dobra plyta za sterownikami
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
No na chwilę obecną nie ma sterowniku zelrpa.
Pytam o tamten sterownik bo będzie to moja pierwsza "frezarka" cnc i chciałem trochę iść po kosztach.
[ Dodano: 2013-12-19, 16:43 ]
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 85308.html, to będzie ok ten sterownik ?
jeszcze jest taki:
http://allegro.pl/stepstick-sterownik-s ... 73419.html
droższy ale nie wiem jaka różnica...
Gdybym robił jakąś większą maszynkę zdecydowałbym się na zelrp, a tymczasem pytam, czy te sterowniki będą ok ?
jeśli tak, to który będzie lepszy no a jeśli jeden i drugi to to samo to wezmę ten tańszy.
Pytam o tamten sterownik bo będzie to moja pierwsza "frezarka" cnc i chciałem trochę iść po kosztach.
[ Dodano: 2013-12-19, 16:43 ]
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 85308.html, to będzie ok ten sterownik ?
jeszcze jest taki:
http://allegro.pl/stepstick-sterownik-s ... 73419.html
droższy ale nie wiem jaka różnica...
Gdybym robił jakąś większą maszynkę zdecydowałbym się na zelrp, a tymczasem pytam, czy te sterowniki będą ok ?
jeśli tak, to który będzie lepszy no a jeśli jeden i drugi to to samo to wezmę ten tańszy.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
jak dla mnie to jest roznica miedzy "isc po kosztach" a zrobic gowno. sam jestrm w trakcie budowy pierwszej maszynki. szukam, czytam, pytam. duzo jeszcze nie wiem i nie rozgryzam. ale wiem ze nikt za mnie tego nie zrobi. tak wiec radze koledze RuszylaMaszyna zeglegic sie troche w forum a duzo odpowiedzi sie znajdzie. ja sam osobiscie tez jestem "zielony" ale co nieco juz sie dowiedzialem i wiem za sterownik za ~ 30 pln nie dorowna temu za ~ 300
[ Dodano: 2013-12-21, 17:00 ]
wciale nie mowie tego zlosliwie a wrecz przeciwnie, DLA DOBRA SPRAWY
[ Dodano: 2013-12-21, 17:00 ]
wciale nie mowie tego zlosliwie a wrecz przeciwnie, DLA DOBRA SPRAWY
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
To prawie tak zawsze jest. I tak samo postępują klienci. Najpierw oczekiwania, rysowanie skomplikowanych i zaawansowanych potrzeb. A ostatecznie kończy się na ostatnim badziewiu, żeby tylko możliwie najtaniej było.
Ja rozumiem, że możliwie najtaniej, bo drogo kupić byle co to każdy głupi potrafi. Ale poniżej pewnych kosztów nie ma ŻADNEJ SZANSY na dobry efekt. No, chyba że się jest w stanie samodzielnie, "własnymi rencamy" wiele zrobić. Ale jak rozumiem, nie w tym przypadku. Są kwoty minimalne, poniżej których nie należy schodzić. Już lepiej dać sobie spokój w ogóle.
Dobre wyposażenie można doposażyć, rozbudować, użyć w innej, może prostszej maszynie. Badziewie skończy tam, gdzie kończy badziewie - w koszu na elektroodpady.
Ja rozumiem, że możliwie najtaniej, bo drogo kupić byle co to każdy głupi potrafi. Ale poniżej pewnych kosztów nie ma ŻADNEJ SZANSY na dobry efekt. No, chyba że się jest w stanie samodzielnie, "własnymi rencamy" wiele zrobić. Ale jak rozumiem, nie w tym przypadku. Są kwoty minimalne, poniżej których nie należy schodzić. Już lepiej dać sobie spokój w ogóle.
Dobre wyposażenie można doposażyć, rozbudować, użyć w innej, może prostszej maszynie. Badziewie skończy tam, gdzie kończy badziewie - w koszu na elektroodpady.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jak nie chcesz czekać aż Pan Ryszard (Zelrp) wystawi ogłoszenie to pisz do niego na maila. Wyśle Ci za pobraniem i będzie w sumie taniej bo bez prowizji z aledrogo. Z przesyłką będzie około 4 stówek. Mail to : [email protected]
Mam w sumie dwa sterowniki Zelrp i sobie je chwalę. Pozdrawiam.
A, i sprawdź czy masz i jaki masz kabel LPT. Jak nie masz to poproś Pana Ryszarda to ci kupi i dołoży odpowiedni kabel. Jeśli masz kabelek to musisz podać czy sterownik ma mieć LPT-a ze złączem męskim czy z żeńskim.
Potrzebujesz jeszcze do tego sterownika transformatora, najlepiej toroidalnego, o napięciu wtórnym nie większym niż 32V i nie mniejszym niż 16V jak dobrze pamiętam. Optymalny będzie 24V. Trafo najlepiej 150 wat lub większe.
Poza tym jak koledzy piszą. Na sterowanie trzeba liczyć te minimum 500 zł.
Jak kupisz Zelrpa to będziesz zadowolony. Jak Ci będzie mało to kupisz coś mocniejszego za większą kasę a Zelrpa sprzedaż z niewielka stratą i zawsze znajdzie się na niego chętny. Jak poskładasz sterownik z czegoś tańszego to zapewne nie będziesz zadowolony i w sumie nic z tym potem nie zrobisz i tylko do kosza wywalisz. Masz dwie podstawowe opcje: Zelrp albo M545 od Marcompa.
Mam w sumie dwa sterowniki Zelrp i sobie je chwalę. Pozdrawiam.
A, i sprawdź czy masz i jaki masz kabel LPT. Jak nie masz to poproś Pana Ryszarda to ci kupi i dołoży odpowiedni kabel. Jeśli masz kabelek to musisz podać czy sterownik ma mieć LPT-a ze złączem męskim czy z żeńskim.
Potrzebujesz jeszcze do tego sterownika transformatora, najlepiej toroidalnego, o napięciu wtórnym nie większym niż 32V i nie mniejszym niż 16V jak dobrze pamiętam. Optymalny będzie 24V. Trafo najlepiej 150 wat lub większe.
Poza tym jak koledzy piszą. Na sterowanie trzeba liczyć te minimum 500 zł.
Jak kupisz Zelrpa to będziesz zadowolony. Jak Ci będzie mało to kupisz coś mocniejszego za większą kasę a Zelrpa sprzedaż z niewielka stratą i zawsze znajdzie się na niego chętny. Jak poskładasz sterownik z czegoś tańszego to zapewne nie będziesz zadowolony i w sumie nic z tym potem nie zrobisz i tylko do kosza wywalisz. Masz dwie podstawowe opcje: Zelrp albo M545 od Marcompa.