bład 14000
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
bład 14000
Frezarka cnc DMG ECOLINE - mam problem przy gwintowaniu na programie który był już wcześniej uzywany i wszystko było ok. Teraz gdy maszyna pobiera gwintownik i zaczyna gwintować wyskakuje bład o treści -14000 kanal 1 Blok niewłasciwe zakończenie pliku. w programie mam zaznaczone aby gwintownik przeszedł na raz , wtedy gwintownik wykona zadanie ale bład nie pozwala zakończyć programu. Gdy zmienie na gwintowanie z łamaniem wióra lub odwiórowaniem błąd ten nie pozwala na jakiekolwiek działenie tzn. gwintownik podjedzie do materiału ale nawet nie zacznie gwintować. Proszę o pomoc.
roman6666
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Miałem ten sam problem napisanie od początku takiego samego programu pomogło a modyfikacjia starego albo jego kopiowanie wyżucał błąd. I tak jak u kolegi program był sprawdzony kilka dni wczesniej działał.
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
niewłasciwe zakończenie pliku < miałem identyczny problem gdy pisałem jakiś program w G-Code na komputerze i kopiowałem na maszynę gdy program miał dużo bloków to działał normalnie aż nie dojechał pod koniec pliku i wywalał błąd. Problemem w moim przypadku było "niewłasciwe zakończenie pliku"
a mówiąc jaśniej ostatnie znaki w moich programach to były:
N209 ......
N210 M30; <TUTAJ KONIEC PLIKU
rozwiązaniem był taki zapis:
N209 ......
N210 M30;
<TUTAJ KONIEC PLIKU
Czyli za M30; dodatkowo musiał być (CR+LF) ("enter")
Nie mam pojęcia jakim cudem mogło to wyparować z Twoich cykli i czy to jest przyczyną Twojego problemu ale skoro to tylko na gwintowaniu to można sprawdzić te cykle co mają na końcu.

N209 ......
N210 M30; <TUTAJ KONIEC PLIKU
rozwiązaniem był taki zapis:
N209 ......
N210 M30;
<TUTAJ KONIEC PLIKU
Czyli za M30; dodatkowo musiał być (CR+LF) ("enter")
Nie mam pojęcia jakim cudem mogło to wyparować z Twoich cykli i czy to jest przyczyną Twojego problemu ale skoro to tylko na gwintowaniu to można sprawdzić te cykle co mają na końcu.