OUS 1 Kolumna
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dostałem w dniu wczorajszym taką prośbę na priva:
"Witam,jestem od niedawna posiadaczem Ous-1.Zwracam się do Pana z prośbą,problem polega na tym że brakuje w niej tarczy do mocowania na kolumnie.Czy mógłbym prosić o podanie wymiarów owej tarczy,przeszukałem całe forum.Zauważyłem że jest Pan w posiadaniu takowej.Dziękuje i Pozdrawiam"
Zakładam, że chodzi o tarczę z dorobieniem której dobrze poradził sobie Autor tego wątku co można zobaczyć na 3 stronie.
Zmierzyłem swoją i "owoce" pozwolę sobie wrzucić do tego wątku.
Moja tarcza ( ta gorsza ) wygląda tak:

jej wymiary :

Ale uwaga wymiary należy traktować jako orientacyjne bo ... OUS OUSowi nierówny.
Mam 2 OUSy i tarczy zamienić się nie można - nie pasują
Jak wiecie OUS jest jak Rolls-Royce - ręczna robota
Wymiary są takie jakie uczniowi szkolącemu się na warsztacie udało się osiągnąć
Dlatego sugeruję dokładnie pomierzyć podzespół który śmiga po kolumnie i podstawę posiadanego wrzeciona.

Zamiast tarczy pozycjonowanej kołkiem można zrobić taką:

wtedy dodatkowo trzeba nabić podziałkę kątową na bocznej płaszczyźnie tarczy:

"Witam,jestem od niedawna posiadaczem Ous-1.Zwracam się do Pana z prośbą,problem polega na tym że brakuje w niej tarczy do mocowania na kolumnie.Czy mógłbym prosić o podanie wymiarów owej tarczy,przeszukałem całe forum.Zauważyłem że jest Pan w posiadaniu takowej.Dziękuje i Pozdrawiam"
Zakładam, że chodzi o tarczę z dorobieniem której dobrze poradził sobie Autor tego wątku co można zobaczyć na 3 stronie.
Zmierzyłem swoją i "owoce" pozwolę sobie wrzucić do tego wątku.
Moja tarcza ( ta gorsza ) wygląda tak:

jej wymiary :

Ale uwaga wymiary należy traktować jako orientacyjne bo ... OUS OUSowi nierówny.
Mam 2 OUSy i tarczy zamienić się nie można - nie pasują

Jak wiecie OUS jest jak Rolls-Royce - ręczna robota

Wymiary są takie jakie uczniowi szkolącemu się na warsztacie udało się osiągnąć

Dlatego sugeruję dokładnie pomierzyć podzespół który śmiga po kolumnie i podstawę posiadanego wrzeciona.

Zamiast tarczy pozycjonowanej kołkiem można zrobić taką:

wtedy dodatkowo trzeba nabić podziałkę kątową na bocznej płaszczyźnie tarczy:

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Też myślałem nad wyfrezowaniem w tarczy długiego otworu zamiast wierceń co 15st -tyle tylko oryginalne rozwiązanie pewniej osadza tarczę , nie ma fizycznej możliwości przestawienia co się może zdarzyć podczas prac , śruba m8 wspomaga w trzymaniu dość dużego ciężaru , załączam zdjęcie tarczy z "mojej byłej " bardzo ciekawy fabryczny patent ," tarcza przefrezowana na krzyż " co odpowiada 95% rzeczy jakie wykonuje się na ouesie .
PS: Właśnie jestem za półmetkiem renowacji kolejnego osiołka , pasowanie klinów woła o pomstę do Boga , to już nawet w połowie nie jest poziom chinek ;[
PS: Właśnie jestem za półmetkiem renowacji kolejnego osiołka , pasowanie klinów woła o pomstę do Boga , to już nawet w połowie nie jest poziom chinek ;[
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Znalazłem fotki tarczy pozycjonującej wrzeciono na kolumnie od mojego drugiego OUSa -
wersja Oświęcimska i ... zdziwienie - tarcza ma tylko jeden otwór na kołek pozycjonujący:

Skoro tak to czyżby tarczę można ustawić tylko w jednym położeniu ?
Nie
W tarczy jest tylko jedno miejsce na kołek, ale sam kołek można mocować ( aż
) w dwóch pozycjach:

Tylko skoro tak to po jakiego czorta jest nabita skala kątowa na boku tarczy ?

wersja Oświęcimska i ... zdziwienie - tarcza ma tylko jeden otwór na kołek pozycjonujący:

Nie

W tarczy jest tylko jedno miejsce na kołek, ale sam kołek można mocować ( aż

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Też mam taką tarczę, trzeba przekładać kołek. Precyzja !!!Zbych07 pisze:Znalazłem fotki tarczy pozycjonującej wrzeciono na kolumnie od mojego drugiego OUSa -
Nie![]()
W tarczy jest tylko jedno miejsce na kołek, ale sam kołek można mocować ( aż) w dwóch pozycjach:

-
Ciekawy pomysł. Trzeba by przetestować. Jednak obawiam się że ustawienie dociskiem tylko centralnej śruby może być troszkę słabe ,Andrzej 40 pisze:Też mam taką tarczę, trzeba przekładać kołek. Precyzja !!!Zbych07 pisze:
Skala nabita, bo można wyjąć kołek i ustawiać tylko dociskiem. Czy to zdaje egzamin nie sprawdzałem.
ale tak sobie pomyślałem, że można by troszkę tą moją tarczę "podrasować":
Mam coś takiego:

istotnie ustawienie jest bardzo precyzyjne i sztywne, dlatego oryginalnego otworku na kołek bym nie ruszał,
ale można by ją troszkę poskrobać ( podzielnicę mam ) i dołożyć dodatkową funkcję jaką daję taka tarcza:

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1