Zajrzałem do komputera od frezarki.
Niestety doublestep ewidentnie nie działa, przy upgrade systemu nadpisałem istotne pliki i do tej pory się grzebałem żeby przywrócić jak było.
Raptem parę linijek trzeba było dopisać, ale za cholerę nie mogłem sobie przypomnieć co i gdzie.
To jest ta instalacja bez menadżera okien, jak jest gdzieś błąd, to komputer się zamyka, trzeba odpalić system na drugiej partycji itd ...
Przez brak głupiej kropki było parę restartów ...
W międzyczasie zadałem pytanie producentowi sterownika i odpisał :
Dla sygnału step mozna przyjąć:
stan spoczynkowy - logiczne 0.
szerokość impulsów kroku 5 mikrosekund
wyprzedzenie zmiany stanu na lini DIR w relacji do STEP (zmiana kierunku ruchu) min. 10 mikrosekund)
Takich parametrów to i tak z portu LPT się nie osiągnie ...
Jak się uporam ze swoim komputerem, to napiszę co wyszło.
.
[ Dodano: 2013-11-11, 14:31 ]
Jakoś się zmusiłem i po raz kolejny dowiedziałem się ile to mógłbym zrobić gdyby mi się tak chciało jak mi się nie chce ...
DoubleStep zadziałał, winne się okazały bardzo skąpe i niedokładne informacje w necie.
Zasadniczo to jakby się ktoś nie pochwalił gotowym configiem, to bym dalej szukał, bo dostępna dokumentacja jest delikatnie mówiąc niepełna.
Po drugie, zrobiłem wreszcie porządek z pompą ładunku.
Jak wiadomo w sterowniku Zelrp, charge_pump wymaga sygnału o częstotliwości 6-12 kHz.
Mój egzemplarz sterownika działa przy 1 kHz, ale to też nie załatwia sprawy.
Płyta Intel D945GCLF2, na której mam sterowanie frezarki, umożliwia ustawienie base_thread=20000 co daje częstotliwość charge-pump.out rzędu 25 kHz, czyli stanowczo za dużo.
Do tej pory używałem z charge_pump wątku servo_thread, ale to też był zły pomysł, bo trzeba go było wywoływać dwa razy częściej.
Żeby nie wyczyniać żadnych nieeleganckich kombinacji, najzwyczajniej przepisałem na nowo komponent charge_pump.comp.
Zmiana polegała na dodaniu drugiego sygnału wyjściowego o częstotliwości dwukrotnie mniejszej od charge-pump.out .
Poprawkę zgłosiłem na emc-developers i w odpowiedzi dostałem propozycję lepszego kodu, dającego też przebieg o częstotliwości cztery razy mniejszej.
Teraz można wykorzystać dowolny z trzech sygnałów i niezależnie od użytego sprzętu i ustawień zmieścić się w wymaganiach sterownika.
Mam nadzieję że ten nowy kod zostanie wprowadzony do nowych wersji LinuxCNC.
Nic nie zmieniałem w camview, bo tam wszystko działa jak należy.
W załączniku jest moja konfiguracja do frezarki.
Nie ma najmniejszej szansy żeby to po skopiowaniu zadziałało u Was, trzeba włożyć jeszcze trochę pracy.
Niektóre ustawienia są też właściwe dla mojej maszyny, przy innej mogą być konieczne spore poprawki.
Zelrp jest ustawiony na 1/5 kroku, silniki kręcą 1200 obr/min, śruby mają 2 mm skoku.
.