Kolega mi to tłumaczy jak ja bym robił tego MESa. Jeśli kolega nie zrozumiał mojej wcześniejszej wypowiedzi to powtórzę. Ja tylko proponuję dodatkowe wzmocnienia, które tak mi się wydaje, że pomogą usztywnić bramę, a dokładnie nogi, bo wydają mi się kruche. Nie robje żadnych analiz itp bo nie jestem zbyt operatywny w tego typu programach jak AutoCAD itp, wjęc badania, sprawdzenie itp pozostawiam właścicielowi. Ja jedynie mogę coś zasugerować, jakieś rozwiązanie, a wykonanie tego lub nie zależy tylko i wyłącznie od kolegi Dumek2010.Skrzydlaty pisze:Już spieszę z odpowiedzią, tu masz heresje. To uproszczenie jest takie duże że aż nie dopuszczalne - nie można symulować naciskania na bramę od góry - mozesz zrobić jak jest w rzeczywistości - siła odsunięta od belki bramy na odległość na jaką jest wysunięta faktyczna siła oraz jednoczęsnie dodać moment skręcający bramę wzdłuż osi X (nacisk na prowadnice) - to da znacznie inne wyniki (mogą być też bardzo podobne).
Na tyle na ile wydaje mi się coś pomocne to opisuję co myślę. Przynajmniej nie proponuje aby wkładać konstrukcję do pieca po obrobieniu powierzchni bazowych.
Chyba że koledze chodzi o ten obrazek na którym przedstawiłem swoją myśl?? Obrazek użyłem pierwszy lepszy i na nim to narysowałem. Wyniki analizy nie miały nic wspólnego z tym o co mi chodziło.