RafalJ pisze:Rozumiem. Wychodzi na to ze wszystko zależy od tego jak maszyna jest skonfigurowana. u mnie frezy z magazynka jak już wspominałem są od pod wartościami -11 do -16. czyli analogicznie pierwszy ( najdalej od tego przycisku co się otwiera magazynek) jest wpisany jako -11. Wiec kwestia tego ze nie chce wiercić będzie polegała na tym ze maszyna może mieć podane "złe" promienie narzędzi bo nie chciała mi zrobić otworu o średnicy 35mm. "Zły" promień w tym wypadku trzeba rozumieć chyba w taki sposób ze mam frez który mam do nawiertow pod zawias i ma oncoś około 35 mm średnicy. Czyli średnica 35 to promień równy 17.5mm wychodzi a jeśli frez/wiertło ma podany inny i nie ma czym go zastąpić to program wariuje i nie chce pracować. Bynajmniej ja to teraz tak rozumiem.
Dziękuje kolejny raz za dobra rade.
pozdrawiam.
Nie zrobisz wiercenia frezem

W pliku narzędziowym definiujesz typ narzędzia . Tu musisz zrobić mały myk. Jak chcesz zrobić otworów pod puszkę zawiasu wejdź we frezowanie zrób punk startowy i końcowy w tym samym miejscu podając tylko głębokość na jaka ma być otwór
Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
Tagi: