Skrawając stal na tokarce, zalecana prędkość skrawania to około 150m/min
Przy tej prędkości powierzchnia jest bardzo ładna.
Natomiast mam spory problem z tą prędkością przy toczeniu gwintów - uzyskanie jej wymaga rozpędzenia tokarki do 1000rpm, co z powodu dużej bezwładności tokarki i spiętych mechanicznie posuwów wymaga sporo miejsca na rozpędzenie i wyhamowanie tokarki (sterowanej ręcznie).
A wymagania są takie, że nie da się zrobić tak żeby zrobić miejsca na wyhamowanie tokarki.
Rozwiązaniem byłoby zmniejszenie prędkości skrawania - np. przy 160rpm spokojnie daję radę panować nad tokarką, ale niestety niska prędkość skrawania powoduje niskiej jakości powierzchnię. Gwint jest poszarpany i nierówny.
I tu pytanie - czy są jakieś "patenty" na to, żeby skrawać wolniej, ale równie dobrze jak przy prędkości prawidłowej?
Skrawanie stali z mniejszą prędkością, a jakość powierzchni
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
No, jeszcze przy 1000 obr/min manualnie nikt gwintu nie nacinał, nawet najdłuższych, i koledze nie radzę, chyba że chce być samobójcą 
Z prostego powodu: przy skoku równym np 2,5 i takich obrotach, nóż w sekundę robi drogę 42mm ! Ile trzeba sekund przy takich obrotach na zatrzymanie? Czy się nie da? Da się, ale musiałby być dłuuugi wybieg i dobieg, albo bardzo mocny hamulec (co nie służy trwałości kół zębatych)
A co do gładkości gwintu po nacięciu, to zależy od takich czynników jak:
- materiał w jakim nacinamy,
- kształt noża/płytki, jego zaostrzenie,
- smarowanie,
- technologia użyta do nacięcia -
[youtube]&[/youtube]
https://www.cnc.info.pl/topics66/toczen ... t34331.htm
https://www.cnc.info.pl/topics89/gwinty-vt32777,20.htm
- ilość/brak przejść wygładzających (tym samym nastawem- tym sposobem najwięcej można poprawić)

Z prostego powodu: przy skoku równym np 2,5 i takich obrotach, nóż w sekundę robi drogę 42mm ! Ile trzeba sekund przy takich obrotach na zatrzymanie? Czy się nie da? Da się, ale musiałby być dłuuugi wybieg i dobieg, albo bardzo mocny hamulec (co nie służy trwałości kół zębatych)
A co do gładkości gwintu po nacięciu, to zależy od takich czynników jak:
- materiał w jakim nacinamy,
- kształt noża/płytki, jego zaostrzenie,
- smarowanie,
- technologia użyta do nacięcia -

https://www.cnc.info.pl/topics66/toczen ... t34331.htm
https://www.cnc.info.pl/topics89/gwinty-vt32777,20.htm
- ilość/brak przejść wygładzających (tym samym nastawem- tym sposobem najwięcej można poprawić)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Dziękuję za podpowiedzi.
Nie wiem jak używałem wyszukiwarki, że przeoczyłem wątek "toczenie gwintów", ale widać dałem radę
Taki podstawowy błąd (tzn. katalog płytek niby taką możliwość przewiduje) to chyba będzie wchodzenie w głąb materiału, bez przesunięcia w bok - czyli wchodzenie prosto zamiast pod kątem.
Wypróbuję też te "przejścia wygładzające" - jechać dokładnie tymi samymi nastawami
Gwint na którym ćwiczę to M58x1.5 w G18A2.
W poniedziałek będę ćwiczył dalej
Nie wiem jak używałem wyszukiwarki, że przeoczyłem wątek "toczenie gwintów", ale widać dałem radę

Taki podstawowy błąd (tzn. katalog płytek niby taką możliwość przewiduje) to chyba będzie wchodzenie w głąb materiału, bez przesunięcia w bok - czyli wchodzenie prosto zamiast pod kątem.
Wypróbuję też te "przejścia wygładzające" - jechać dokładnie tymi samymi nastawami
Gwint na którym ćwiczę to M58x1.5 w G18A2.
W poniedziałek będę ćwiczył dalej

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
ilosc przejsc dla plytek 

- Załączniki
-
- SKMBT 1.pdf
- (583.87 KiB) Pobrany 242 razy