Proces technologiczny - sprawdzenie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Pacyna
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Pacyna » 28 gru 2013, 20:24

1. Mocujesz na tokarce surowy detal w twardych szczękach - patrząc na rys. to od strony prawej
2. Wiercisz fi 18-19
3. Planujesz stronę lewą, toczysz z zewnątrz fi 92.5, wytaczasz w otworze fi 70, fi 36 plus wszystkie fazki z tej strony - wszystko na gotowo
4. Mocujesz w przetoczonych miękkich szczękach za fi92.5
5. Planujesz z prawej strony na wymiar L=60
6. Toczysz zgrubnie z zewnątrz
7. Toczysz na gotowo z zewnątrz, toczysz na gotowo otwór fi20 plus fazki
8. Robisz kanałki fi 34 i fi 39
9. Sciągasz detal
10. Na frezarce w podzielnicy z jednego mocowania robisz rowek wpustowy (4mm) i wiercisz otwór (fi 6)
11. Na końcu robisz rowek w otworze (fi 1,5), ale nie wiem czy na jakiejś dłutownicy czy elektrodrążarce, bo nigdy nie robiłem na takich machinach;)

Możesz sobie rozpisać to dokładniej

Tagi:

Autor tematu
student_22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9

Post napisał: student_22 » 29 gru 2013, 10:33

WZÓR to ma byc proces na zwykla obrabiarke.

Wujek_11 czytając Twoja propozycję po kolei to chyba podobna jest do mojej tak myślę. Czy robisz to z kolejnoscia mocowania tak jak ja podałem wczesniej czy odwrotnie? Bo to wlasnie mnie zastanawia od samego poczatku czy od dobrej strony zaczałem.

Pacyna Ty wlasnie zaczales od drugiej strony niz ja. Bo u mnie wlasnie jest ten problem zamocowania pozniej gdyż no jest za cienka ścianka?chyba? nie wiem nigdzie nie moglem znalezc np czegos takiego jak tabelki/normy mocowań w tokarkach.
Wracajac do tego co napisales, w punkcie 4 nie bardzo rozumiem. Czy moglbys go troche rozwinac? Mam mocować za fi 92,5?
No i problem tego rowka tez wlasnie. On jest ze tak powiem ograniczony, nie wychodzi do konca z zadnej strony. Myslalem wlasnie o dlutownicy. Tylko jak? :O

Dzięki wielkie tak wg za odpowiedzi :) bo koledzy wczesniej potrafili mnie tylko krytykowac. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 29 gru 2013, 10:40

student_22 pisze:WZÓR to ma byc proces na zwykla obrabiarke. .....
.... , a to na manuala półfabrykatu nie określa się ? :shock:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
student_22

Post napisał: student_22 » 29 gru 2013, 10:59

Określa się, ale co ma wspólnego program CAMowski (o ktorym wspomniales) do obrabiarki manualnej?

[ Dodano: 2013-12-29, 11:12 ]
Pacyna. Pozwolilem sobie opisać jeszcze Twoj proces. Dodalem obrabiarki.

Przecinarka taśmowa
1.Pręt walcowy fi 105 obcięty do długości 65,2.

Tokarka (tylko jaka)? Rewolwerowa?
2. Mocować na tokarce surowy detal w twardych szczękach - patrząc na rys. to od strony prawej
3. Wiercić fi 18-19
4. Planować stronę lewą, toczyć z zewnątrz fi 92.5, wytaczać w otworze fi 70, fi 36 plus wszystkie fazki z tej strony - wszystko na gotowo
5.Zdjąć przedmiot
6. Mocować w przetoczonych miękkich szczękach za fi92.5
7. Planować z prawej strony na wymiar L=60
8. Toczyć zgrubnie z zewnątrz
9. Toczyć na gotowo z zewnątrz, toczyć na gotowo otwór fi20 plus fazki
10. Toczyć kanałki fi 34 i fi 39
11. Zdjąć przedmiot

Frezarka pionowa
12.Zamocować przedmiot
13. Na frezarce w podzielnicy z jednego mocowania robić rowek wpustowy (4mm) i wiercić otwór (fi 6)

Dłutownica
14. Dłutować rowek w otworze (fi 1,5)

Czy ten proces ramowy jest już poprawny? Można zaczac dalszą pracę nad procesem technologicznym? Produkcja jednostkowa. Półfabrykat pręt stalowy walcowany okrągły.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 29 gru 2013, 11:45

