Karta graficzna do LINUXCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
bartwaw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: bartwaw » 03 lis 2013, 13:50

No ok, a jeszcze prościej jak małemu jasiowi :)
Jaki to ma wpływ na precyzję maszyny ?
Bo jeżeli założymy, że komputer ma wysoki jitter i odpowiednio spowolnimy jej pracę to teoretycznie nic się nie powinno zmienić w efekcie końcowym jakim jest wycięty element.

Chodzi mi szczególnie o ten zapis, bo z parę razy przeczytałem i wciąż mam wątpliwości :
So, what do the results mean? If your Max Jitter number is less than about 15-20 microseconds (15000-20000 nanoseconds), the computer should give very nice results with software stepping. If the max latency is more like 30-50 microseconds, you can still get good results, but your maximum step rate might be a little disappointing, especially if you use microstepping or have very fine pitch leadscrews.

Chodzi mi o fakt, czy walka o uzyskanie stabilnych 5000 ma większy sens przy tego typu maszynie jak moja ?

No i o to czy podmiana procesora w tym DC7600 powinna poprawić wyniki ?
Bo z moich obserwacji wynika, że skoki pojawiają się przy dużym jego obciążeniu.
Taki Pentium D 945 Dual Core 3.4 GHz (4M/800 775 SL9QQ) to jakieś 40 zł. Jednak z drugiej strony za trochę więcej można mieć jakiegoś Atoma i stąd moje marudzenie :).

Pozdrawiam
Bartek
-----------------------------------

1% podatku dla mojej córci. Informacje jak jej pomóc oraz jej prywatny blog :)
http://www.igunia.pl

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: tuxcnc » 03 lis 2013, 14:21

bartwaw pisze:Bo jeżeli założymy, że komputer ma wysoki jitter i odpowiednio spowolnimy jej pracę to teoretycznie nic się nie powinno zmienić w efekcie końcowym jakim jest wycięty element.
Za to zupełnie praktycznie sporo się może zmienić w stanie zdrowia psychicznego operatora.
Maszyna pracująca z maksymalną prędkością 100 mm/min jest praktycznie bezużyteczna, bo najprostsze rzeczy robi się godzinami.

.

Autor tematu
bartwaw
Kontakt:

Post napisał: bartwaw » 03 lis 2013, 15:03

Czyli tak jak myślałem :)

Tux, z tego co wiem to masz Zelrp. Jak należy dobrać parametry:

czas trwania kroku
odstęp kroku
czas przytrzymania kierunku
czas ustawienia kierunku

I mam także prośbę, czy jesteś w stanie pomóc w moich wcześniejszych pytaniach ?

Najgorsze, z tego jest to, że powoli dochodzę do wniosku, że naprawdę mało wiem o mojej maszynie.
Pozdrawiam
Bartek

Autor tematu
bartwaw
Kontakt:

Post napisał: bartwaw » 06 lis 2013, 13:24

Za poradą kolegów nabyłem okazyjnie płytę intela z Atomem 330. Wystarczy przełożyć tylko płytę.

EDIT:
Płytka to dokładnie INTEL D945GCLF2 a wspomnianym Atomem.
Mam jakiś tam inteligentny zasilacz PicoPSU 160W, którego praktycznie można zasilić ze wszystkiego co daje 6-24W więc kwestia zasilacza mi odpada. Pamięć mam, dyski są.
A obudowę to można przy takim maleństwie sobie samemu wystrugać :)
Będzie dodatkowa frajda przy robieniu obudowy.

Mało co bym nabył Intel D2550MUD2. Jednak Tux wspomniał o problemach z Intel GMA 3650. Poszperalem trochę w sieci i faktycznie jak do tej pory jest problem ze sterownikami. Już byłem bliski ale już wolę coś wolniejszego ale pewniejszego.

Jak by ktoś szukał coś na atomie to można się pochylić nad:

FOXCONN R10-D2
http://allegro.pl/foxconn-r10-d2-itx-at ... 98040.html
Pozdrawiam
Bartek

Autor tematu
bartwaw
Kontakt:

Post napisał: bartwaw » 10 lis 2013, 14:05

atom hula :)

Parę godzin tortur (instalowanie, kopiowanie, Qcad, jakiś benchmark procesora) i max 8400.
Zrobiony isolcpus=1.
Jak widać zmieniłem shella na LXDE.

