Wzory poprzednicy ci podali, takie same masz w poradnikach frezera, tokarza itp, mogą sie różnić literki. Zmiana ustroju z komunistycznego na obecny nic nie zmieniła...
Posuw na obrót stosuje(ustawia) się zazwyczaj w tokarkach, posuw w mm/min zazwyczaj we frezarkach.
Na konwencjonalnych tokarkach, jeśli chcesz używać katalogów, obliczasz obroty ze wzoru na prędkość skrawania.
1. Np w katalogu podają ci dla danej płytki czy noża dla danego materiału zalecaną prędkość skrawania 100m/min i posuw 0,2mm/obr.
2. Patrzysz na rysunek detalu i masz tam do obrobienia z danego materiału wałek fi100mm.
prędkość skrawania Vc=Pi*D*n/1000 gdzie u ciebie: Vc=100m/min, Pi=3,14; D wałka=100mm, z przekształconego wzoru obroty wyliczasz n=Vc*1000/(Pi*D); n=100*1000/(3,14*100)=318,47 obr/min i mniej więcej tyle(jak najbliżej tej wartości) ustawiasz na swojej konwencjonalnej maszynie.
3. Nie wiem jakie masz wartości u siebie, przyjmijmy, że ustawiasz 320 obr/min. Posuw ustawiasz na 0,2mm/obr.
Co do przeliczenia posuwu na mm/min: z każdym obrotem wrzeciona nóż posuwa ci się o 0,2mm. Podczas minuty 320 obrotów wrzeciona daje ci 320*0,2 =64. Wzór: P[mm]=S[obr]*P[obr/min] (mogę być troche inne oznaczenia literowe)
Czyli dla twoich warunków: dla Vc=100m/min i posuwu 0,2mm/obr masz n=320 obr i posuw 64mm/min o ile się gdzieś nie pomyliłem
Te same wzory obowiązują na frezarkach, tam przy posuwie musisz jeszcze uwzględnić ilość zębów freza bo najczęściej w katalogach podają posuw na 1 ząb freza.
Na tokarkach numerycznych masz trochę łatwiej, bo tam zazwyczaj domyślnie masz ustawioną G96 stałą prędkość skrawania i sterowanie na bieżąco oblicza obroty dla danej średnicy i na bieżąco zmienia obroty w zależności od obrabianej średnicy. Daje to bardzo dobre efekty szczególnie przy przecinaniu i planowaniu np czoła. U ciebie na tokarce konwencjonalnej rzeczywista prędkość skrawania przeważnie będzie trochę się różniła, bo twój przykładowy wałek ma Φ100mm na gotowo, a ty obrabiasz w rzeczywistości przygotówkę np Φ110 na początku, a potem o innej Φ za każdym przejściem. Na CNC sterowanie automatycznie na bieżąco przelicza obroty zgodnie z obrabianą średnicą.