Szukam tokarki do wyrobów jubilerskich

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
powis
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: powis » 27 gru 2013, 23:43

Posiada posuw poprzeczny :mrgreen:
Troszkę się bawiłem gałeczkami które nie za dużo mi mówiły ale posuw poprzeczny oraz wzdłużny jest na pewno.
Montując stół rowkowy do frezarki stracę możliwość obrabiania na automatycznym posuwie. Dobrze kojarzę?

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: RomanJ4 » 28 gru 2013, 00:35

No, gratuluję! I witamy w klubie.. :grin:
powis pisze: przycisk na frezarce pod wyświetlaczem to atrapa :shock: Co prawda otwiera się go i jest tam zamontowany włącznik.
włącz kolego obroty frezarki, i naciśnij ten czerwony guzik (wyłącznik awaryjny), klapka powinna sie zatrzasnąć a silnik powinien sie wyłączyć. A włączyć dopiero po otwarciu klapki (zwalniając zatrzask) i naciśnięciu klawisza "I" pod nim. To taki standard BHP (przynajmiej powinno tak być). U mnie jest taki sam. Dodatkowy "grzybek" wyłącznika "PANIC" masz na skrzynce elektrycznej frezarki
powis pisze:Do największego zaliczam zakupienie frezarki. Mianowicie nie ma jak zamontować obrabianego materiału. Trzeba zakupić dodatkowy imak
lepiej imadełko które można montować do sanek poprzecznych (po zdjeciu obrotnicy jeśli trzeba) za pomocą rowków teowych w sankach śrubami odpowiedniej średnicy. Najlepiej niewielkie kołyskowe, bo można frezować też pod kątem.

Obrazek

z mojego doświadczenia jest zupełnie wystarczające do pracy na tej maszynie

Obrazek Obrazek

a jakieś większe detale można też zamocować w inny, kombinowany sposób, tu za pomocą długich śrub i profilu zamkniętego □ 10 x20 pod suportem

Obrazek

a inne drobne, małe nawet w imaku nożowym, jeśli akurat tak pasuje.
Natomiast gdyby potrzeba bylo zamocowac do frezowania dłuższe czy np podzielniczkę z konikiem, to można montując do sań poprzecznych długą pośrednią płytę, najlepiej z rowkami teowymi, np
Obrazek http://www.kipp.pl/App/WebObjects/XSeMI ... owymi.html
Obrazek czasem są dość tanie na allegro.
powis pisze:Nawet przy max podniesieniu frezarki. Jedna osłonka trze o drugą
ja bym Ci radził przerobić zamocowanie osłony imaka na coś w tym stylu, będziesz miał pełną możliwość dowolnego ustawiania
Obrazek http://www.rockfordsystems.com/online/s ... hields.cfm
ObrazekObrazek
lub
Obrazek
powis pisze:Tylko nie piszcie, że w normalnym sklepie ze stalą.
też, niektóre sprzedają nawet niewielkie pocięte ilości, poza tym złomiarnie, allegro, jakies warsztaty metalowe, ślusarnie, nawet GS-y czy składy budowlane, poza tym pręty kolorowe o różnych małych przekrojach, też gwintowane, np Obi, Praktiker, itp. Gdzie się da..
powis pisze:Montując stół rowkowy do frezarki stracę możliwość obrabiania na automatycznym posuwie. Dobrze kojarzę?
a niby dlaczego? ale na początku, zanim się kolego oswoisz, radze ręcznie, żeby "poczuć" maszynę..

Aha, i blokuj do frezowania wszystkie nieużywane do danej operacji osie, głowicę na maszcie, by maszyna była jak najsztywniejsza. Listwy regulacyjne jaskółek pracujących na lekko ciasno.
Materiał mocować możliwie nisko, a frezy krótko na mało wysuniętym o ile można wrzecionie, by głowica frezarska była możliwie najniżej na maszcie - będzie wtedy mniej drgać.
małe detale najlepiej frezować w poprzek tokarki przy zaciśniętym suporcie, bo śruba sanek poprzecznych nie ma takich luzów jak przekładnia zębata przesuwu suportu.
Tu o tym https://www.cnc.info.pl/topics56/koniec ... t51503.htm
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
powis
Kontakt:

