Podejscie do frezowania baz

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

majkel1987
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: majkel1987 » 11 sty 2014, 18:34

Skrzydlaty pisze:Już spieszę z odpowiedzią, tu masz heresje. To uproszczenie jest takie duże że aż nie dopuszczalne - nie można symulować naciskania na bramę od góry - mozesz zrobić jak jest w rzeczywistości - siła odsunięta od belki bramy na odległość na jaką jest wysunięta faktyczna siła oraz jednoczęsnie dodać moment skręcający bramę wzdłuż osi X (nacisk na prowadnice) - to da znacznie inne wyniki (mogą być też bardzo podobne).
Kolega mi to tłumaczy jak ja bym robił tego MESa. Jeśli kolega nie zrozumiał mojej wcześniejszej wypowiedzi to powtórzę. Ja tylko proponuję dodatkowe wzmocnienia, które tak mi się wydaje, że pomogą usztywnić bramę, a dokładnie nogi, bo wydają mi się kruche. Nie robje żadnych analiz itp bo nie jestem zbyt operatywny w tego typu programach jak AutoCAD itp, wjęc badania, sprawdzenie itp pozostawiam właścicielowi. Ja jedynie mogę coś zasugerować, jakieś rozwiązanie, a wykonanie tego lub nie zależy tylko i wyłącznie od kolegi Dumek2010.
Na tyle na ile wydaje mi się coś pomocne to opisuję co myślę. Przynajmniej nie proponuje aby wkładać konstrukcję do pieca po obrobieniu powierzchni bazowych.
Chyba że koledze chodzi o ten obrazek na którym przedstawiłem swoją myśl?? Obrazek użyłem pierwszy lepszy i na nim to narysowałem. Wyniki analizy nie miały nic wspólnego z tym o co mi chodziło.

Tagi:

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Skrzydlaty » 13 sty 2014, 18:42

majkel1987 pisze:...
Kolega mi to tłumaczy jak ja bym robił tego MESa...
...Chyba że koledze chodzi o ten obrazek na którym przedstawiłem swoją myśl?? Obrazek użyłem pierwszy lepszy i na nim to narysowałem. Wyniki analizy nie miały nic wspólnego z tym o co mi chodziło....
Spokojnie Andrzejuuuu, nie denerwuj sieee :razz: Po prostu nie zauważyłem że to kolegi Dumka zdjęcie bo mi się niektóre jego nie załadowały. I myślałem że robicie to na spółe. Nie obrażaj sie.
majkel1987 pisze: Przynajmniej nie proponuje aby wkładać konstrukcję do pieca po obrobieniu powierzchni bazowych.
A ja to proponowałem? Owszem, w jednym z postów ironicznie zażartowałem ale myślałem że wiadomo że to była przekora.
No chyba że chodzi o ten post gdzie pisałem o wyżarzaniu po obróbce zgrubnej? :smile: Jeśli tak to wystarczyło zapytać po co jest wyżarzanie po obróbce zgrubnej :razz:
Dumek2010 pisze:Już nie mam siły na dalsze tłumaczenia o co mi chodziło. Tu nie chodziło o symulowanie sił od obróbki skrawaniem , tylko kierunkowych sił działających na ramę.

Moje uproszczenie a i owszem jest ogromne...
Spoko, tylko napisaliśmy z kolegą oberem że MES jest bardzo śliskim gruntem i bardzo łatwo o fatalne błędy. I zaznaczyliśmy że trzeba poznać podstawy, chociaż tutorialne na yt - to niezbędne minimum. Bo można się wpakowac. I kolega się wpakował - w zadawanie siły na bramę od góry pionowo w dół. To już jest błąd (i nie obliczeniowy tylko logiczny) - wyniki są generowane dla innego przypadku niż rzeczywisty.
Faktem jest też że nie mając podstaw z mechaniki - statyki - raczej nie uda się poprawnie zadać warunków. Zadawanie sił można ominać zadawaniem sił tam gdzie naprawde występują ale więzy - niestety nie.
Dumek2010 pisze: P.S Ja tylko napomniałem, że nie da się zrobić analizy przy odebraniu jednego stopnia swobody dla tamtych przypadków.
Dlatego napisaliśmy jak należy prawidłowo zadać więzy. Albo konstrukcja "odleci" albo jest przesztywniona - np. wygnie się jak najeżony kot i da w wynikach głupoty.

Poszukam koledze mojego projektu ramy i podeślę (o ilę znajdę bo troche temu to było robione) - tylko proszę się nie zdziwić jak zobaczy kolega tylko połowę ramy :razz: Powinno dać się powzorowac na tej analizie :wink:

majkel1987

Post napisał: majkel1987 » 13 sty 2014, 22:35

Spokojnie Andrzejuuuu, nie denerwuj sieee :razz: Po prostu nie zauważyłem że to kolegi Dumka zdjęcie bo mi się niektóre jego nie załadowały. I myślałem że robicie to na spółe. Nie obrażaj sie.
Jaki Andrzeju?? Nie kojażę bajki. Nie obrażam się.
Skrzydlaty pisze:A ja to proponowałem? Owszem, w jednym z postów ironicznie zażartowałem ale myślałem że wiadomo że to była przekora.
No chyba że chodzi o ten post gdzie pisałem o wyżarzaniu po obróbce zgrubnej? :smile: Jeśli tak to wystarczyło zapytać po co jest wyżarzanie po obróbce zgrubnej :razz:
Nie kolego. To było co do mojego krzyżaka. Nie odebrałem tego ironicznie. Z resztą nie tylko ja. Teraz zerknąłem w tego posta i faktycznie jest tam jakiś znaczek imitujący przymknięte oko ale morda nie wyskoczyła bo kolega spacji nie dał i nie zauważyłem. Nie ważne, nie zastosowałem się do tej rady :)

W każdym bądź razie, proponuję nie zaśmiecać tematu pierdołami :)
Zgoda?? Buziak?? :razz:
Skrzydlaty pisze:Poszukam koledze mojego projektu ramy i podeślę (o ilę znajdę bo troche temu to było robione)
A ja przyznam się, że tak szukałem z ciekawości kolegi maszynki(skończonej) i nie mogę znaleźć. Dokończył ją kolega?? My chyba mniej więcej wystartowaliśmy w tym samym momencie... tylko moja sezonuje :oops: A do tej teraz części idą chyba przez gołębie... :evil:

Awatar użytkownika

spol
Posty w temacie: 1

Post napisał: spol » 13 sty 2014, 23:55

majkel1987 pisze:
Jaki Andrzeju?? Nie kojażę bajki. Nie obrażam się.

majkel1987

Post napisał: majkel1987 » 14 sty 2014, 01:39

hahahhaha

Skrzydlaty
Posty w temacie: 5

Post napisał: Skrzydlaty » 14 sty 2014, 18:06

majkel1987 pisze: Zgoda?? Buziak?? :razz:
Zgoda :razz: Buziak :mrgreen:
majkel1987 pisze: A ja przyznam się, że tak szukałem z ciekawości kolegi maszynki(skończonej) i nie mogę znaleźć. Dokończył ją kolega?? My chyba mniej więcej wystartowaliśmy w tym samym momencie... tylko moja sezonuje :oops: A do tej teraz części idą chyba przez gołębie... :evil:
Nie skończyłem ale były już pierwsze frezowania :wink: Frezowania i pomiary - do pracy mgr.
Nie mam kiedy zrobić wanny na chłodziwo, chłodzenia mokrego chińczyka i okablowania jak Pan Bóg przykazał - praca (zawodowa). Ale mam konkretniejsze plany na luty - zobaczymy co z tego wyjdzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”