Sterownik serwo na PIC30F - zrobimy konkurencje Ullemu ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 42
Mam gdzieś na nich namiar - dzięki za podpowiedź. Tyle że www.taniepcb.prv.pl byli tańsi i poprzednia współpraca układała się bez zarzutu.
Muszę się w końcu pobawić termotransferem aby się uniezależnić od wytwórców PCB, a ten sterownik serwa ma na tyle prostą jednowarstwową płytkę że będzie dobry na początek.
Muszę się w końcu pobawić termotransferem aby się uniezależnić od wytwórców PCB, a ten sterownik serwa ma na tyle prostą jednowarstwową płytkę że będzie dobry na początek.
Tagi:
-
Nie ciągnie się, bo już od miesiąca przeprowadzam się w nowe miejsce ( potrwa to jeszcze trochę, do połowy grudnia). Zamówiłem płytki i mam elementy - jak dostanę zrobione to poskaładam i się pochwalęrockykon pisze:czekam i czekam, jestem skłonny pomoc w projektowaniu (wykonaniu) płytek testowych, ale chyba zapał opałd, bo wątek sie nie ciągnie..
-
Nie upadł - faktycznie przesunął się dużo dłużej niż bym chciał. Ale przeprowadzka do nowego mieszkania oraz drugi synek zabrały całkowicie mój wolny czas na parę miesięcy.gizmo5418 pisze: Wiem, że temat nie najświeższy, ale czy coś dzieje się z tym projektem, czy poprostu upadł ??
Szkoda również, że nie wszystkie linki działają![]()
Będę ciągnął projekt.Jestem już na prostej - teraz mam na tapecie sterownik do krokowca ( opisany w innym wątku, przewiduję instalację pilotową na frezarce w ciągu 2-3 tygodni u jednego z naszych kolegów).
Po tym z kopyta ruszam do sterownika serwo - mam już płytkę, wszystkie elementy oraz programator, kompilator etc. Pozostało złożyć płytkę i napisać soft.
To kolega mógłby przyspieszyć powstawanie oprogramowania - jeżeli byłby tak dobry aby podzielić się swoimi doświadczeniami (choć byłaby to jego naprawdę dobra wola bo sam przecież żyje z tego). Sam stworzył sterownik BLDC. Chodzi głównie o to jaka konfiguracja PID sprawdziła się ? Jak były realizowane pętle, jakiej użyto filtracji do prądu i wytworzenia pochodnych położenia ( z danych od enkodera).Upadł ale czasowo może sie podnieść.
Co do ceny - mój sterownik jest chyba podobny do UHU. Ma mniej elementów, ale sam procesor jest droższy. No i nie będzie "royalty fee" ( mimo że tak jak Ulli lubię piwo