Podejscie do frezowania baz
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Może to koledze podsunie jakiś pomysł
[ Dodano: 2013-11-23, 01:06 ]
Jak widać nie ma bramy zamocowanej. W innym przypadku może być problem z obrobieniem pow. podstawy. Tak mi się wydaje
[ Dodano: 2013-11-23, 01:08 ]
Może niech kolega zamocuje bramę na solidne śruby i kołki ustalające. Powinno wystarczyć
[ Dodano: 2013-11-23, 01:15 ]
Biorąc jeszcze pod uwagę wypowiedź kolegi TUXCNC zobacz gdzie wychodzi środek wrzeciona, najlepiej aby był poza stołem w tedy czujnik wysokości zamocujesz na stałe. Jeśli będzie potrzeba poszerzenia nóg to możesz w tedy dodać płaskownik do podstawy między nogami. Będziesz miał więcej zwoi na gwincie i powierzchni pod kołki. Teraz jak widzę na oko to profile o ściance 5-6mm masz??
[ Dodano: 2013-11-23, 01:06 ]
Jak widać nie ma bramy zamocowanej. W innym przypadku może być problem z obrobieniem pow. podstawy. Tak mi się wydaje
[ Dodano: 2013-11-23, 01:08 ]
Może niech kolega zamocuje bramę na solidne śruby i kołki ustalające. Powinno wystarczyć
[ Dodano: 2013-11-23, 01:15 ]
Biorąc jeszcze pod uwagę wypowiedź kolegi TUXCNC zobacz gdzie wychodzi środek wrzeciona, najlepiej aby był poza stołem w tedy czujnik wysokości zamocujesz na stałe. Jeśli będzie potrzeba poszerzenia nóg to możesz w tedy dodać płaskownik do podstawy między nogami. Będziesz miał więcej zwoi na gwincie i powierzchni pod kołki. Teraz jak widzę na oko to profile o ściance 5-6mm masz??
Tagi:
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 13
Pobawiłem sie trochę Messem. Wyniki jakie uzyskałem przedstawiam na zdjęciach. Dałem sobie kilka dodatkowych elementów w celu wy-sztywnienia ramy. Wszystkie obciążenia zadane to 1000N. Utwierdzenia w każdej osi przed i po są dla poszczególnych osi identyczne.
Zdjęcia nowego wyglądu ramy.

Dodanie elementu 1 oraz 2 wyeliminowało zapadanie dolnego profili bramy, jednak poprawa wyników nie jest znaczna.
przed:
po:
Dodanie elementu 4 powoduje poprawę zachowania ramy, poprawa w moim odczuciu co do tak prostego dodatku z boku bramy jest spora.
przed:
po:
Dodano elementy 3 które także usztywniają dodatkowe profile pod prowadnice. Środkowe dwa elementy(3) łączą się z poprzeczką belki i efekt tego zabiegu jest zadowalający.
przed:
po:

Jeżeli macie jakieś pomysły na dalszą rozbudowę i poprawę bez zmniejszania pola roboczego chętnie poczytam.
Zdjęcia nowego wyglądu ramy.

Dodanie elementu 1 oraz 2 wyeliminowało zapadanie dolnego profili bramy, jednak poprawa wyników nie jest znaczna.
przed:

po:

Dodanie elementu 4 powoduje poprawę zachowania ramy, poprawa w moim odczuciu co do tak prostego dodatku z boku bramy jest spora.
przed:

po:

Dodano elementy 3 które także usztywniają dodatkowe profile pod prowadnice. Środkowe dwa elementy(3) łączą się z poprzeczką belki i efekt tego zabiegu jest zadowalający.
przed:

po:

Jeżeli macie jakieś pomysły na dalszą rozbudowę i poprawę bez zmniejszania pola roboczego chętnie poczytam.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2014, 18:20 przez Dumek2010, łącznie zmieniany 3 razy.
Pomyślę potem....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Jakie masz ustawienia siatki? Możesz wrzucić nawet poglądowo zrzut ekranu.
Jak jest z utwierdzeniami? Gdzie i jakie? (rys.?)
Do każdego miejsca fizycznie jesteś w stanie dojść ze spawaniem? Co by się nie okazało że nie dojdziesz do jakiegoś małego, ale znaczącego miejsca.
Niektóre zdjęcia się nie wyświetlają.
Jak jest z utwierdzeniami? Gdzie i jakie? (rys.?)
Do każdego miejsca fizycznie jesteś w stanie dojść ze spawaniem? Co by się nie okazało że nie dojdziesz do jakiegoś małego, ale znaczącego miejsca.
Niektóre zdjęcia się nie wyświetlają.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 13
Dla dwóch pierwszych przypadków utwierdzenie to spód przedniej i tylnej belki. Ostatni przypadek to utwierdzenie na stopkach(krążkach). Siatki teraz nie wrzucę, ale nie jest ona kosmicznie dokładna bo laptop by za długo liczył.
Co do spawania to ja nie spawam tylko kuzyn ale możemy to dowolnie obracać aby podejść gdzie się tylko da.
Co do spawania to ja nie spawam tylko kuzyn ale możemy to dowolnie obracać aby podejść gdzie się tylko da.
Pomyślę potem....
-
A może coś takiego?? Te nogi strasznie chude mi się wydają. Kosztem małej straty pola zyska dużo na sztywności.

Tak z ciekawości jak duże są odkształcenia??
[ Dodano: 2014-01-08, 22:13 ]
A sory. Widzę. Nie zauważyłem.
[ Dodano: 2014-01-08, 22:18 ]
Za to jak się da to może kolega zyskać na polu roboczym X po zmniejszeniu odległości między wózkami na długoci.

Tak z ciekawości jak duże są odkształcenia??
[ Dodano: 2014-01-08, 22:13 ]
A sory. Widzę. Nie zauważyłem.
[ Dodano: 2014-01-08, 22:18 ]
Za to jak się da to może kolega zyskać na polu roboczym X po zmniejszeniu odległości między wózkami na długoci.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Ale JAKIE utwierdzenia? Nie wiem jak z tłumaczeniem w wersji 2012 ale w 2011 było jeszcze bardzo nieszczęśliwe i np. wiązanie nieruchome było nazwane "sworzniowe". Gdzie wiązanie ruchome a gdzie nieruchome?Dumek2010 pisze:Dla dwóch pierwszych przypadków utwierdzenie to spód przedniej i tylnej belki. Ostatni przypadek to utwierdzenie na stopkach(krążkach).
Widzę ze niektóre elementy wyłączyłeś z analizy, nie mylę się? Wywal też niektóre nieznaczące wystające elementy, w miarę możliwości miejsca naprężeń zoptymalizuj - w rzeczywistości nie ma czasem "aż tak źle".
Majkel, powiesz mi co to za rama, jakie profilie oraz to gdzie zadałeś te siłę? Oraz jaka to siła? Nie wiem czy dobrze widzę ale widze herezje....

Jesli chodzi o zastrzały to sytuacje poprawiają tylko te idące pionowo wzdłuż nóg bramy a je śmiało można dać po zewnętrznej stronie z zaledwie paruprocentowym zmniejszeniem sztywnosci. Jeśli choć o poziome pod belką bramy - można tę "sztywność poziomą" dać zupełnie gdzie indziej nie ograniczając prześwitu.