I tak zrobię co zechcę Dodaję rysunki z dtr od tsa 16.

pioterek pisze: Śrubę 20xTR-6/" zrobię o długości około 60cm.
Ma znaczenie, nie wyobrażam sobie toczenia śruby dłuższej niż 20cm bez zegara.IMPULS3 pisze:
Nie ma to żadnego znaczenia czy śruba jest calowa czy metryczna, może poza pomiarami...
Oooo to tak jak i u mnie. Starszy kolega, który kilkanaście lat przepracował w narzędziowni mógł się tylko pochwalić "wyprodukowaniem" dwumetrowego wióra na tokarce. Najwidoczniej zajmował się sprzątaniem owych wiórów.Czesio pisze: Jestem samoukiem, mam to szczęście, że nie uczę się za własne pieniądzeNiestety tak się złożyło, że nie miałem się od kogo uczyć chociaż moi poprzednicy na stanowisku mieli po 40 lat doświadczenia.
To albo ja albo kolega jest wyjątkowy, bo jakoś nigdy nie toczyłem zadnej śruby z użyciem zegara, choć są one przy 3 tokarkach.... A toczyłem śruby ponad 2500mm długości. Nawet miałem kiedyś nakrętki o długości 300-400mm i też bez zegara..Czesio pisze:IMPULS3 napisał/a:
Nie ma to żadnego znaczenia czy śruba jest calowa czy metryczna, może poza pomiarami...
Ma znaczenie, nie wyobrażam sobie toczenia śruby dłuższej niż 20cm bez zegara.
To proste...jak tokarka jest spie...a i ma wszedzie luzy to stosuje sie zegar zamiast skaliIMPULS3 pisze:To albo ja albo kolega jest wyjątkowy, bo jakoś nigdy nie toczyłem zadnej śruby z użyciem zegara, choć są one przy 3 tokarkach.... A toczyłem śruby ponad 2500mm długości. Nawet miałem kiedyś nakrętki o długości 300-400mm i też bez zegara..Czesio pisze:IMPULS3 napisał/a:
Ma znaczenie, nie wyobrażam sobie toczenia śruby dłuższej niż 20cm bez zegara.Niby w czym on ma mi pomóc?