Post napisał: powis » 28 gru 2013, 01:36

:shock: :shock: :shock:
Z tym guzikiem to myślałem, że jest jak piszesz ale u mnie jest on sztywny.
Jutro sprawdzę czy zadziała jako wyłącznik.
Poszukam imadełka o którym pisałeś. W niedziele jadę na duży targ gdzie można kupić prawie wszystko. Może trafią się jakieś stalki oraz dodatki.
Swoją drogą, zakupiłem też nowe noże na allegro.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 23
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 28 gru 2013, 01:57

Płyta z rowkami nie wpłynie nijak na posów (no chyba że będzie tak wielka że go uniemożliwi) Ale ja miałem na myśli taką powiedźmy 25x15cm
Tak jak pisał RomanJ4 można do niej mocować imadło, ja często montuje podzielnicę, albo większe nie wymiarowe przedmioty lub inne urzyteczne przystawki. Co więcej jeśli masz taką z kalibrowanymi rowkami mozesz zamocnować w imadle lub innym narzędziu tak zwane kamienie. Są to wypustki szlifowane idealnie pod wymiar rowka pozwalające na szybkie zakładanie i demontowanie narzędzi bez ich ustawiania i kalibracji. Po prostu wkładasz imadło z kamieniami w rowek i wiesz, że ma kąt prosty i tylko dokręcasz. Oszczędza sporo czasu i zabawy z czujnikiem zegarowym.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 28 gru 2013, 12:24

GrafRamolo pisze:Oszczędza sporo czasu i zabawy z czujnikiem zegarowym.
W zasadzie tak, ale nie zawadzi sprawdzić, bo... licho nie śpi :twisted:
Jak mamy dokładną robotę, oczywiście... :wink:
powis pisze:Może trafią się jakieś stalki oraz dodatki.
Jak się trafią lutowane czy składaki w dobrej cenie (12 x 12, bo większe nie wejdą pod oś, chyba że będziesz frezował) to bierz, zawsze się kiedyś przydadzą.
A szlifiereczkę stołową masz?
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Posty w temacie: 23
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 28 gru 2013, 12:43

W zasadzie tak, ale nie zawadzi sprawdzić, bo... licho nie śpi :twisted:
:), Zawsze budzi się gdy naj mniej się tego człowiek spodziewa i psuje diabelnie robotę.

Autor tematu
powis
Kontakt:

Post napisał: powis » 28 gru 2013, 13:03

Szlifierkę posiadam. Kilkudziesięcioletnią :mrgreen: (porządny silnik)
Wysokoobrotową. Z drugiej strony jest zamontowana szczotka. Kiedyś brat szlifował i złapało mu za sweter z taką siłą, że z go z niego zdjęło :shock: (taka dygresja którą pamiętam do dziś)

Przycisk atrapa na frezarce faktycznie działa.

mykeone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: mykeone » 28 gru 2013, 17:02

Do szlifierki musisz mieć dwie tarcze białą do stalek, wierteł itp i grafitową do noży spiekanych z węglikiem ;] , a sweter musiał być na szczęście lichy, przy porządnej koszuli lub bluzie mogło się to skończyć gorzej ;]
;]

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Mariuszczs » 28 gru 2013, 17:06

czy ja tam widzę że rowki do mocowania już są ?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 28 gru 2013, 17:54

mykeone pisze:a sweter musiał być na szczęście lichy, przy porządnej koszuli lub bluzie mogło się to skończyć gorzej ;]
Kiedy pracowałem na wydziale obróbki skrawaniem, byłem świadkiem jak wystająca przetyczka z połączenia skrzynki posuwów i wałka pociągowego zrobiła jednemu koledze tokarzowi z bluzy kombinezonu i koszuli jednostronną kamizelkę.
Miał chłopak szczęście, że nici wtedy za mocnych nie robili.. :mrgreen:

a wracając do szlifierki i ostrzenia noży, to bardzo przydałby się obciągacz diamentowy do wyrównywania ściernic (najlepiej jednoziarnowy)
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... zia%C5%82y
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”