Stożek po linii spiralnej w hh426 - czy to mozliwe?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Stożek po linii spiralnej w hh426 - czy to mozliwe?
Witam
Czy ktoś się może orientuje czy można rozpisać stożek o kącie 17 stopni, z tym, że nie z zagłębianiem się i dojazdami, a właśnie po linii spiralnej?
Czy ktoś się może orientuje czy można rozpisać stożek o kącie 17 stopni, z tym, że nie z zagłębianiem się i dojazdami, a właśnie po linii spiralnej?
.... teraz Zoller...
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Jedyną sensowną, ale nie wiem czy możliwą opcją jest napisanie własnego makro (z użyciem Q parametrów), z podziałem wykonywanego okręgu, oraz przeliczeniem zmniejszenia średnicy względem stożka po którym porusza się narzędzie.
Jedynie takie rozwiązanie chyba jest możliwe, biorąc pod uwagę to, że nie można zmniejszyć promienia łuku w trakcie jego wykonywania (za przykład może tu posłużyć Spirala Archimedesa) - nie mówiąc już o interpolacji w 3D, na płaszczyźnie jej wykonanie jest nie możliwe bez podziału okręgu na fragmenty (minimum 4 - a im więcej tym dokładniejsze wykonanie).
Jedynie takie rozwiązanie chyba jest możliwe, biorąc pod uwagę to, że nie można zmniejszyć promienia łuku w trakcie jego wykonywania (za przykład może tu posłużyć Spirala Archimedesa) - nie mówiąc już o interpolacji w 3D, na płaszczyźnie jej wykonanie jest nie możliwe bez podziału okręgu na fragmenty (minimum 4 - a im więcej tym dokładniejsze wykonanie).
-
Witam ponownie.
Pokombinowałem z Q-parametrami i pozostała wiedzą z dziedziny tego języka programowania. Napisałem programik na 28 linii i frezuje się stożek - w tym przypadku zewnętrzny - o kącie jaki sobie tylko wymyślę. I co najważniejsze - po linii spiralnej - czyli bez wychodzenia z materiału przed skończeniem zadanego kąta i głębokości frezowania. Pozdrawiam.
Muszę jedynie pokombinować by mi sterowanie przeliczało odjazdy dla freza kulistego. Za kilka dni załączę filmik i zdjęcia wykonanego stożka - na hh 426.
PS. Podział okręgu na 4 się nie sprawdził.
[ Dodano: 2013-11-06, 00:03 ]
Co do spirali Archimedesa - program zajmuje mi 18 linii łącznie z początkiem, końcem i powołaniem narzędzia.
Pokombinowałem z Q-parametrami i pozostała wiedzą z dziedziny tego języka programowania. Napisałem programik na 28 linii i frezuje się stożek - w tym przypadku zewnętrzny - o kącie jaki sobie tylko wymyślę. I co najważniejsze - po linii spiralnej - czyli bez wychodzenia z materiału przed skończeniem zadanego kąta i głębokości frezowania. Pozdrawiam.
Muszę jedynie pokombinować by mi sterowanie przeliczało odjazdy dla freza kulistego. Za kilka dni załączę filmik i zdjęcia wykonanego stożka - na hh 426.
PS. Podział okręgu na 4 się nie sprawdził.
[ Dodano: 2013-11-06, 00:03 ]
Co do spirali Archimedesa - program zajmuje mi 18 linii łącznie z początkiem, końcem i powołaniem narzędzia.
.... teraz Zoller...
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Bialkowski pochwal się tym co stworzyłeś .
ja napisałem dziś programik na stożek wewnętrzny, podając tylko wysokość, średnicę górną (większą) i dolną (mniejsza) no i do tego dosuw .. nie wiem czy wszystko dobrze zadziała w realu ale na symulacji ładnie pokazuje .
tylko jak to panie napisać po lini spiralnej . ?
jutro zrobię fote mojego programu to się podzielę
aa hh530i
pzdrr

ja napisałem dziś programik na stożek wewnętrzny, podając tylko wysokość, średnicę górną (większą) i dolną (mniejsza) no i do tego dosuw .. nie wiem czy wszystko dobrze zadziała w realu ale na symulacji ładnie pokazuje .

tylko jak to panie napisać po lini spiralnej . ?
jutro zrobię fote mojego programu to się podzielę

aa hh530i

pzdrr
-
Jak dorwę się w domu do kompa z cimco to pokażę Ci jak wygląda symulacja mojego programu. W załączniku stożek zewnętrzny 14x45 frezowany na rurze o średnicy 420 głowiczką na płytki sandvika (nie kątowe), skok 0.1 na obrót, 2000 obrotów 11000 posuw. Powierzchnia nie wymagana bo to pod spaw. Wiem, wiem - zaraz napiszecie, że takie rzeczy robi się szybciej w inny sposób, ale chodzi o sam fakt... poszedł stożek po linii spiralnej.
W moim programiku podajesz: głebokość frezowania, skok na przejscie, kąt, wartość plus lub minus jeden - w zależności czy to stożek zewnętrzny czy wewnętrzny no i średnicę wyjściową. Dolnej podawać nie musisz bo wychodzi z głebokości frezowania i kąta.
PS. Próbowałem kilkakrotnie dołączyć zdjęcia do posta ale bezskutecznie. Podaję więc adres pod którym owe foto znajdziecie. Bez obaw - to moja taka tam amatorska stronka.
http://programowaniecnc.pl.tl/Ciekawostki-hh.htm
W moim programiku podajesz: głebokość frezowania, skok na przejscie, kąt, wartość plus lub minus jeden - w zależności czy to stożek zewnętrzny czy wewnętrzny no i średnicę wyjściową. Dolnej podawać nie musisz bo wychodzi z głebokości frezowania i kąta.
PS. Próbowałem kilkakrotnie dołączyć zdjęcia do posta ale bezskutecznie. Podaję więc adres pod którym owe foto znajdziecie. Bez obaw - to moja taka tam amatorska stronka.
http://programowaniecnc.pl.tl/Ciekawostki-hh.htm
.... teraz Zoller...
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
ja naskrobałem coś takiego, tak jak pisałem na symulacji wychodzi ładnie
ale pewno w realu trzeba będzie zrobić kilka poprawek .
ogólnie program jest pisany dla fanu, nie wiem czy się mi go uda kiedyś sprawdzić

