ezbig pisze:w stanach możesz mieć problemy.
Czy mogę umieścić starszą instalkę MACH3 na serwerze www ?
-
ezbig
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
prokopcio, absurdalne, ale niestety prawdziwe. dance1, nie brakuje, bo ludzie pytają. Oczywiście mówimy tu o komercyjnych stronach. Tak na szybko znalezione w sieci cyt.:
"Sędzia Sam Lindsay (U.S. District Judge) miał wydać orzeczenie w postępowaniu przygotowawczym (preliminary injunction) przeciwko Robertowi Davisowi, prowadzącemu serwis Supercrosslive.com. Davis umieszczał bezpośrednie linki do internetowych transmisji z wyścigów motocyklowych (live audiocasts). Prawa autorskie do materiałów, do których linkował Davis, przysługują przedsiębiorstwu SFX Motor Sports. W lutym SFX pozwał Davisa."
Źródło: http://prawo.vagla.pl/node/6901 - Okazuje się, że i w Polsce były podobne sprawy i to wygrane. Co prawda u nas raczej chodziło o tzw. "głębokie linkowanie", czyli wstawianie treści w swój serwis z innego (np. obrazki, filmy, audio).
W stanach musisz mieć domniemaną zgodę drugiej strony na wstawienie linka. Tam prawo autorskie działa trochę inaczej niż u nas. Zawsze ktoś z dobrym prawnikiem może wytoczyć ci sprawę np. o to, że dzięki linkom do jego serwisu twój serwis zyskuje na atrakcyjności. On zapłacił za zredagowanie treści grubą kasę, a ty linkujesz jego treści za darmo. Głupie to, jednak było głośno o tym kilka lat temu. Są pewne wymogi, bo wiele znanych serwisów nie mogłoby funkcjonować. Zdaje się, że musisz poinformować drugą stronę, że zamieszczasz link do ich treści, a oni jeśli nie odpowiedzą lub odpowiedzą pozytywnie to ok.
"Sędzia Sam Lindsay (U.S. District Judge) miał wydać orzeczenie w postępowaniu przygotowawczym (preliminary injunction) przeciwko Robertowi Davisowi, prowadzącemu serwis Supercrosslive.com. Davis umieszczał bezpośrednie linki do internetowych transmisji z wyścigów motocyklowych (live audiocasts). Prawa autorskie do materiałów, do których linkował Davis, przysługują przedsiębiorstwu SFX Motor Sports. W lutym SFX pozwał Davisa."
Źródło: http://prawo.vagla.pl/node/6901 - Okazuje się, że i w Polsce były podobne sprawy i to wygrane. Co prawda u nas raczej chodziło o tzw. "głębokie linkowanie", czyli wstawianie treści w swój serwis z innego (np. obrazki, filmy, audio).
W stanach musisz mieć domniemaną zgodę drugiej strony na wstawienie linka. Tam prawo autorskie działa trochę inaczej niż u nas. Zawsze ktoś z dobrym prawnikiem może wytoczyć ci sprawę np. o to, że dzięki linkom do jego serwisu twój serwis zyskuje na atrakcyjności. On zapłacił za zredagowanie treści grubą kasę, a ty linkujesz jego treści za darmo. Głupie to, jednak było głośno o tym kilka lat temu. Są pewne wymogi, bo wiele znanych serwisów nie mogłoby funkcjonować. Zdaje się, że musisz poinformować drugą stronę, że zamieszczasz link do ich treści, a oni jeśli nie odpowiedzą lub odpowiedzą pozytywnie to ok.
-
prokopcio
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Ja sam też kiedyś gdzieś słyszałem o takich rzeczach, teraz trochę szukam ale ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź... Fajnie że link już mam więc zamieszczając na stronie na wszelki wypadek (choć to wynika z linku) napiszę, czyje toto jest... Szkoda, że nie jest tak oficjalnie na stronie macha bo wtedy dałbym link do strony a nie do pliku
ale mam nadzieję, że przestępstwa nie popełnię "promując" ich produkt
.
-
prokopcio
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
czy:
a dokładnie:
ftp://machsupport.com/Mach/Mach3VersionR2.63.exe
[ Dodano: 2013-12-12, 09:08 ]
wiem trochę laickie te pytania ale chcę po prostu być czysty
to to samo co link do pliku na serwerze ftp ?dance1 pisze:nk który przekierowuje do strony producenta
a dokładnie:
ftp://machsupport.com/Mach/Mach3VersionR2.63.exe
[ Dodano: 2013-12-12, 09:08 ]
wiem trochę laickie te pytania ale chcę po prostu być czysty
-
251mz
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
kurna , chyba muszę zadzwonić i Ci oczy przetrzećprokopcio pisze:ale u nich nie ma tego pliku tam
http://www.machsupport.com/software/dow ... es/#tabs-5
na dole klinąć ftp serwer main menu
i przenosi Cię na ftp