możesz tak dobrać sprzęgła by się zerwały w razie kolizji - tylko jest to nieco bez sensu, albowiem jak dasz większy wiór (przypadkowo lub nie) to tez się urwą.rymex pisze:Ciekawe czy ktos rozważał mozliwość zabezpieczenia mechanicznego, gdyby krańcówka ne zadziałała. Mam na myśli jakieś sprzegło zrywalne. Rozważałem zastosowanie plastykowego łącznika miedzy silnikiem a śrubą. Wytrzymałosc jego byłaby taka, że ulegałby zniszczeniu w pierwszej kolejności a silnik może sie obracać.
dla przykładu sterownik UHU ma zabezpieczenie w takim wypadku odcina końcówkę mocy, aby uratować siebie i maszynę przed większymi szkodami.
w niektórych “dorosłych” cnc stosuje się takie rozwiązanie, (jeśli na listwach pomiarowych nie ma ref. punktu- a dokładnie jak w ogóle ich nie ma), 3 krancowki na końcu osi. 1 mówi - zwolnij posuw zaraz będzie ref. punk, 2 punkt referencyjny, 3 krancowka wyłącz maszynę - wyjechać można tylko jogiem w przeciwnym kierunku (po na przykład przekręceniu kluczyka w specjalnej stacyjce), a na samym końcu osi zamontowany jest gumowy zderzak.
a teraz kilka słów do kolegi Pita
pit202 pisze:chyba , że je podepniesz bezposrednio pod uhu ( wtedy ja mocno będę kwestionował Twoją wiedzę )
nie ?pit202 pisze:ja nic nie pisalem, ze nie mozna, cokolwiem bym napisal ty i tak to przekręcisz tak jakbym cos napisał źle.
może ustalmy sobie, ze Twoja kultura osobista stoi na takim poziomie wiec odpisuje tak aby do Ciebie dotarło,pit202 pisze:widać to po Twoich odpowiedziach , zmieniasz temat odpisujesz w podwórkowy sposób. Nie jesteś nikim innym jak zawistnym małym smarkaczem, któremu ktoś nacisnął na odcisk dumy
jeżeli smarkacza będziemy oceniać po wieku o raczej Ty nim jesteś, jeśli po elokwencji to również.
a jak w takiej sytuacji nazwiesz Swoje kilkukrotne obelgi pod moim adresem w wątku o uhu ? (zresztą nie tylko)pit202 pisze:nie mam ochoty walczyc z kims kto walczy poniżej pasa.
w zasadzie szkoda bo pomimo Twojego “sposobu bycia” niekiedy napiszesz cos mądregopit202 pisze:ale nie przejmuj sie ja znikam z tego forum
jak chcesz sobie wyjaśnić te kwestie to napisz do mnie na PW, a nie rób po raz kolejny cyrk z cudzego wątku.