TB6660 czerwony
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
TB6660 czerwony
Witam,
Zakupilem czerwony sterownik na bazie TB6600. Przykladowy opis sterownika jest w tym linku:
http://www.aliexpress.com/store/product ... 12178.html
Zasilanie 12V, zasilacz ATX. Na plycie sa wejscia sygnalow: DIR -, DIR +, STEP -, STEP +, EN, EN +
Podlaczylem uklad w nastepujacy sposob:
mikrokrok na 1/1, zasilanie 12V, silnik 200 obr, max 1.7A. Potencjometr ustawiony na 1A.
Wszystkie wejscia "+" DIR/STEP/EN sa podlaczone do 5V,
natomiast wejscia "-" wpinam/wypinam do GND.
Efekt? Jak odlacze EN- od GND to silnik trzyma (wal silnika sie nie kreci, prad na mierniku 1A). Jak podlacze EN- do GND wal silnika mozna obrocic bez problemu (na mierniku 0.2A). W momencie gdy podam sygnal prostokatny na CLK- o czestotliwosci 1Hz, 100Hz, czy 1000Hz silnik stoi w miejscu. Dioda "work" nie miga. Jak poprawnie podlaczyc ta plytke? W ukladzie tym sa optoizolatory, moze zle ja zasilam/lacze ?
Zakupilem czerwony sterownik na bazie TB6600. Przykladowy opis sterownika jest w tym linku:
http://www.aliexpress.com/store/product ... 12178.html
Zasilanie 12V, zasilacz ATX. Na plycie sa wejscia sygnalow: DIR -, DIR +, STEP -, STEP +, EN, EN +
Podlaczylem uklad w nastepujacy sposob:
mikrokrok na 1/1, zasilanie 12V, silnik 200 obr, max 1.7A. Potencjometr ustawiony na 1A.
Wszystkie wejscia "+" DIR/STEP/EN sa podlaczone do 5V,
natomiast wejscia "-" wpinam/wypinam do GND.
Efekt? Jak odlacze EN- od GND to silnik trzyma (wal silnika sie nie kreci, prad na mierniku 1A). Jak podlacze EN- do GND wal silnika mozna obrocic bez problemu (na mierniku 0.2A). W momencie gdy podam sygnal prostokatny na CLK- o czestotliwosci 1Hz, 100Hz, czy 1000Hz silnik stoi w miejscu. Dioda "work" nie miga. Jak poprawnie podlaczyc ta plytke? W ukladzie tym sa optoizolatory, moze zle ja zasilam/lacze ?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ostatnio coraz częściej trafiam na opisy sterowników gdzie podłączenie napięcia na EN sterownik wyłącza.
A ten sygnał z generatora to podajesz rozumiem jak:
A ten sygnał z generatora to podajesz rozumiem jak:
?snunit pisze:silnik trzyma (wal silnika sie nie kreci, prad na mierniku 1A)
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Posty w temacie: 3
O ile dobrze pamietam to EN jest zanegowany.
Bawilem sie kawalek czasu temu i nie pamietam ale od pierwszego razu tez mi nie ruszyl bo wlasnie chyba EN jest zanegowany. No ale zwykla ciekawosc bardzo szybko to odkryla
Teraz nie dam 100% gwarancji na to ale jak dzisiaj wroce do domu to sprawdze bo wciaz lezy na stole podlaczony
Bawilem sie kawalek czasu temu i nie pamietam ale od pierwszego razu tez mi nie ruszyl bo wlasnie chyba EN jest zanegowany. No ale zwykla ciekawosc bardzo szybko to odkryla

Teraz nie dam 100% gwarancji na to ale jak dzisiaj wroce do domu to sprawdze bo wciaz lezy na stole podlaczony

czilałt...
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
Tak, EN jest zanegowany. W sumie powinien nazywac sie Disable.
Zrobilem tak:
wszystkie wyjscia "-" do GND, natomiast
CLK od generatora podlaczylem do CP + sterownika.
Efekt? Silnik sie kreci, nawet da sie zmieniac jego kierunek. Sterowanie mikrokrokiem dziala 1/1 ... 1/16 . Jednak silnik strasznie mocno drga, gubi kroki. Bez znaczenia czy dam 1hz, 1khz, czy 10khz. Potencjometrem sterownika regulacym prad silnika tez juz sie bawilem. Ustawilem prad max silnika i nadal nic. Mimo, ze generatorem moge plynnie zmienia czestotliwosc to kultura pracy silnika jest straszna. Pewnie nadal mam cos zle podlaczone. Tylko co ?
Inne sterowniki dzialaja mi bez problemu. Tylko z tym badziewiem mam problem.
Sygnal z generatora jest podlaczony pod CP+. Masa generatora oraz sterownika jest zlaczona.
Zrobilem tak:
wszystkie wyjscia "-" do GND, natomiast
CLK od generatora podlaczylem do CP + sterownika.
Efekt? Silnik sie kreci, nawet da sie zmieniac jego kierunek. Sterowanie mikrokrokiem dziala 1/1 ... 1/16 . Jednak silnik strasznie mocno drga, gubi kroki. Bez znaczenia czy dam 1hz, 1khz, czy 10khz. Potencjometrem sterownika regulacym prad silnika tez juz sie bawilem. Ustawilem prad max silnika i nadal nic. Mimo, ze generatorem moge plynnie zmienia czestotliwosc to kultura pracy silnika jest straszna. Pewnie nadal mam cos zle podlaczone. Tylko co ?
Inne sterowniki dzialaja mi bez problemu. Tylko z tym badziewiem mam problem.
Sygnal z generatora jest podlaczony pod CP+. Masa generatora oraz sterownika jest zlaczona.
-
- Posty w temacie: 3
Przy niskiej czestotliwosci mozesz obserwowac diodke od sygnalu krokow.
Nie wiem czy czerwony ja ma ale czarny tak.
Jesli ona miga nieregularnie to znaczy ze cos jest nie tak z sygnalem. Moze za mala amplituda z generatora. Moze ksztalt przebiegu inny niz prostokat. Moze ntransoptory na plytce do du**. Jak masz oscyloskop to szybko to sprawdzisz.
Moje czarne dzialaja dosyc kulturalnie nawet dla duzych predkosci obrotowych.
Problem z tym, ze musze zmieniac prad w trakcie wzrostu obrotow.
Przy malych obrotach moze byc duzy prad a wraz ze wzrostem trzeba go minimalizowac.
Nie wiem czy czerwony ja ma ale czarny tak.
Jesli ona miga nieregularnie to znaczy ze cos jest nie tak z sygnalem. Moze za mala amplituda z generatora. Moze ksztalt przebiegu inny niz prostokat. Moze ntransoptory na plytce do du**. Jak masz oscyloskop to szybko to sprawdzisz.
Moje czarne dzialaja dosyc kulturalnie nawet dla duzych predkosci obrotowych.
Problem z tym, ze musze zmieniac prad w trakcie wzrostu obrotow.
Przy malych obrotach moze byc duzy prad a wraz ze wzrostem trzeba go minimalizowac.
czilałt...
-
- Posty w temacie: 2
Na dir musisz podać coś. Jak wejście jest wolne to jest tam przypadkowe napięcie i silnik non-stop zmienia kierunek. Podłącz + dir do gnd
Betonowo-aluminiowy ploterek