Początki

SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: SACZI » 07 paź 2013, 19:07

albercik pisze:...
ja też miałem, tylko chciałbym robić to świadomie, wiedzieć jaką wartość wpisać i dlaczego a nie na wyczucie, nie chodzi mi o zabawę, komputer przyjmie różne wartości...
piszesz że nie programujesz, puściłbyś tak wygenerowany kod na maszynę??
A widzisz ...
Forum, to poziom YT.
Jeżeli rzeczywiście chcesz nauczyć się CATII w zakresie CAM, to musisz sam się przez niego przegrzebać, ale to i tak w większości poziom forum/YT lub wybrać się na szkolenie.
Osobiście polecam wspomniany już IPL.
Szefem ds szkoleń jest p. Radowski Sebastian i do niego kieruj zapytanie o szkolenia.
Natomiast najprawdopodobniej najlepszym CAM'owcem - praktykiem jest Krzysztof Walczak z tej samej firmy.

"Wadą" CATII jest niestety jej niska popularność w Polsce, co widać choćby po tym forum.

Tagi:

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lolo2 » 07 paź 2013, 21:11

Popularność słaba bo ten program jest stosowany tylko i wyłącznie w Automotive. Jest to "najlepszy" i najdroższy program (narzędzie) CAx - ogólnie PLM. Choć słyszałem że NX depcze Catii po piętach bodajże Mercedes przeszedł już na NX-a.

Może powinieneś zacząć od NX-a? Jest po Polsku, są książki, tutoriale i wsparcie nawet przez użytkownika na tym forum.

Co do kursów, to nikt nie będzie robił wykładów na tym forum. Jest to trudny program. Idź na jakiś kurs to się nauczysz.

Skoro filmiki dla ciebie są zbyt trudne, to nie ogarniesz tego. Przecież przy każdej wartości do wpisywania masz obrazek - help, oraz opis do czego dana funkcja jest. Więc nie trzeba pisać na ślepo.

Poza tym skoro kolega nie wie że na forum jest opcja SZUKAJ i nie wie do czego służy, to jak chce kolega ogarnąć program?

Mała podpowiedź:
Warto wejść na strony politechnik: poznańskiej, wrocławskiej, AGH i poszukać kursów dla studentów z Catii.

PS.
(strona politechniki poznańskiej jest właśnie remontowana wiec chwilowo kursów nie znajdziesz).

Autor tematu
albercik
Posty w temacie: 6

Post napisał: albercik » 08 paź 2013, 12:11

tak, dzień szkolenia to min. 2000 zł :)

lolo2
Posty w temacie: 2

Post napisał: lolo2 » 08 paź 2013, 16:45

To pozostaje książka, kursy z internetu/youtube/strony politechnik lub przejście na inny program.

Catiaa to cholernie trudny program dla początkujących, jak nie pracujesz, nie masz zamiaru pracować w nim (wąski przemysł w Polsce) to daruj sobie ten program. Opanuj lepiej Solidworksa, Inventora, Gibscama, Mastercama, Creo, NX.

Catie Cam to się uczą ludzie tylko z "przymusu".

SACZI
Posty w temacie: 5

Post napisał: SACZI » 08 paź 2013, 19:23

albercik pisze:tak, dzień szkolenia to min. 2000 zł :)
Nie, za 3 dni ostatnio miałem ofertę na 11k netto dla 4 osób jednak z zakresu CAD'a.
Jeżeli koniecznie chcesz się tej CATII uczyć, to skontaktuj się z S.Radowskim.
Oni czasem organizują jakieś "promocyjne" szkolenia z funduszy unijnych. Wtedy są za darmochę lub za symboliczną kwotę (~500PLN).
Drga opcja to na doczepnego do jakieś firmy. Koszty wtedy wyższe, ale nie tak kosmiczne jak w opcji szkolenia dedykowanego.

Ja jednak osobiście bym CAM'a Catii odpuścił.
Znam tylko 1 firmę (ale w PL jest ich znacznie więcej) - Goodrich z Krosna, która używa tego oprogramowania do pisania obróbek.
Reszta, co lepsze firmy mają NX'a. Dużo firm ma Mastercama. O innych programach nie słyszałem. Oczywiście mam na myśli firmy, które mają dość poważną produkcję w metalu, a nie rzeźbienie w drewnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Catia”