Zaczasow kiedy ja studiowalem to taki proces jaki ty chcesz opracowac robilo sie na kilku/nastu osobnych rysunkach, kazdy przedstawial jak wyglada material wejsciowy do danego kroku, opisywal gdzie jest element "chwycony", pokazywal jaka powierzchnie sie skrawa i zakreslonym polem ( w autocadzie opcja "hatch" ;) )pokazywalismy ile materialu zostaje usuniete.
I tak krok po kroku od walka i pily ramowej po szlifowanie koncowe itp itd.
Do tego dobor nazedzi ( jakie noze ), parametrow i masz pozadnie zrobiony proces .... Ooo dodalbym jeszce czasy.

A pozniej sie dziwic czemu tyle wyjezdza za granice ;)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 29 gru 2013, 11:50

InzSpawalnik pisze:Zaczasow kiedy ja studiowalem to taki proces jaki ty chcesz opracowac robilo sie na kilku/nastu osobnych rysunkach, kazdy przedstawial jak wyglada material wejsciowy do danego kroku, opisywal gdzie jest element "chwycony", pokazywal jaka powierzchnie sie skrawa i zakreslonym polem ( w autocadzie opcja "hatch" ;) )pokazywalismy ile materialu zostaje usuniete.
I tak krok po kroku od walka i pily ramowej po szlifowanie koncowe itp itd.
Do tego dobor nazedzi ( jakie noze ), parametrow i masz pozadnie zrobiony proces .... Ooo dodalbym jeszce czasy.

A pozniej sie dziwic czemu tyle wyjezdza za granice ;)
Jakby @student_22 przed rozpoczęciem studiów zaliczył ZSZ lub Technikum Mechaniczne , to nie miałby problemu z tym projektem.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 29 gru 2013, 12:01

student_22 pisze: Dłutownica
14. Dłutować rowek w otworze (fi 1,5)
Ja zupełnie nie w temacie: jak chcesz wykonać ten rowek R1,5 w otworze i do czego on służy?
To jakieś smarowanie?

Autor tematu
student_22

Post napisał: student_22 » 29 gru 2013, 12:11

Koledzy WZOR i Spawalnik znowu tylko potrafia krytykowac. Spawalniku bede robic dalej wszystkie rysunki po kolei w kazdym zamocowaniu na kazdej obrabiarce itp. Wszystko w swoim czasie. Pytalem na razie czy ogolny zarys procesu jest dobry. Jak bede wiedzial ze to jest dobrze przejde do dalszego etapu rysunkow, obliczen parametrow obrobki itd. Ale co tam bede wam tluamczyc, wy potraficie sie tylko madrzyc jacy to wy nie jestescie. Nie wazne.

CFA no wlasnie sie zastanawiam. Tak sadze ze to jest rowek smarujacy. A fi 6 to na kalamitke np. ale wtedy w otworze by byl gwint. Chociaz w sumie to co ja tam wiem, glupi jestem, niech moze fachowcy WZÓR i InzSpawalnik sie wypowiedza.

CFA wg mnie potrzeba tutaj kolejnej obrabiarki, konkretnie dlutownicy. Moze nie identyczne ale cos w tym stylu znalazlem na youtube.

Tylko ze u mnie nie zaczyna sie od poczatku a dopiero na konkretnej glebokosci. Potrzebny dojazd i pozniej wycowanie narzedzia.
Ewentualnie moze jeszcze na frezarce pionowej?

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 29 gru 2013, 12:20

CFA pisze: jak chcesz wykonać ten rowek R1,5 w otworze
Ja wykonywałem takie rowki na dłutownicy odpowiednio przygotowanym tokarskim nożem hakowym (ostrze wyszlifowane na półokrągło, prostopadle do trzonka, wysokość musi być taka, aby przy osiągnięciu max. gł. trzonek dłutaka nie tarł o otwór.), wejście jest fi 20, więc można spokojnie. Trzeba dokładnie ustawić skok suwaka uwzględniając szerokość ostrza dłutaka na długość rowka, jak zrobi pierwszy suw, sprawdzić i można jechać spokojnie.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Autor tematu
student_22

Post napisał: student_22 » 29 gru 2013, 12:26

Clipper7 czyli w taki sposob tez teoretycznie mozna by:
?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”