Z czego partyzanckie chłodzenie-smarowanie frezu?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Nie mam pojęcia jaki koszt może być takiej "medycznej" pompy, ale dokładnie na tej samej (trochę dziadowskiej) zasadzie działały pompki spryskiwacza w dużym fiacie i w polonezach (starszych, bo Caro itp to już pompka wirnikowo-odśrodkowa). Zaleta pompki "rurkowej" to brak kontaktu elementów pompy z cieczą (w medycynie super sprawa), potencjalnie uzyskiwane większe ciśnienie (jak rurka elastyczna i dobrze dociskana).warczp pisze:Pompa perystaltyczna?kubus838 pisze:A czy nie mozna do celu uzyć pompy takiej jak jest używana w urologii - dokładnie nie wiem jak to się nazywa ale chodzi o to, że na rurke igielitową naciskaja rolki które się po niej przesywaja? Wtedy jako dysza robi kawałek rurki miedzianej
Jakby dorwać taką pompkę z poloneza - to trzeba jeszcze w niej wymienić ten wężyk na jakiś silikonowy i go przesmarować, by rolki miały lżej, bo oryginalne rurki są przeważnie na tyle sztywne, że rolki nie przeciskają jej do końca (tak by utworzyć szczelny korek pchający ciecz) i wydajność jest paskudna (bo ciecz ucieka/cofa się)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tylko nie wiem dlaczego chcesz kombinować z pompką od samochodu i ją przerabiać. Rysunek jeden z kolegów wstawił. Zrób sobie to sam, te "gwiazdy" z rolkami dociskowymi wytnij nożem z PCV, same rolki dociskowe od magnetowidu(to te które są pokryte sztywną gumą) każdy serwis da Ci za darmo, przewód elastyczny kup w aptece za 4zł(przynajmniej ja tyle zapłaciłem) to jest ten do zaciskaniu na ręce podczas pobierania krwi a inaczej to ten z którego robiło sie gumy do procy. Ma grube ścianki ale jest idealnie elastyczny. Napęd ze starej drukarki atramentowej Lexmark - zasilacz wyjmowany jest w osobnej obudowie i na osobnej płytce jest sterownik silnika. Wyjmujesz silnik wraz ze sterownikiem podłaczasz zasilacz i jeszcze masz możliwość sterowania obrotami tego silnika. I ustawiasz sobie takie obroty jakie chcesz mieć "strumień" chłodziwa. Reszte konstruckji robisz albo z tworzywa, albo z drewna, albo z czego chcesz i pompka gotowa.
robert
robert
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
W żadnym wypadku nie zamierzam kombinować z pompką z samochodukubus838 pisze:Tylko nie wiem dlaczego chcesz kombinować z pompką od samochodu i ją przerabiać.

Ja pompek różnych mam dość, problemem który tutaj poruszałem - jest dla mnie tylko dobór odpowiedniej dyszy mgłowej...
-
- Posty w temacie: 4
Kolego warczp
Masz racje z tym, że szpitale nie mogą wyrzucać, muszą wezwać firme która taki sprzęt złomuje czyli sprzedaje na wolnym rynku i za odpowiednia cenę. Co w naszym przypadku jest nieosiąglna.
Kolego Hrumque
Dysza to najmniejszy problem. Jak uruchomisz pompke to wtedy dysze można zrobić czy z rurki miedzianej, bądź zastosować wężyk do zabezpieczania profili wewnętrznych w samochodach. Jest to cienka rurka plastikowa z malutkimi dziurkami . Ale najpierw "zmontuj" sobie pompke a dysze sie dorobi.
robert
Masz racje z tym, że szpitale nie mogą wyrzucać, muszą wezwać firme która taki sprzęt złomuje czyli sprzedaje na wolnym rynku i za odpowiednia cenę. Co w naszym przypadku jest nieosiąglna.
Kolego Hrumque
Dysza to najmniejszy problem. Jak uruchomisz pompke to wtedy dysze można zrobić czy z rurki miedzianej, bądź zastosować wężyk do zabezpieczania profili wewnętrznych w samochodach. Jest to cienka rurka plastikowa z malutkimi dziurkami . Ale najpierw "zmontuj" sobie pompke a dysze sie dorobi.
robert
-
- Posty w temacie: 2
Tak, ale nie z silnikiem DC, tylko krokowym.
Silniki DC sa za malo stabilne - potrzebujemy stabilne, powtarzalne obroty,
natychmiastowy start z zadanymi obrotami etc.
Ja mam zamiar przygladnac sie jeszcze przemyslowym pompom dozujacym:
http://www.wigo.pl/oferta/oferta-dla-pr ... agnetyczne
Mam taka przy polerce wyrowej i dziala bez zajakniecia idealnie powtarzalnie.
q
Silniki DC sa za malo stabilne - potrzebujemy stabilne, powtarzalne obroty,
natychmiastowy start z zadanymi obrotami etc.
Ja mam zamiar przygladnac sie jeszcze przemyslowym pompom dozujacym:
http://www.wigo.pl/oferta/oferta-dla-pr ... agnetyczne
Mam taka przy polerce wyrowej i dziala bez zajakniecia idealnie powtarzalnie.
q