Potrzebuje frezować detal w alu z płyty o gr 50mm.Jakim frezem się do tego zabrać,czy znajdę frez o dł ostrza 50mm i śr. poniżej 10mm .Chciał bym obróbkę zrobić od jednej strony (bez obracania detalu).Co koledzy polecają Do tej pory nie wychodziłem po za 25mm grubości wiec 50mm to dla mnie nowość.
Osobiscie sugerowałbym 10tką robic jesli mozna - sztywniejszy frez. I oczywiscie na takich wysięgach zmniejszasz grubośc warstwy skrawanej. Reszta w zasadzie bez wielkich roznic. Jak koniecznie 8mka frez to przeszlifowalbym mu lekką szyjkę albo scianki skośne/dwustopniowe. Kwestia na co można sobie pozwolić. Dobrym pomyslem byloby zrobienie zgrubnej jakąś 14tką a potem 8mką albo 10tką tylko przeleciec kontury.
Tak się właśnie zastanawiałem czy stosuje się czasem podszlifowanie freza tak aby ø nad częścią robocza było nieznacznie mniejsze od ø roboczej.Z freza np.10mm ile zeszlifować do 9.5mm wystarczy
blasterpl pisze:Tak się właśnie zastanawiałem czy stosuje się czasem podszlifowanie freza tak aby ø nad częścią robocza było nieznacznie mniejsze od ø roboczej.Z freza np.10mm ile zeszlifować do 9.5mm wystarczy
Wiec chyba zrobię tak: mam nowy frez Garant ø 10 o dl części roboczej 30mm,przeszlifuje na długości 20mm na ø 9,5mm cześć uchwytowa i powinno być dobrze.