Zadanie z Dynamiki Maszyn
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Zadanie z Dynamiki Maszyn
Witam,
mam na elaborat wyliczyc 1 zadanie (dowolny jakiś układ) i kompletnie nie wiem o co chodzi i jak to zrobić bo nigdy z dynamiką nie miałem wspólnego.
mam krótki wykład (załącznik)
pytanie moje czy ma może ktoś jakiś taki gotowy przykład policzony ?? Tak na wzór i jak jest w tym moim załączniku (wykładzie) byłbym bardzo widzęczny za pomoc
mam na elaborat wyliczyc 1 zadanie (dowolny jakiś układ) i kompletnie nie wiem o co chodzi i jak to zrobić bo nigdy z dynamiką nie miałem wspólnego.
mam krótki wykład (załącznik)
pytanie moje czy ma może ktoś jakiś taki gotowy przykład policzony ?? Tak na wzór i jak jest w tym moim załączniku (wykładzie) byłbym bardzo widzęczny za pomoc
- Załączniki
-
- Dynamika Maszyn.pdf
- (947.64 KiB) Pobrany 9132 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Czlowieku, studia nie sa od kopiowania przykladow i podstawiania danych do wzorow.
Jako inzynier bedziesz ponosil odpowiedzialnosc za swoja prace - obliczenia.
Te trzy literki przed nazwiskiem maja oznaczac ze uniesz myslec i ROZUMIESZ jak cos dziala.
Dynamika nie jest trudna. Zastanow sie co oznacz PREDKOSC LINIOWa. OBROTOWA, przyspieszenie, przyspieszenie obrotowe i jaki wplyw na te wielkosci w danym ukladzie maja ozne przelozenia i dlugosci ramion ( punkty zaczepienia ).
Najlepoj zboduj model z kartonu tego ukladu i postaraj sie srozumiec i "poczuc" jego dzianie. Wzory to wisie ka na torcie....
Jako inzynier bedziesz ponosil odpowiedzialnosc za swoja prace - obliczenia.
Te trzy literki przed nazwiskiem maja oznaczac ze uniesz myslec i ROZUMIESZ jak cos dziala.
Dynamika nie jest trudna. Zastanow sie co oznacz PREDKOSC LINIOWa. OBROTOWA, przyspieszenie, przyspieszenie obrotowe i jaki wplyw na te wielkosci w danym ukladzie maja ozne przelozenia i dlugosci ramion ( punkty zaczepienia ).
Najlepoj zboduj model z kartonu tego ukladu i postaraj sie srozumiec i "poczuc" jego dzianie. Wzory to wisie ka na torcie....
-
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Automatyka i Robotyka (prawdopodobnie inż. tego kierunku).trzasu pisze:...a co to ten zawód AiR ?
A pewnie robi dodatkowe studia z mechaniki maszyn.
Podstawy dynamiki powinieneś kolego mieć już na początkach studiów AiR, no ale czego wymagać od kadry dydaktycznej, która ma już z góry narzucony okrojony program wykładów i ćwiczeń (okrojony, tzn. dostosowany do poziomu wiedzy i inteligencji studentów - wiadomo niż demograficzny, to uczelnie biją się o każdego studenta jak najłatwiejszym programem studiów).

A że kolega pewnie nie należał do tej grupy, to skoro pracuje przy robotach musiał uczyć się więcej, niż przewidywał ten okrojony program studiów (też tak miałem w technikum - poziom programu nauczania był tragicznie niski, więc musiałem korzystać z innych źródeł, aby poznać dokładnie dział, który przerabialiśmy na zajęciach).
Także nie ma co wieszać na koledze psów, skoro chce tylko wzór, a resztę będzie obliczał sam - widać, że ma chęć poznania większego zakresu teorii, niż to miał na wykładach (zaznaczyć trzeba, że wykładach na niskim poziomie merytorycznym narzuconym z góry).
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Pewnie to studia drugiego stopnia.
Polecana literatura jest śmiechu warta.
Do tego tematu trzeba sobie wypożyczyć książkę sprzed czasów książek składanych komputerowo. Bardzo łatwo je rozpoznać po odpowiedniej grubości, bardzo estetycznym kroju pisma, pięknych rysunkach technicznych do zadań i doskonałych opisach przykładów rozwiązań. Zapoznanie się z nimi więcej czasu ale jest skuteczne.
Polecana literatura jest śmiechu warta.
Do tego tematu trzeba sobie wypożyczyć książkę sprzed czasów książek składanych komputerowo. Bardzo łatwo je rozpoznać po odpowiedniej grubości, bardzo estetycznym kroju pisma, pięknych rysunkach technicznych do zadań i doskonałych opisach przykładów rozwiązań. Zapoznanie się z nimi więcej czasu ale jest skuteczne.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