na czym zrobić elektronike do JOGA z enkodera??

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

na czym zrobić elektronike do JOGA z enkodera??

Post napisał: rokare » 01 mar 2007, 22:36

witam

przeglądnąłem forum i nie znalazłem (a bardzo mnie to interesuje) jak można zrobić jakąś prostą elektronikę tak żeby zbierała ona sygnały z enkodera 2000impulsów/obrót i generowała sygnały tak aby sterować silnikiem, że jeżeli obrócimy enkoderem a lewo o 90stopni to wał silnika też obróci się o 90 stopni, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim układem? chciałem żeby był to układ który całkowicie ominął by komputer. bo chciałem zbudować taki prosty manipulator gdzie enkoder na odpowiednim stelażu zamontowany na ręce odwzorowywał by ruchy ręki (całego ramienia) taka zabawka edukacyjna :roll:

hmm

Tagi:

MarK
Posty w temacie: 1

Post napisał: MarK » 02 mar 2007, 00:08

Witam!

Bawiłem się w ten sposób z pomocą sterownika z http://elm-chan.org (lub moja wizja, na www.emtech.ovh.org :wink: ). Do wejścia STEP podłączyłem jedno z wyjść enkodera i silnik z innym enkoderem, podłączony do sterownika, obracał się "w takt" enkodera na wejściu. Dodatkowo, w sterowniku tym można ustawić tzw. przełożenie, czyli liczbę kroków silnika, która odpowiada jednemu impulsowi na wejściu. Żeby obracać w obie strony trzeba by do wejścia podpiąć prosty układzik złożony z dwóch przerzutników (dekoder kierunku).

Jeśli enkoder miałby sterować silnikiem krokowym, to sprawa wydaje się jeszcze prostsza. Enkoder należałoby podłączyć z pomocą dekodera kierunku do wejść kierunek/krok zwykłego sterownika silników krokowych. 2000 impulsów/obrót to 10 razy więcej niż liczba kroków/obrót standardowego silnika krokowego (200kr/obr). Jeśli obrót enkodera o 90 stopni miałby powodować taki sam obrót silnika, to trzeba by do wejścia dołączyć jakiś dzielnik (licznik) impulsów "przez 10" :mrgreen: /mała komplikacja/.

Autor tematu
rokare
Posty w temacie: 2

Post napisał: rokare » 04 mar 2007, 22:50

a czy ktoś by mógł zweryfikować taki schemat ??

wejścia 1-2 to wejścia enkodera A i B

w zależności od tego który sygnał wchodzi pierw to wtedy na wyjściu otrzymujemy 1 lub 0 w zależności od kierunku obrotów enkodera z pinu 12 "co" można by wziąć jako impulsy kroków bo przy 2000 impulsów z enkodera na obrut to na pinie 12ze scalaka otrzymali byśmy 200 impulsów.

czy ma to szansze działac??
Załączniki
1.gif
1.gif (33.16 KiB) Przejrzano 546 razy
hmm

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pltmaxnc » 12 wrz 2009, 21:53

rokare napisal dwa i pól roku temu
przeglądnąłem forum i nie znalazłem (a bardzo mnie to interesuje) jak można zrobić jakąś prostą elektronikę tak żeby zbierała ona sygnały z enkodera 2000impulsów/obrót i generowała sygnały tak aby sterować silnikiem, że jeżeli obrócimy enkoderem a lewo o 90stopni to wał silnika też obróci się o 90 stopni, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim układem? chciałem żeby był to układ który całkowicie ominął by komputer. bo chciałem zbudować taki prosty manipulator gdzie enkoder na odpowiednim stelażu zamontowany na ręce odwzorowywał by ruchy ręki (całego ramienia) taka zabawka edukacyjna
Czy ktoś od tego czasu zbudowal taki manipulator ?
Może jakieś rady, doświadczenia............................itp

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”