Proces technologiczny - sprawdzenie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Pacyna
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Pacyna » 29 gru 2013, 12:29

Jeśli chodzi o mój "plan" to nie wiem czy to ma tak wyglądać, bo nigdy takiego planu nie robiłem.
Student_22 pewnie masz jakieś wytyczne, wg których musisz to napisać. Jeśli wystarczy wypunktować po kolei procesy obrabiania to ok, ale jeśli potrzebujesz do tego opisać narzędzia, parametry, zrobić rysunki po każdym procesie to będziesz musiał trochę posiedzieć.

Co do tokarki to przetoczysz to na każdej tokarce konwencjonalnej, oczywiście odpowiedniej wielkośći, aby dało radę zamocować wałek fi100.

Pręt walcowy wystarczy fi100, a nawet fi95. Ale to już jak wolisz. Im mniejsza średnica tym proces obrabiania krótszy, mniej wiórów, mniej zużytych narzędzi itp. Naddatek na długości może być 5mm.

Ad4. Toczysz miękkie szczęki na średnicę 92,5 i mocujesz w nich detal, łapiąc właśnie za tę średnicę 92,5, którą zatoczyłeś w pierwszym mocowaniu.

Co do rowków wpustowych to zazwyczaj robi się na maszynie numerycznej, bo są dokładniejsze i można frezować "po korekcji", czyli kilka razy przejeżdżając jeden wpust, dodając po setkę, dwie, aż do zyskania wymiaru.
Ale na manualnej też się da jeśli nie jest za bardzo zajechana.

Co do rowka R1.5 to musisz to jakoś wydłubać, ale jak to pewnie powiedzą Ci to koledzy po studiach...

Tak poza tematem to dziwi mnie ta wasza zawiść. Przychodzi gość z pytaniem, nie robiąc z siebie "Bóg wie kogo", a wy mu mówicie, że ma się do Zawodówki cofnąć. Co innego jakby się szarogęsił, ale sam przyznaje, że nie wie, więc pyta.

A wy po studiach, inżyniery, a w jednym zdaniu po kilka błędów ortograficznych robicie, że się czytać nie chce. Wyrazówki i dyktanda pisało się w czwartej klasie podstawówki, czyli mając 10 lat. Jeśli do tego czasu nie nauczyliście się podstaw polskiego to wy jesteście nieukami a nie ten co przychodzi i prosi o pomoc.

Szczęśliwego nowego roku;)

Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 29 gru 2013, 12:32

student_22 pisze: Potrzebny dojazd i pozniej wycowanie narzedzia.
Narzędzia nie wycofujesz, jedzie tam i z powrotem wycinając rowek. Przy materiałach dających długi wiór jest lekki kłopot w pozycjach skrajnych, bo wiór jest gniecony o ściankę końca kanałka, ale i tak całą operację robi się powoli więc jakoś idzie. W warunkach warsztatowych, przy pojedynczych sztukach często takie operacje wykonuje się na tokarkach, szczególnie przy małych głębokościach rowka.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 29 gru 2013, 12:34

clipper7 pisze:
CFA pisze: jak chcesz wykonać ten rowek R1,5 w otworze
Ja wykonywałem takie rowki na dłutownicy odpowiednio przygotowanym tokarskim nożem hakowym (ostrze wyszlifowane na półokrągło, prostopadle do trzonka, wysokość musi być taka, aby przy osiągnięciu max. gł. trzonek dłutaka nie tarł o otwór.), wejście jest fi 20, więc można spokojnie. Trzeba dokładnie ustawić skok suwaka uwzględniając szerokość ostrza dłutaka na długość rowka, jak zrobi pierwszy suw, sprawdzić i można jechać spokojnie.
Spokojnie można jechać ... :-), ale kształt rowka nie jest dla mnie trudny-bardziej chodzi mi o zakończenie rowka (obustronnie)

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 29 gru 2013, 12:38

student_22 pisze:Clipper7 czyli w taki sposob tez teoretycznie mozna by:
No właśnie, nie zdążyłem odpisać :lol:
Po prostu ustawianie dłutownicy jest kłopotliwe, często jest to głowica dłutująca frezarki uniwersalnej, trzeba ją założyć, ustawić, dobrać skok, zamocować przedmiot itp. To opłaca się robić dla "poważnej" roboty lub masówki, a nie dla rowka 1,5mm.
Dodatkowym plusem użycia tokarki jest to, że nie musisz zdejmować przedmiotu, nadal masz tzw. jedno mocowanie, co znacznie poprawia dokładność obróbki.

[ Dodano: 2013-12-29, 12:45 ]
CFA pisze:bardziej chodzi mi o zakończenie rowka (obustronnie)
No niestety, ścianka przednia i tylnia nie będą idealne, ale przeważnie nie muszą być "lusterka", ew. przygniecone wióry trzeba usunąć ręcznie. Ja miałem szczęście, materiałem był mosiądz, wiór był krótki i łatwo się łamał, nie było problemu. Ale trzeba to robić ostrożnie i sprawdzać, co się dzieje.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Autor tematu
student_22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9

Post napisał: student_22 » 29 gru 2013, 13:20

Pacyna właśnie duzo tez wg mnie, ale co do tych naddatków na obróbkę to brałem wg tabel i norm odpowiednio dla toczenia zgrubnego, kształtującego i wyszło mi tak dużo aż 105. :O
Odnośnie tych miekkich szczęk to już poczytałem sobie troche i wiem o co chodzi, ale i tak dzięki ;) Odnosnie rowków, hmm użycie obrabiarki numerycznej, wiążą się z tym wieksze koszty chyba, więc nie za bardzo w tym moim przypadku.
No rozumiem, już pare roznych projektow za mna, teraz przyszedl czas na pierwszy z procesu technologicznego, wiadomo trzeba bedzie troche nad tym posiedziec, dopracowac wszystko policzyc itd.
Masz rację, wsiedli na mnie od początku w sumie bez powodu, no ale nie istotne.

