Gwintowanie gwintownikiem na tokarce
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Haas kupiony z salonu haas pokazowy model ale opcji tej niema i niepotrzebna jest tylko kupiony pod 1 robote którą robi cały czas ale gdyby przyszło coś zrobić to bez oprawki sie nie obejdzie . A co do gwintownika w osi widziałem sporo mamy 6 tokarek i kolega ze zmiany nie miał w osi i gwintowniki strzelały nawet w aluminium lub gwint wychodził za lużny także też to ma znaczenie tak jak napisałes materiał, gwintownik,otwór to podstawowe sprawy i oczywiście dobór parametrów
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jak się ma maszynę nówkę to oś narzędzia jest w osi wrzeciona. Ale jak się ma maszynę po N właścicielach i (prawdopodobnie) M dzwonach, to może być różnie z tym trafianiem
W każdym razie, u siebie, w ramach dopieszczania po zakupie, musiałem zmieniać podkładkę pod rewolwerem bo było przesunięcie w pionie i to znaczne (!), choć przekoszenia na szczęście nie ma żadnego. W poziomie też nie trafia w zero maszynowe, choć akurat to nie jest żaden problem bo korekta to załatwia a na upartego można też skorygować liniałem, pracowicie go ustawiając, gdyby ktoś był estetą i chciał mieć precyzję jak prosto z fabryki.
W każdym razie moja tokarka napędzanych narzędzi nie ma i mieć nie będzie. Pytanie które postawiłem było spowodowane tym, że nie wiem na ile ryzykowne jest użycie kodu gwintowania w takich dość hardcore'owych warunkach. Bo na zmiłowanie dla gwintownika zupełnie nie ma co liczyć, na bank zostałby ukręcony albo sam zacznie się kręcić w oprawce.

W każdym razie moja tokarka napędzanych narzędzi nie ma i mieć nie będzie. Pytanie które postawiłem było spowodowane tym, że nie wiem na ile ryzykowne jest użycie kodu gwintowania w takich dość hardcore'owych warunkach. Bo na zmiłowanie dla gwintownika zupełnie nie ma co liczyć, na bank zostałby ukręcony albo sam zacznie się kręcić w oprawce.