Tokarka koreańska

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

ALLO
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: ALLO » 20 paź 2013, 17:48

Witam Wszystkich.
Czytam te forum od dawna, ale dzisiaj zarejestrowałem się. Będę posiadaczem HUICHONA 5 i frezarki
Fu 1a. Potrzebuję DTR-ek do tych maszyn i głowicy pionowej do FU-1A. Może ktoś coś wie na ten temat i pomorze. Dziękuję.

ALLO

Tagi:

ALLO

kobi2005

Post napisał: ALLO » 22 paź 2013, 07:32

Podejrzewam że ten wyłącznik to wyłącznik gwiazda-trójkąt z zmianą obrotów.
Można pokombinować z dopasowaniem samego przełącznika do reszty.
ALLO
ALLO

Awatar użytkownika

warczp
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: warczp » 22 paź 2013, 10:00

ALLO pisze:Witam Wszystkich.
Czytam te forum od dawna, ale dzisiaj zarejestrowałem się. Będę posiadaczem HUICHONA 5 i frezarki
Fu 1a. Potrzebuję DTR-ek do tych maszyn i głowicy pionowej do FU-1A. Może ktoś coś wie na ten temat i pomorze. Dziękuję.
Zobacz tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... t14011.htm
lukadyop pewnie będzie mógł Ci pomóc.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: BYDGOST » 22 paź 2013, 12:53

He, He to jest link do pierwszej strony tego tematu. Jak ktoś nie zauważy to będzie czytał temat na okrągło.
A DTR do FU1A mam, ale papierową.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: RomanJ4 » 22 paź 2013, 13:02

Dawno, dawno temu ('80-te) pracowałem parę lat na Huichon-5 (części do skrzyń biegów) i mogę powiedzieć że to dość dobra maszynka, o ile doprowadzi się ją do właściwego stanu (regulacje luzów, konserwacja). Problemów trochę było z elektryką, o ile pamiętam z transformatorem i mostkiem prostowniczym w skrzynce elektrycznej (rosyjskie części - takie wtedy były czasy :wink: ). Natomiast jeśli będziesz miał kolego problem z dokładnością nastaw sanek poprzecznych (luzy wzdłużne), to zwróć uwagę na luzy łożyska śruby oraz na kolebkowej nakrętce śruby (u mnie taka była, w DTR-ce jest ściskana), bo dość mały, niewystarczający czasem zakres regulacji luzu wkrętami (z góry sanek) wymagał lekkiego splanowania czoła współpracującego z druga częścią nakrętki by "ścieśnić" jej gwint.
No i oczywiście zaraz dorobiłem rączkę do pokrętła przesuwu suportu, bo pomimo przyśpieszonego ręczne "korblowanie" też się przydaje.
A, i dorabiałem sprzęg suportu z konikiem by wiercić na posuwie (miałem dużo wiercenia), a imaki szybkozmienne z których też można wiercić były wtedy koszmarnie drogie ($ import ze "zgniłego zachodu" :grin:)
DTR-ki niestety nie mam.. :sad:
ale jakby co ściągniesz kolego tu (niestety ang.) przycisk "Загрузить"
http://www.chipmaker.ru/files/go/f64e86 ... 78fd932e9/

zwróć uwagę na knotowe smarowanie sanek poprzecznych (olejem) na rys 21 (str 41 DTR)

Życzę koledze pozytywnych wrażeń...
pozdrawiam,
Roman

ALLO

Huichon 5

Post napisał: ALLO » 22 paź 2013, 15:32

Do BYDGOST zrobić skan do pliku lub kserokopię i mi wysłać. Zajmie to trochę czasu ale wynagrodzę.
ALLO.

[ Dodano: 2013-10-22, 16:00 ]
Do RomanJ4
Odpaliłem ten link ale nie przekierowuje mnie do właściwej strony.Wszedłem na główną stronę i znalazłem dział tych ich "paszportów" i mam pytanie jak oni nazywają tą tokarkę- huichon.
Pomysł połączenia suportu z konikiem jest przedni. Z tą tokarką nigdy nie miałem do czynienia.Jest bardzo wysoka i wygląda na sztywną.Jak już będzie u mnie to zwrócę uwagę na wskazówki udzielone z suportem.Prędzej czy później rozgryzę tą tokarkę ale to chwilę potrwa.Jak będą problemy to może na tym forum znajdę porady.
Dzięki i pozdrawiam.
ALLO
ALLO

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: trzasu » 22 paź 2013, 17:14

wrzuciłam na chomika instrukcję od huichona, aby pobrać penie trzeba mieć konto lub je założyć.

http://chomikuj.pl/trzasu/Tokarka

ALLO

Huichon 5

Post napisał: ALLO » 22 paź 2013, 17:51

Zarejestrowałem się i pobrałem.Mam Chomika Box i huichona w pdf. Bardzo dziękuję za szybką pomoc. Jeżeli jakiś dowód wdzięczności to proszę napisać na PW.
Lektura na noc do snu jak znalazł.
Dziękuję i pozdrawiam.
ALLO.
ALLO

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Re: Huichon 5

Post napisał: trzasu » 22 paź 2013, 18:05

ALLO pisze:Zarejestrowałem się i pobrałem.Mam Chomika Box i huichona w pdf. Bardzo dziękuję za szybką pomoc. Jeżeli jakiś dowód wdzięczności to proszę napisać na PW.
Lektura na noc do snu jak znalazł.
Dziękuję i pozdrawiam.
ALLO.
Sam otrzymałem instrukcję od kol. z forum tak więc dowodem wdzięczności może być Twoja pomoc gdyby ktoś pytał o instrukcję, sprawdź raz jeszcze mojego chomik, skoro tak sprawnie poszło, dorzuciłem jeszcze instrukcję w jerzyku angielskim od kol. Bydgosta.

ALLO

Huichon 5

Post napisał: ALLO » 22 paź 2013, 18:39

Jest już wszystko. Ale muszę to jutro gdzieś wydrukować . Z kartek łatwiej mi się czyta.Opis w jednej ręce rysunek w drugiej i jakoś to będzie. Jeszcze raz Dziękuję.
Na tym forum powinien być dział z DTR dla wszelkich maszyn. Tak jak jest na podobnej rosyjskiej stronie. Pozdrawiam i Dziękuję.
ALLO.
ALLO

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”