Ten rowek macie rację na tokarce zostanie zrobiony. Faktycznie, jedno zamocowanie, jedna obrabiarka, mniejszy koszt, czas pewnie tez. Coś będe kminić, szukać, czytać.
Myślę, że już co nieco wiem i wg jak to ma wyglądać więc w takim razie zabieram się do pracy.
Dzięki wielkie za pomoc, dla kogoś kto się zna na tym są to proste rzeczy, ja zaczynam dopiero ten dział obróbki, więc mi bardzo pomogliście (nie uwzględniam tutaj kolegów forumowiczów co pisali na poczatku)

Pozdrawiam ;)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 29 gru 2013, 14:30

clipper7 pisze:No niestety, ścianka przednia i tylnia nie będą idealne, ale przeważnie nie muszą być "lusterka", ew. przygniecone wióry trzeba usunąć ręcznie.
Cóż, rysunek to rysunek - dodatkowo położenie od brzegu jest tolerowane. Myślałem, że to student_22 sam sobie wymyślił takie cudo, ale widać podrzucili mu takiego szczura :-)

[ Dodano: 2013-12-29, 14:31 ]
student_22 pisze:więc mi bardzo pomogliście (nie uwzględniam tutaj kolegów forumowiczów co pisali na poczatku)
Co do uwag do tych , którzy "się znęcali": zawsze łatwiej jest napisać komuś, że coś jest źle lub, że coś trzeba zrobić inaczej, ale żeby dyskutować, trzeba coś konkretnego pokazać/napisać. A jak spojrzeć na wstępnie podany proces: mocować, toczyć zgrubnie, toczyć, planować, wiercić, zdjąć itd - to przyznaj studencie_22, że ten proces pasuje do jakiegokolwiek detalu toczonego!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 29 gru 2013, 15:47

student_22 pisze:Określa się, ale co ma wspólnego program CAMowski (o ktorym wspomniales) do obrabiarki manualnej? ....
Program CAM do procesu na obrabiarki manualne nic nie wnosi , ale półfabrykat (którego wcześniej nie określiłeś) do procesu technologicznego na obrabiarki takie i owakie wiele.
student_22 pisze:... Chociaz w sumie to co ja tam wiem, glupi jestem, niech moze fachowcy WZÓR i InzSpawalnik sie wypowiedza.
...
Prezentacja do d***** , to i dyskusja na takim samym poziomie.

p.s.
Sugestia.
Raz jeszcze poczytaj co @InzSpawalnik napisał w tym temacie i popraw projekt.
...... wtedy pogadamy.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Starywilk
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Re: Proces technologiczny - sprawdzenie

Post napisał: Starywilk » 31 gru 2013, 17:50

Czy kolejność jest dobra

Witam, i od razu wyjaśnię : nie piszę żeby pomóc tylko naprowadzić Cię na dobrą drogę.
W żadnym procesie nie pisze się , ani nie wskazuje momentu wyjęcia czy zamocowania , jedynie sposób zamocowania ( jeśli takowy występuje) reszta w zasadzie jest OK.
Jak masz większe obiekcje ( ja je mam co do rysunku) wyślij mi na majla rysunek.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 31 gru 2013, 21:20

Pacyna:

To nie zawisc ze forumowicze sa niechetni udzielania odpowiedzi na pytania studentow,

po 1. - Jest to forum o maszynach CNC - glownie dla hobbystow ktorzy je buduja, a nie dla studentow szukajacych odpowiedzi na zadania domowe z uczelni

a po drugie Skoro ktos juz studjuje to sa ksiazki, biblioteki, internet, w koncu doktorzy na uczelni i warsztaty do ktorych mozna sie przejsc i zapytac, nam za ksztalcenie przyszlej konkurencji na rynku pracy nikt nie placi ;)

Pozdrawiam

Pacyna

Post napisał: Pacyna » 01 sty 2014, 16:38

Po 1. Wydaje mi się, że student_22 STUDIUJE a nie STUDJUJE.
Po 2. Jak się nie chce pomóc to najlepiej się nie odzywać.
Po 3. Studencie_22 zacznij budować tokarkę cnc w garażu to wtedy będziesz mógł pytać jak obrobić kawał wała, bo na razie nie możesz. Najlepiej na prowadnicach i śrubach hiwina.
Po 4. InzSpawalnik sam napisałeś, że jest internet od takich rzeczy, więc to chyba dobre miejsce do zadawania takich pytań
Po 5. Jeśli takie tematy są zabronione to niech Admin usuwa je regularnie i nie będzie tworzenia niepotrzebnej konkurencji.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”