ogólnie program jest pisany dla fanu, nie wiem czy się mi go uda kiedyś sprawdzić

Q1= 22 ; GORNY PROMIEN
Q2= 13 ; DOLNY PROMIEN
Q3= 63 ; WYSOKOSC
Q4= -0,5 ; DOSUW
Q20= Q1*2 ; GORNA SREDNICA
Q21= Q2*2 ; DOLNA SREDNICA
Q11= (Q20-Q21) / (2*Q3)
Q12= Q11*Q4
Q14= Q3/ (-Q4)
TOOL CALL 1 Z S1500 F1000
L W+0 R0 FMAX M3
L B+0 RO FMAX
L X+Q1 Y+0 R0 FMAX
L Z+50 R0 FMAX
L Z+0,5 R0 FMAX
L Z+0
L Z+Q4
CC X+0 Y+0
CP IPA-360 DR- F1000
L X+Q1 Y+0 R0 FMAX
LBL 1
L IZ+Q4
L IX+Q12 Y+0 R0 FMAX
CC X+0 Y+0
CP IPA-360 DR- F1000
L IX+Q12 Y0 R0 FMAX
LBL 0
CALL LBL 1 REPQ14
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Witam
Tak się przyglądam temu tematowi ale widzę ze nikt się nie znalazł żeby napisać program na stożek ale zagłębiany po Lini spiralnej w obróbce ciągłej.
Myślę ze może nie jest to niemożliwe ale na pewno bardzo trudne do napisania nawet z wykorzystaniem Q parametrów.
Jeżeli chodzi o program taki aby robił stożek bez Lini spiralnej nie ma z tym najmniejszego problemu . Ja kiedyś zrobiłem program na parametrach taki co robi na dowolnym konturze dowolny skos o dowolnym koncie skos może mieć również górny promień np 5mm jak i dolny również dowolny wszystko jest na parametrach ,określa się tylko kąt promień górny lub dolny i robi to tak jak powiedziałem na dowolnym konturze .Co jest ważne w tym programie przelicza również promień narożny płytki. Jeśli zaprogramujemy np. w konturze wiodącym okrąg i damy jakiś tam kąt to zrobi nam oczywiście stożek.Program bardzo uniwersalny wykorzystany w bardzo wielu przypadkach.
Tak się przyglądam temu tematowi ale widzę ze nikt się nie znalazł żeby napisać program na stożek ale zagłębiany po Lini spiralnej w obróbce ciągłej.
Myślę ze może nie jest to niemożliwe ale na pewno bardzo trudne do napisania nawet z wykorzystaniem Q parametrów.
Jeżeli chodzi o program taki aby robił stożek bez Lini spiralnej nie ma z tym najmniejszego problemu . Ja kiedyś zrobiłem program na parametrach taki co robi na dowolnym konturze dowolny skos o dowolnym koncie skos może mieć również górny promień np 5mm jak i dolny również dowolny wszystko jest na parametrach ,określa się tylko kąt promień górny lub dolny i robi to tak jak powiedziałem na dowolnym konturze .Co jest ważne w tym programie przelicza również promień narożny płytki. Jeśli zaprogramujemy np. w konturze wiodącym okrąg i damy jakiś tam kąt to zrobi nam oczywiście stożek.Program bardzo uniwersalny wykorzystany w bardzo wielu przypadkach.
Fachman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jest jeszcze opcja że ktoś poświęcił na program zbyt dużo czasu żeby ot tak wrzucać na forumrollaz pisze:Myślę ze może nie jest to niemożliwe ale na pewno bardzo trudne do napisania nawet z wykorzystaniem Q parametrów.

Mam program na otwór stożkowy wybierany zgrubnie warstwami w Z po spirali, z uwzględnieniem średnicy otworu startowego. Następnie idzie przejście wykańczające spiralnie po ściance i na koniec ładne wykończenie dna. Jeżeli coś jest nie potrzebne to wystarczy zmienić odpowiedni parametr i dana obróbka jest pomijana. Oczywiście z uwzględnieniem promienia naroża frezu.
Całość na Q parametrach 166 linijek (kilka pustych dla lepszej przejrzystości programu), podzielone tak żeby śmigało na symulatorze (ale nie da się w przyzwoity sposób wyciągnąć obróbki wykańczającej).
Ponad rok temu się w to bawiłem więc nie pamiętam dokładnie ale przynajmniej 10 godzin nad tym siedziałem.