Witam was,
Szukam na tym forum wiedzy na temat projektowania wzoru dla frezarki CNC. Nie chodzi mi jednak o jakieś skomplikowane rzeźby, figury, reliefy etc, etc, o których jest mnóstwo tematów, ale o proste wycinanie w sklejce określonych otworów, czy też rowków.
Nie będę opisywał genezy mojej sprawy, ograniczę się do tego, że zależy mi, aby ktoś, kto biegle operuje takim programem wyjaśnił mi jak zaprojektować proste cięcia i wiercenia w sklejce przy pomocy np. ArtCam'a, lub skierował mnie do odpowiedniego tutoriala. Wiem, że jest ich być może dużo w necie, ale w większości jest to wiedza zawierająca zawiłości, które nie są mi potrzebne.
O ile sam wykonałem poniższy rysunek w ArtCam, o tyle dalej nie wiem jak iść, nie znam się bowiem na grafice wektorowej. Zależy mi tylko na umiejętności zaprojektowania wycinania w sklejce otworów i rowków, rowków łukowych o określonej szerokości i średnicy.
Określając wcześniej wielkość powierzchni, grubość, i metrycznie rozmieszczając otwory, to jednak nie wiem jak iść z tym dalej. Program przy próbach zmuszenia do generowania ścieżki frezowania informuje mnie, że wektory się nakładają. O ile wiercenie jest proste, to problem dotyczy chyba otworów owalnych, które wykonałem z dwóch kół, które następnie połączyłem linią i wyciąłem ze środka kawałki okręgu.
Chętnie przyjmę jakiś plik z podobnym rysunkiem, z którego być może też się czegoś nauczę.
Będę wdzięczny za rady i pomoc.