wrzeciono szybkoobrotowe z turbiny dentystycznej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
wrzeciono szybkoobrotowe z turbiny dentystycznej
czy spotkał sie ktoś z takim rozwiązaniem ? chciałbym takiej turbiny użyć do wiercenia w PCB, i do frezowania, problem w tym ze takich turbinek niema w wersji pionowej, a taka konstrukcja trochę ogranicza przestrzeń roboczą.. czy orientuje sie ktoś czy można ją przerobić na bardziej pionową ?? albo gdzie można szukać ( w rozsądnej cenie) takich turbinek pionowych?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Mam taką turbinkę i ona po rozkręceniy ma tylko około 35mm no może 40mm bo reszta to jej uchwyt. Obroty są regulowane cisnieniem powietrza i zmniejszyć je można. niestety mocy nie da się zwięszyć. A wiertła w niej mocuje się na wcisk. W takiej turbinie jest trzy kanały dwa do powietrza i przez nie można zmienić kierunek obr. wrzecionka a trzecim podawana jest woda do wypłukiwania ,,urobku,, trudno mi tylko powiedzieć o zapotrzebowaniu na powietrze .napędzała ją taka sprężarka : http://www.allegro.pl/my_allegro.php?mm ... &type=sell
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja mam maszynę używaną kiedyś w protetyce. Głowica jest pionowa, napędzana wałkiem giętkim. Silnik komutatorowy, nie ma więc problemów z regulacją obrotów. W sklepach jest szeroki wybór frezów, mocowane są w tulejce zaciskowej. Moim zdaniem idealnie nadaje się do PCB i innych prac w miękkich materiałach. Stare wersje są często złomowane ( sprawne), ja tak zdobyłem swoją.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
najpierw wydawało mi się że zera Ci się pomieszały przy obrotach ...........ale faktycznie
nawet 400.000 obr/min ale elektryczne chyba tylko do 40.000 obr/min http://www.abemed.pl/koncowki.php
Ciekawostką jest to że w przemyśle 40tyś/min to są wysokie obroty a u dentysty tylko niskie
nawet 400.000 obr/min ale elektryczne chyba tylko do 40.000 obr/min http://www.abemed.pl/koncowki.php
Ciekawostką jest to że w przemyśle 40tyś/min to są wysokie obroty a u dentysty tylko niskie
Ostatnio zmieniony 11 mar 2007, 13:58 przez lenherd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W jubilerstwie/grawerstwie też się tego używa. Mam sprzęcior wyprodukowany w Polsce przez firmę Mifam. Jakieś dwadzieścia lat temu, i jeszcze działa. Tulejki jakie posiadam to 2, 2.35, 2.5, 3. Są jeszcze specjalne miniaturowe uchwyty do cienkich wierteł. Teraz też to produkują, ale straszna chała, bez wymiennych tulejek - mocowanie trzpienia narzędzia jak grafitu w cyrklu. W środku trzpienik, dwa łożyska, blokada (do wymiany narzędzia), mocowanie wałka giętkiego na zatrzask - bardzo wygodne. Silnik dosyć słaby - do drobnej ręcznej obróbki się to nadaje.
P.S. Obroty niewielkie w porównaniu ze sprzętem pneumatycznym: silnik do 16000 obr/min (180W).
P.S. Obroty niewielkie w porównaniu ze sprzętem pneumatycznym: silnik do 16000 obr/min (180W).
- Załączniki
-
- mifam.jpg (34.99 KiB) Przejrzano 2982 razy
-
- mifam_rozebr.jpg (46.46 KiB) Przejrzano 2981 razy
-
- mifam_silnik.jpg (74.91 KiB) Przejrzano 2986 razy
Ostatnio zmieniony 11 mar 2007, 14:05 przez x, łącznie zmieniany 1 raz.