Obrazek

Koszt był niewielki bo w sumie wszystko poza płytą miałem a samą płytę wyrwałem tanio. Nawet znalazłem dysk 2.5" 120gb.

Korci mnie by zrobić obudowę z formatek które mi leżą ;) Ale z drugiej strony szkoda mi wolnego czasu.
Narazie wszystko wygląda tak:
Obrazek

Więc pozostało mi nabyć jakąś obudowę miniITX i można składać nowe serce maszyny.

Właśnie. co do camview. Rozumiem, że wystarczy najtańsza ?

Bardzo ciekawie wygląda ta:
http://allegro.pl/pc59-kamera-interneto ... 45732.html

Powiem dlaczego ciekawie, a bo wygląda na to, że korzysta ze standardowych obiektywów stosowanych w kamerach przemysłowych. Czyli w razie potrzeby najprawdopodobniej będzie szło zwiększyć ogniskową.

Jeszcze raz proszę, jak by któryś z kolegów chciał podzielić ustawieniami do ZELRP'a :) Bo nie mam pojecia jak dobrać

czas trwania kroku
odstęp kroku
czas przytrzymania kierunku
czas ustawienia kierunku
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 lis 2013, 15:04

bartwaw pisze:Jeszcze raz proszę, jak by któryś z kolegów chciał podzielić ustawieniami do ZELRP'a
Miałem Ci odpisać wcześniej, ale nie mam czasu w dupę się podrapać ...
Moje ustawienia nie są wzorem do naśladowania, robiłem je na "aby działało" i to dość dawno temu.
Za cholerę sobie nie przypomnę co jest dobrze, a co zostało po poprzednich sterownikach i też jakoś działa ...
Już z pół roku się przymierzam żeby zrobić z tym porządek i ustawić wreszcie DoubleStep, może się wreszcie zmobilizuję, ale komputer stoi w drugim pokoju a to strasznie daleko ...
Jest jednak pewna szansa bo jutro wolne i można nawet kawałek nocy zawalić.

.

Autor tematu
bartwaw
Kontakt:

Post napisał: bartwaw » 10 lis 2013, 18:39

... czyli rozumiem, że te ustawienia nie są krytyczne.

Aha, szukałem rozwiązania na ciągle wygaszany ekran monitora. Wygaszasze i zarządzanie energią nie rozwiązywały problemu. Pomogło to:

Kod: Zaznacz cały

xset -dpms
xset s noblank
xset s off
xset s noexpose
Może komuś się przyda.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 lis 2013, 19:03

Zajrzałem do komputera od frezarki.
Niestety doublestep ewidentnie nie działa, przy upgrade systemu nadpisałem istotne pliki i do tej pory się grzebałem żeby przywrócić jak było.
Raptem parę linijek trzeba było dopisać, ale za cholerę nie mogłem sobie przypomnieć co i gdzie.
To jest ta instalacja bez menadżera okien, jak jest gdzieś błąd, to komputer się zamyka, trzeba odpalić system na drugiej partycji itd ...
Przez brak głupiej kropki było parę restartów ...

W międzyczasie zadałem pytanie producentowi sterownika i odpisał :
Dla sygnału step mozna przyjąć:
stan spoczynkowy - logiczne 0.
szerokość impulsów kroku 5 mikrosekund
wyprzedzenie zmiany stanu na lini DIR w relacji do STEP (zmiana kierunku ruchu) min. 10 mikrosekund)
Takich parametrów to i tak z portu LPT się nie osiągnie ...

Jak się uporam ze swoim komputerem, to napiszę co wyszło.

.

