OUS 1 Kolumna
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Już kiedyś komuś to tłumaczyłem że wersja Oświęcimska[ mój model 72r , nr1066 ] ma na dole stopień z mniejszą średnicą ... przekładając to na wymiary 58/ 56,2mm , jeśli u Ciebie jest idento to blaszka 1mm raczej nie zda egzaminu . Jeszcze gorsze rozwiązanie jest składanie z 2 , 3 różnych osiołków - prawie nic do siebie nie pasuje . Co ciekawe oświecimska jest dużo bardziej masywna , wszystkie odlewy po 2 do 5mm więcej ... dlatego sprzedałem swoją "dąbrowe górniczą " i znęcam się nad "nową " sztuką. Zwymiarowania kolumny niestety się nie podejmę - nie czuje się na siłach ... mogę jedynie zrobić fotę rozebranej [ jeśli to pomoże ]
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Oj, stado leniwców
, to ja muszę do piwnicy ganiać i przez graty się przeciskać.
Więc tak: moja kolumna, mimo że nie noname, ino z Katowic, jest cała równa i ma fi 58mm. Pomiary suwmiarką analog, więc dokładność +-0,05mm.
Tylna listwa - szer 12mm, wysokość(wystawanie) 12mm.
Listwa zębata - szer 12,1mm, wys. 6,2mm, moduł 2.
Ogólny widok osi do głowicy:

Uploaded with ImageShack.us
Fi 23,5mm w części 'pomalowanej', do większego podtoczenia,długość kawałka - 120mm.
Część z zębami (30 szt) - 20,37, tyle wychodzi z wyliczeń, bo nie demontowałem. I musi być zgodna z otworem lewym w głowicy plus luz do poprawnej pracy. Długość odcinka; ? Zmierzysz
Ostatni odcinek: fi 13mm, z gwintem wewn M6/30. Tam też jest wpust na klin 4mm dla ślimacznicy. Koniec osi wystaje poza głowicę 5mm. Według swojej będziesz mógł brakujące dane zmierzyć.

Więc tak: moja kolumna, mimo że nie noname, ino z Katowic, jest cała równa i ma fi 58mm. Pomiary suwmiarką analog, więc dokładność +-0,05mm.
Tylna listwa - szer 12mm, wysokość(wystawanie) 12mm.
Listwa zębata - szer 12,1mm, wys. 6,2mm, moduł 2.
Ogólny widok osi do głowicy:

Uploaded with ImageShack.us
Fi 23,5mm w części 'pomalowanej', do większego podtoczenia,długość kawałka - 120mm.
Część z zębami (30 szt) - 20,37, tyle wychodzi z wyliczeń, bo nie demontowałem. I musi być zgodna z otworem lewym w głowicy plus luz do poprawnej pracy. Długość odcinka; ? Zmierzysz
Ostatni odcinek: fi 13mm, z gwintem wewn M6/30. Tam też jest wpust na klin 4mm dla ślimacznicy. Koniec osi wystaje poza głowicę 5mm. Według swojej będziesz mógł brakujące dane zmierzyć.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Dzięki
to będzie część pierwsza do wykonania, mniej więcej tak to sobie wyobrażałem, teraz czekam na leniwców
i na sprawozdanie o ślimaku 
A im bardziej oglądam twojego osiołka tym bardziej przekonuje się do CNC
Skoro sporo przeglądających to powiem że nie mam jeszcze planszajby tak jakby nagle wszystkie wolne sztuki się skończyły... zero ogłoszeń
I może któryś z kolegów ma jakiś uszkodzony falownik który chciał już wyrzucić, bo bym się chciał o nich trochę po edukować i chętnie jakiś bym przyjął.

A im bardziej oglądam twojego osiołka tym bardziej przekonuje się do CNC

Skoro sporo przeglądających to powiem że nie mam jeszcze planszajby tak jakby nagle wszystkie wolne sztuki się skończyły... zero ogłoszeń

-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Musisz polować, czasem się trafiają. Może przed świętami będzie większy wysyp ofert, wiadomo, kasa na prezenty potzrebna
.
Do cnc namawiam, fajna zabawa.
Nie czekaj na ślimaka, zrób oś. Będziesz mógł już z kolumny korzystać i frezować. Dokładnie to na czujnik będziesz mógł ustawiać.
Zmierz dokładnie otwór w głowicy, ten większy od osi przesuwu. Bo nie jesten pewien modułu na listwie. Równie dobrze może być 2,5, bo takie mam tam dojście. Wtedy byłyby 24 zęby i większa średnica - 20,69.
Zęby Ciężko będzie Ci naciąć nie mając narzędzi i sprawnej kolumny. Można użyć gotowego koła zębatego i roztoczyć aby został tylko wieniec zębaty i na solidny wcisk( na gorąco?) założyć na wytoczoną oś. Tylko nie wiem czy się zmieścisz z pozostałymi wymiarami.

Do cnc namawiam, fajna zabawa.
Nie czekaj na ślimaka, zrób oś. Będziesz mógł już z kolumny korzystać i frezować. Dokładnie to na czujnik będziesz mógł ustawiać.
Zmierz dokładnie otwór w głowicy, ten większy od osi przesuwu. Bo nie jesten pewien modułu na listwie. Równie dobrze może być 2,5, bo takie mam tam dojście. Wtedy byłyby 24 zęby i większa średnica - 20,69.
Zęby Ciężko będzie Ci naciąć nie mając narzędzi i sprawnej kolumny. Można użyć gotowego koła zębatego i roztoczyć aby został tylko wieniec zębaty i na solidny wcisk( na gorąco?) założyć na wytoczoną oś. Tylko nie wiem czy się zmieścisz z pozostałymi wymiarami.
-
- Posty w temacie: 6
Słowo się rzekłoZbych07 pisze: Postaram się możliwie szybko rozebrać TEN kawałek OUSa i wrzucić fotki. .

Pokaż "kotku co masz w środku"

Głębiej, głębiej

Jak uruchamiany jest precyzyjny posuw po kolumnie ?
Służy do tego ta mała wajcha, która ma dwa położenia:

Dzięki temu osadzony mimośrodowo ślimak jest oddalony lub zbliżony
do zębatki z którą współpracuje:

Jak wygląda ślimak ?
To kolejny mały zespół

Budowniczowie mojego OUSa made in no-name polegli między innymi
na wykonaniu zębatki współpracującej ze ślimakiem

Cóż może kiedyś TO poprawię - w moim drugim OUS-ie made in Oświęcim wykonanie jest OK.
Czy te fotki coś rozjaśniły ?
Ciągle nie tracę nadziei, że Ktoś dysponujący rysunkami technicznymi kiedyś je udostępni.
Wiele OUS1 dostałoby szansę na drugie życie.