Z czego partyzanckie chłodzenie-smarowanie frezu?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 02 gru 2013, 08:40

nom testuje takie coś teraz ze starego fiata chyba od spryskiwacza. rozebrałem wyczyściłem chodzi i nawet dość ok pompuje jak już zassie. nie za dużo nie za mało. trzeba teraz opracować obieg chłodziwa.

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Autor tematu
Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Hrumque » 08 gru 2013, 18:56

warczp pisze:
kubus838 pisze:A czy nie mozna do celu uzyć pompy takiej jak jest używana w urologii - dokładnie nie wiem jak to się nazywa ale chodzi o to, że na rurke igielitową naciskaja rolki które się po niej przesywaja? Wtedy jako dysza robi kawałek rurki miedzianej
Pompa perystaltyczna?
Nie mam pojęcia jaki koszt może być takiej "medycznej" pompy, ale dokładnie na tej samej (trochę dziadowskiej) zasadzie działały pompki spryskiwacza w dużym fiacie i w polonezach (starszych, bo Caro itp to już pompka wirnikowo-odśrodkowa). Zaleta pompki "rurkowej" to brak kontaktu elementów pompy z cieczą (w medycynie super sprawa), potencjalnie uzyskiwane większe ciśnienie (jak rurka elastyczna i dobrze dociskana).

Jakby dorwać taką pompkę z poloneza - to trzeba jeszcze w niej wymienić ten wężyk na jakiś silikonowy i go przesmarować, by rolki miały lżej, bo oryginalne rurki są przeważnie na tyle sztywne, że rolki nie przeciskają jej do końca (tak by utworzyć szczelny korek pchający ciecz) i wydajność jest paskudna (bo ciecz ucieka/cofa się)

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kubus838 » 08 gru 2013, 20:07

Tylko nie wiem dlaczego chcesz kombinować z pompką od samochodu i ją przerabiać. Rysunek jeden z kolegów wstawił. Zrób sobie to sam, te "gwiazdy" z rolkami dociskowymi wytnij nożem z PCV, same rolki dociskowe od magnetowidu(to te które są pokryte sztywną gumą) każdy serwis da Ci za darmo, przewód elastyczny kup w aptece za 4zł(przynajmniej ja tyle zapłaciłem) to jest ten do zaciskaniu na ręce podczas pobierania krwi a inaczej to ten z którego robiło sie gumy do procy. Ma grube ścianki ale jest idealnie elastyczny. Napęd ze starej drukarki atramentowej Lexmark - zasilacz wyjmowany jest w osobnej obudowie i na osobnej płytce jest sterownik silnika. Wyjmujesz silnik wraz ze sterownikiem podłaczasz zasilacz i jeszcze masz możliwość sterowania obrotami tego silnika. I ustawiasz sobie takie obroty jakie chcesz mieć "strumień" chłodziwa. Reszte konstruckji robisz albo z tworzywa, albo z drewna, albo z czego chcesz i pompka gotowa.

robert

Awatar użytkownika

warczp
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: warczp » 08 gru 2013, 20:10

Hrumque pisze:Nie mam pojęcia jaki koszt może być takiej "medycznej" pompy (...)
Zawsze jeszcze można spróbować na złomie - trzeba mieć tylko szczęście (lub cierpliwość), ale niekiedy szpitale wyrzucają całkowicie nowe (tylko "moralnie" przestarzałe) sprzęty.

Autor tematu
Hrumque
Posty w temacie: 5

Post napisał: Hrumque » 08 gru 2013, 20:20

kubus838 pisze:Tylko nie wiem dlaczego chcesz kombinować z pompką od samochodu i ją przerabiać.
W żadnym wypadku nie zamierzam kombinować z pompką z samochodu ;) odniosłem się tylko do tego pomysłu, do wpisu kolegi który taką pompkę pisze że zastosował, i konstrukcji pokazywanej.
Ja pompek różnych mam dość, problemem który tutaj poruszałem - jest dla mnie tylko dobór odpowiedniej dyszy mgłowej...

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kubus838 » 08 gru 2013, 21:50

Kolego warczp
Masz racje z tym, że szpitale nie mogą wyrzucać, muszą wezwać firme która taki sprzęt złomuje czyli sprzedaje na wolnym rynku i za odpowiednia cenę. Co w naszym przypadku jest nieosiąglna.

Kolego Hrumque
Dysza to najmniejszy problem. Jak uruchomisz pompke to wtedy dysze można zrobić czy z rurki miedzianej, bądź zastosować wężyk do zabezpieczania profili wewnętrznych w samochodach. Jest to cienka rurka plastikowa z malutkimi dziurkami . Ale najpierw "zmontuj" sobie pompke a dysze sie dorobi.

robert

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Yogi_ » 15 gru 2013, 18:40

Witam :-)
Może coś takiego się nada?
Pozdrawiam
Krzysiek

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: oprawcafotografii » 15 gru 2013, 19:06

Tak, ale nie z silnikiem DC, tylko krokowym.

Silniki DC sa za malo stabilne - potrzebujemy stabilne, powtarzalne obroty,
natychmiastowy start z zadanymi obrotami etc.

Ja mam zamiar przygladnac sie jeszcze przemyslowym pompom dozujacym:
http://www.wigo.pl/oferta/oferta-dla-pr ... agnetyczne
Mam taka przy polerce wyrowej i dziala bez zajakniecia idealnie powtarzalnie.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”