3 frezarki/plotery w jednym

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 27

Post napisał: Zanixi » 12 gru 2013, 09:43

Nie wiem czym będę sterować, nie interesowałem się tym bo nie było mi potrzebne. Nie znam się na tym, a po to jest forum, by się dowiedzieć. Wiem co mi jest potrzebne i na pewno będzie ok. Tak samo znam się na serwomotorach ;). Silniki krokowe to już nie problem - mam - znam - używam.

CSMIO - ta nazwa mi nic nie mówi, ale to nie znaczy, że nie wiem co będę robić ;). Co robić wiem, nie wiem jeszcze w jakim programie. Sterowanie, sterowniki - rzecz drugorzędna. Najważniejsza jest łatwość i szybkość obsługi. Na linuxcnc program napisac nie problem (mam, stosuję w maszynach). Problemem jest dla mnie rozmieszczenie poszczególnych elementów (detali w dużych ilościach ) np na płycie 100x200 tak, by było wykorzystanie optymalnie miejsce i by nie było za wiele odpadu. Być może to nie jest problemem - nie próbowałem się w to nawet zagłębiać, może ktoś mi podpowie jak i powie czy w ogóle się da.

Darsis
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Darsis » 12 gru 2013, 12:05

Do tego robot wkładający i zdejmujący detale, sterowane imadła/uchwyty. A potem tylko rano materiał przy maszynie postawić i puścić play :P

Autor tematu
Zanixi

Post napisał: Zanixi » 12 gru 2013, 12:46

Jeszcze zintegruję go sobie z komórką by wiedzieć co się dzieje na bieżąco i może być :D.

hecza
Posty w temacie: 6

Post napisał: hecza » 12 gru 2013, 15:53

Zanixi pisze: Problemem jest dla mnie rozmieszczenie poszczególnych elementów (detali w dużych ilościach ) np na płycie 100x200 tak, by było wykorzystanie optymalnie miejsce i by nie było za wiele odpadu.
Nesting - temat do przerobienia - jest materiału dużo, nawet tutaj na forum.

Popieram LinuxCNC + karty Mesa - nic sensownego taniej nie wyjdzie.

Aaaa - niech Kolega kogoś przyjmie do omiatania pajęczyn w zakładzie, bo bezrobocie będzie 100%. :wink:

Pozdrawiam

Autor tematu
Zanixi

Post napisał: Zanixi » 12 gru 2013, 16:47

:D postaram się, ale to jak będzie nowe miejsce.

LinuxCnc z nestingiem - to by faktycznie pomogło ^^. Choć prawda też taka, że jak się raz człowiek pomęczy to potem już można program puszczać do woli. No ale to zajmie pewnie w cholerę czasu.

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Alvar4 » 12 gru 2013, 17:13

Fajne te klamoty ale jak dla mnie to potrójny koszt w jednym urządzeniu. Masakra. Dobrze będzie jak do przyszłej gwiazdki zacznie frezować. Od razu uprzedź żonę że czeka ją chudy rok bo maszynę musisz dozbroić. Też je na ale drogo lukałem z ciekawości. Ale mi totalnie nie pasowały więc dzisiaj kupiłem płytę traserską 1000x1600 i na niej powstanie frezidło do styropianu. Ciekawy jestem jak się będzie ta maszynka rozwijać w budowie. Tak lekko licząc to masz z 60 koła do zainwestowania na gotowo. Ale podejrzewam że wyjdzie więcej. Czekamy z niecierpliwością.....
Obrazek

Autor tematu
Zanixi

Post napisał: Zanixi » 12 gru 2013, 17:29

+ jest taki, że to będą 3 frezarki a nie jedna duża - prędkość obróbki x3. 3 wrzeciona to jednak więcej wiórów niż z jednego. Jedna tak duża była by dla mnie w ogóle nie opłacalna. Nie robię tak dużych elementów by było mi to do czegokolwiek potrzebne.

Koszta na pewno będą, obawiam się jedynie cen wrzecion bo są cholernie drogie (te z wymianą). Resztę się jakoś wykombinuje, może nie będzie tak źle :). Nie znam tylko cen serw ze sterownikami no ale muszę poznać.

Awatar użytkownika

fus23
Posty w temacie: 1

Post napisał: fus23 » 12 gru 2013, 17:53

Witam
Kiedyś widziałem centrum obróbcze z wymianą narzędzi na podobnej zasadzie działało z tym że były 2 stoły podciśnieniowe i jedno wrzeciono z magazynkiem.
Działało to tak że jeden stół pracował obrabiając element a drugi był uzbrajany w materiał i tak na zmianę produkowało to fronty do mebli z mdf.
Stoły były ruchome a brama stała z ciekawostek by podejść do maszyny trzeba było wejść na maty i jak byłeś za blisko stołu to przerywało program coś jak E-stop blaty były chyba 3 na 2 metry.
Koleś na obudowie silnika od poruszania osią X grzał sobie " kociołek do syta na śniadanie ".
Ogólnie sterowanie było pod windą a maszyna jakaś francuska.
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 gru 2013, 18:03

Zanixi pisze:+ jest taki, że to będą 3 frezarki a nie jedna duża.

Jak dobrze pokombinujesz z synchronizacją stołów to i jedną dużą możesz mieć :)
Tak ogólnie to fajny kawałek żelaza, jest się przy czym pobawić.

Autor tematu
Zanixi

Post napisał: Zanixi » 12 gru 2013, 18:17

Kamar, o tym też myślałem:D w zasadzie można by zrobić tak, by faktycznie mogła frezować także nieprzerwanie po całości ^^. Choć z tą synchronizacją może być problem jak do każdej będzie osobny komp... No chyba, że przepinać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”