[ Dodano: 2013-11-11, 14:31 ]
Jakoś się zmusiłem i po raz kolejny dowiedziałem się ile to mógłbym zrobić gdyby mi się tak chciało jak mi się nie chce ...
DoubleStep zadziałał, winne się okazały bardzo skąpe i niedokładne informacje w necie.
Zasadniczo to jakby się ktoś nie pochwalił gotowym configiem, to bym dalej szukał, bo dostępna dokumentacja jest delikatnie mówiąc niepełna.
Po drugie, zrobiłem wreszcie porządek z pompą ładunku.
Jak wiadomo w sterowniku Zelrp, charge_pump wymaga sygnału o częstotliwości 6-12 kHz.
Mój egzemplarz sterownika działa przy 1 kHz, ale to też nie załatwia sprawy.
Płyta Intel D945GCLF2, na której mam sterowanie frezarki, umożliwia ustawienie base_thread=20000 co daje częstotliwość charge-pump.out rzędu 25 kHz, czyli stanowczo za dużo.
Do tej pory używałem z charge_pump wątku servo_thread, ale to też był zły pomysł, bo trzeba go było wywoływać dwa razy częściej.
Żeby nie wyczyniać żadnych nieeleganckich kombinacji, najzwyczajniej przepisałem na nowo komponent charge_pump.comp.
Zmiana polegała na dodaniu drugiego sygnału wyjściowego o częstotliwości dwukrotnie mniejszej od charge-pump.out .
Poprawkę zgłosiłem na emc-developers i w odpowiedzi dostałem propozycję lepszego kodu, dającego też przebieg o częstotliwości cztery razy mniejszej.
Teraz można wykorzystać dowolny z trzech sygnałów i niezależnie od użytego sprzętu i ustawień zmieścić się w wymaganiach sterownika.
Mam nadzieję że ten nowy kod zostanie wprowadzony do nowych wersji LinuxCNC.
Nic nie zmieniałem w camview, bo tam wszystko działa jak należy.

W załączniku jest moja konfiguracja do frezarki.
Nie ma najmniejszej szansy żeby to po skopiowaniu zadziałało u Was, trzeba włożyć jeszcze trochę pracy.
Niektóre ustawienia są też właściwe dla mojej maszyny, przy innej mogą być konieczne spore poprawki.
Zelrp jest ustawiony na 1/5 kroku, silniki kręcą 1200 obr/min, śruby mają 2 mm skoku.

.
Załączniki
frezarka.tar
(590 KiB) Pobrany 236 razy

Autor tematu
bartwaw
Kontakt:

Post napisał: bartwaw » 11 lis 2013, 18:03

No Tux, chciałbym mieć taką wiedzę jak Ty.

Dzięki wielkie i wędruje to co powinno...

Przyjrzę się konfigowi.

Ja z racji, że nie chce mi się ruszyć 4 liter do garażu walczę z moim atomem.

Wyczaiłem jeszcze lżejszego shella RAZOR_QT.
Tym razem już maxymalnie obciążyłem kompa. 2xglxgears, Qcad 3.4, 2xwyszukiwanie plików na całym dysku poprzez MC i do tego odpalony monitor systemu.
Nie ma opcji by latency przekroczyło 9600.

Mam już na kompie LibreCad, Qcad 3.4. PyCAM i cambam.
Upchnąłem jeszcze na wszelki wypadek XP'ka. Jednak tutaj pół dnia walczyłem z faktem że XP nie chce odpalić sterowników do PS2. Olałem temat - zamówiłem klawiaturę silikonową USB. W razie czego wytrzyma zalanie nawet nitro :).
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 11 lis 2013, 18:45

bartwaw pisze:zamówiłem klawiaturę silikonową USB.
Jeśli to taka za 15 zł, to wcześniej czy później szlag Cię trafi.
Albo nie łapie, albo daje dwa znaki na raz, nawet parę razy udało mi się wcisnąć klawisz na stałe.
Pomysł był taki, żeby z pleksi wyciąć nakładki na klawisze, co powinno sporo pomóc, ale jakoś mi się nie chce, prędzej ją wyrzucę do śmieci.
Na Allegro idzie czasem kupić za grosze nowe firmowe klawiatury z jakiś zapasów, są bardzo dobrej jakości.
Raz kupiłem trzy sztuki Della coś poniżej 10 zł/szt.
Teraz spojrzałem na Allegro to są nawet po 5 zł/szt, tylko że wysyłka kurierem, białe i jakiś egzotyczny układ klawiszy, trzeba by naklejki dokupić.
Ale i tak to jest sto razy lepsze od silikonu, a jak się wykąpie w chłodziwie to specjalnie szkoda nie będzie.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”