Układ zamieniający impulsy na wartość napięcia 0-10V

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: ezbig » 10 paź 2013, 01:42

mc2kwacz pisze:Mikroprocesory i cała technika cyfrowa kończy romans z elektroniką na etapie opracowania i produkcji struktur. Wykorzystanie tych elementów to już zwykła logika i równie prosta matematyka a nie elektronika. Inaczej to się ma w przypadku układów analogowy
Robimy offtop koledze. Mikrokontroler jest głównym elementem składowym układu, ale nie jedynym. Ja nie porzucam części analogowej, tylko staram się ją uprościć do minimum. Układy analogowe to również logika i równie prosta matematyka. Wszystkie niuanse i smaczki obowiązują i w części cyfrowej, a programowanie to "budowa" fragmentu układu bez lutowania. Kiedyś jak byłem dzieciakiem, to kręciły mnie układy na tranzystorach i wielogodzinne ślęczenie przy projekcie, aby uzyskać jakiś prosty efekt (z dzisiejszego punktu widzenia). Teraz robię tak, żeby szybko osiągnąć zamierzony efekt i niestety na zabawę nie mam czasu. Mirokontroler jest po prostu dla mnie takim wielofunkcyjnym układem scalonym, a czy końcowy układ będzie kosztował przez to 10zł a nie 1zł to ma tylko znaczenie w produkcji masowej.

Jak ktoś lubi przedmioty ścisłe i elektronikę to elektronika nie straszna do przejścia. Sorry noel20 Już się nie odzywam ;)

Tagi:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: mc2kwacz » 10 paź 2013, 02:22

ezbig pisze:Układy analogowe to również logika i równie prosta matematyka.
Tak mówisz? To narysuj, nawet orientacyjny, rozkład pola E2H3 w przejściu z falowodu prostokątnego do okrągłego :lol:
Wszystkie niuanse i smaczki obowiązują i w części cyfrowej, a programowanie to "budowa" fragmentu układu bez lutowania.
Właśnie po to wymyślono technikę cyfrową w takiej postaci jaka jest, żeby nie występowały a przynajmniej nie występowały w formie jawnej, dla użytkownika tej techniki. Masz tu dryfty, czy szumy chociażby?
Osoba zajmująca się na co dzień skutecznie techniką cyfrową, nie jest w stanie zaprojektować nawet druku do nietrywialnego układu analogowego, żeby działał jak trzeba a co dopiero zaprojektować sam układ.
Jak ktoś lubi przedmioty ścisłe i elektronikę to elektronika nie straszna do przejścia. Sorry noel20 Już się nie odzywam ;)
Jasne, człowiek to opisał i inny człowiek (choć zdecydowanie nie każdy) to zrozumie i rozwinie. Na tym polega postęp.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: ezbig » 10 paź 2013, 02:57

mc2kwacz pisze:Tak mówisz? To narysuj, nawet orientacyjny, rozkład pola E2H3 w przejściu z falowodu prostokątnego do okrągłego :lol:
Nie podpuszczaj mnie, matematyka - to matematyka.
mc2kwacz pisze:Właśnie po to wymyślono technikę cyfrową w takiej postaci jaka jest, żeby nie występowały a przynajmniej nie występowały w formie jawnej, dla użytkownika tej techniki. Masz tu dryfty, czy szumy chociażby?
Osoba zajmująca się na co dzień skutecznie techniką cyfrową, nie jest w stanie zaprojektować nawet druku do nietrywialnego układu analogowego, żeby działał jak trzeba a co dopiero zaprojektować sam układ.
Są inne problemy (fizyka ta sama). Odnoszę wrażenie, że zawężasz technikę cyfrową do samego programowania i patrzysz na ludzi zajmujących się cyfrówką przez pryzmat arduino i "migacze diodowe".

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 10 paź 2013, 05:06

No i kolejny rozpieprzony temat ...
Tym razem jest o tym że mikroprocesory to nie elektronika, jutro będzie o tym jaki mikroprocesor jest elektroniki szczytem.
Wszystko zależy od tego o co się można pokłócić.
Mi od początku śmierdziało trollem ...

-------------------------------
noel20 pisze:I jak wpiszę S10000 to chce być pewien, że wrzeciono się właśnie z taką prędkością kręci.
Najpierw się dowiedz z jaką precyzją jest generowany sygnał PWM w LinuxCNC ...
Bez sensu się upierać, że jak wpiszesz S10000 to ma być 10000 obr/min, bo jak wpiszesz S9000 to możesz mieć dokładnie tyle samo ...

.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 paź 2013, 06:01

tuxcnc pisze:No i kolejny rozpieprzony temat ...

.
E tam, czepiasz się. Przynajmniej dowiedziałeś się jak to precyzyjnie musisz ustawiać obroty przy gwintowaniu a zapewnić to może tylko układ wybitnego elektronika. A tegoroczny Nobel znowu poszedł gdzieś w bok.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 10 paź 2013, 06:47

kamar pisze:A tegoroczny Nobel znowu poszedł gdzieś w bok.
W ramach przeprosin za szpanowanie Schrodingerem przydałoby się gotowe i zrozumiale przedstawione dla amatora rozwiązanie, a nie jedynie lista elementów.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 10 paź 2013, 06:55

mc2kwacz pisze:rozkład pola E2H3 w przejściu z falowodu prostokątnego do okrągłego
no cóż... mikrofalowcy mają za to w pogardzie tzw. normalnych elektroników, którzy zajmują się prądem "stałym"...
ciekawe jak ten falowód pomorze w budowie pwm2dc? ;)

[ Dodano: 2013-10-10, 07:05 ]
pitsa pisze:przydałoby się gotowe i zrozumiale przedstawione
działający i dobry układ został w wątku już przedstawiony - w linku gdzieś na początku

trudno go komentować... bo zasadnicza część to rezystor i kondensator na którym następuje uśrednienie

za kondensatorem stoi wzmacniacz operacyjny z niewielkim wzmocnieniem napięciowym (prawie 1)...

na rezystor sygnał może być podany z wyjścia ttl lub cmos... choć można również z tranzystora (transoptora) albo ze wzmacniacza operacyjnego...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: noel20 » 10 paź 2013, 07:51

Zgadza się, rozwiązanie prawdopodobnie spełniające wymagania z pierwszego postu zostało przedstawione. I to nie jedno. Może dziś uda mi się usiąść choć do jednego z nich.
Dokładność generowanego sygnału z linuxa jest chyba całkiem niezła. Dobrze i z daleka widać na oscyloskopie jak zmieni się obroty z s9000 na s9500.
I też macie rację, że temat poszedł w maliny. Jak czasami program na procku tak nawiasem :P
Ale ja tam i tak procki lubię. Nawet jakiś prosty układzik czasem robię, bo to szybko i łatwo. Nie mam podstaw z elektroniki, ale z informatyką u mnie lepiej, więc po co kombinować na elementach z zakresu poza mojej wiedzy.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 paź 2013, 08:30

noel20 pisze:, ale z informatyką u mnie lepiej, więc po co kombinować .
O to to :) Standardowy układ kol. Marka , za parę groszy, sprawdza się b. dobrze. Dobrze wyskalowane i mierzone amerykanckim przyrządem za 50 zł. ma rozbieżności rzędu paru obrotów. Większa trudność jest w zmuszeniu LinuxCNC aby po wciśnięciu F9 dawał jakieś rozsądne obroty a nie minimalne. Na razie nam się nie udaje.

Obrazek

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 10 paź 2013, 10:52

kamar pisze: mierzone amerykanckim przyrządem
takie cudo nie może się mylić ;)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm