Dziejo pisze:Witam,
mam podobny problem chcę dać do mojej C6 (SIEG) mocniejszy silnik i myślałem o 1,5KW 960 obr/min i falownik 3F 2.2KW częstotliwością bazową ok. 87Hz, ale sprzedawcy falownika odradzali mniejszy silnik gdyż falownik źle czyta i przelicza parametry wektora jak nie jest w mocy nominalnej i w efekcie mam silnik 2,2kW (za radą sprzedawcy falowników), który jest jak myślę jeszcze do wymiany gdyż nie zdążyłem go zamontować.
Chodziło mi o elastyczny zakres obrotów. Jeszcze będę dobierał przełożenia, ale myślę?? dać pas zębaty (w jednej maszynie tak mam) tylko to dosyć drogie rozwiązanie.
Częstotliwość bazową się ustawia na 50hz , sprzedawca ogólnie głupi i się nie zna , same bzdury ci powiedział , możesz sterować silnik każdym falownikiem o podobnej mocy fabrycznej a nawet falownik może mieć 1/2 mocy silnika , przeliczanie wektora to też jakaś głupota , pas zębaty do niczego nie jest potrzebny , ja mam odwrócony stary pasek rozrządu ząbkami na zewnątrz , nie jest nawet odpowiednio napięty i nie mam żadnych problemów z poślizgami przy silniku 1,1kw 940 obr .
2,2kw w siegu to chyba nieco sporo
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam