.
Tak więc nie zawsze jest to taka sieczka, choć ta przeważa niestety.
triera pisze:Ciekawe czy tak nas widzi nadawca?
nadawca widzi pieniądz: małe koszty - duży zysk.
Przecież większość tych gniotów typu "Taniec z gwizdami" :mrgreen: by się nie kalkulowało gdyby nie "wyślij esemesa!.." Stąd głupie pytania w rodzaju: "jakiego koloru jest biały - wyślij sms, to (może) wygrasz... "...
kamar pisze:Tak na marginesie to proponowałbym aktywnym politycznie skupić się na wymuszeniu okręgów jednomandatowych....
Sami politycy nigdy tego nie wprowadzą chociażby nie wiem ile obiecywali.
Bo w takiej Warszawce czy Gdańsku jak kandyduje z jednego okręgu, i np taki Tusk, i Kaczyński, to tylko jeden by się załapał, nie mówiąc już o sytuacji gdzie w jednym miejscu kandyduje dwóch tuzów z jednej partii.
Stąd "spadochroniarze"..
kamar pisze:Może dobić człowieka jak glosuje na swojego kandydata a wchodzi Niesiołowski :)
... albo "spadochroniarz" w Bydgoszczy - Czarnecki.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”