Jak zamocować

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: RomanJ4 » 21 wrz 2013, 20:38

YaPKnn pisze:Trochę się zastanawiam nad sztywnością takiego kątownika,
a to wystarczy dać wzmocnienia i po problemie
Obrazek

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Autor tematu
YaPKnn
Posty w temacie: 24

Post napisał: YaPKnn » 21 wrz 2013, 21:40

Mat3ys pisze:Sanki narzędziowe wykorzystałeś na przystawkę do frezowania? Przecież teraz na korbce od wzdłużnego nie masz podziałki (chyba, że nutol posiada). Będzie ciężej łapać dokładne wymiary chyba, że za każdym razem zegar.
No tak masz rację, naoglądałem się cudzych konstrukcji zamiast myśleć samodzielnie :-)

W takim razie płytę czołową przerobię na okrągłą, żeby można ją było obrócić, i w wersji drugiej pokombinuję nad jej mocowaniem w miejscu imaka tak żeby sanki narzędziowe zostały na swoim miejscu. Jednocześnie zapewniając w miarę możliwości sposób mocowania taki żeby było można ją przesunąć w pionie.

[ Dodano: 2013-09-21, 21:41 ]
RomanJ4 pisze:
YaPKnn pisze:Trochę się zastanawiam nad sztywnością takiego kątownika,
a to wystarczy dać wzmocnienia i po problemie
nie mam żadnego spawacza ogarniętego sam tez nie umiem, jeden taki mniej ogarnięty tłumaczył że spaw "ściągnie" i stracę kąt prosty.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mat3ys » 21 wrz 2013, 21:47

Nic nie ściągnie kąt zostanie.

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 21 wrz 2013, 23:02

Mat3ys pisze:Nic nie ściągnie kąt zostanie.
Tak czy inaczej nie mam nikogo kto mi wyspawał takie wzmocnienia, więc rozejrze się za kwadratem na złomowisku, conajwyżej będzie miał cieńsze ścianki.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 22 wrz 2013, 01:04

YaPKnn pisze:No tak masz rację, naoglądałem się cudzych konstrukcji zamiast myśleć samodzielnie
przecież można bez problemu samemu dorobić bębenek ze skalą do pokretłą przesuwu wzdłużnego. Zmierzyć zegarem jeden obrót, obwód bębenka podzielić na odpowiednią ilość działek (skalę na papierze w tuszu można nakleić na bębenek i zalakierować) i gotowe. Im większy będzie bębenek tym dokładniejsza skala.
ObrazekObrazekObrazek

przykładowy hamulec bębenka
Obrazek Obrazek

http://www.practicalmachinist.com/vb/so ... cs-128037/
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, 14:34 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 22 wrz 2013, 10:41

W TSA 16 jako hamulec jest krążek skóry ze sprężynką.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: clipper7 » 22 wrz 2013, 11:15

YaPKnn pisze:spaw "ściągnie" i stracę kąt prost
Tym się nie przejmuj, w tym przypadku "ściągnięcie" będzie minimalnie a i tak na koniec będziesz planować, inaczej nie dostaniesz kąta prostego (zajrzyj do katalogu wyrobów hutniczych, tam są tolerancja wymiarów kątowników, nie będziesz zadowolony :cool: ).
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 22 wrz 2013, 14:33

kilka przykładów..
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... AnCbkweftM

BYDGOST pisze:W TSA 16 jako hamulec jest krążek skóry ze sprężynką.
jest też wersja z odcinkiem płaskiej sprężynki (od zegarmistrza) wygiętej w łuk, trącej o bębenek
Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 23 wrz 2013, 02:49

Dorabianie skali pewnie miało by sens, ale przełożenie mało się do tego nadaje, w sensie podziałka na skali była by mało precyzyjna. Na razie przerobiłem płytę czołową na okrąg tak żeby możliwe było jej obracanie (kwadrat w tym rozmiarze zaczepiałby o łoże) Jutro wybiorę się na pobliskie złomowisko i zobaczymy co uda mi się znaleźć. Myślę, że zostanę przy pomyśle, żeby płytę mocować w miejsce imaka do kątownika/rury kwadratowej (co tam znajdę).

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 23 wrz 2013, 11:44

YaPKnn pisze:ale przełożenie mało się do tego nadaje
fakt, że klasa obróbki i brak możliwości kasacji luzu międzyzębnego kół zębatych (trzeba by zastosować mimośrodowe tuleje łożyskowe) powodują
luz między zębami kół przekładni, i między kołem zdawczym a listwą zębatą jest często bardzo duży, sięgający nieraz i ćwierć obrotu pokrętła
Obrazek
Ale nie zgodziłbym się z kolegą, że dużej średnicy bębenek skalowy bedzie niedokładny wiec bezcelowy. Luz nie ma tu nic do rzeczy.
Wszak część obrotu pokrętła będzie jałowa, ale kręcąc dalej wyżej wspomniane luzy miedzyzębne się skasują, i skala będzie wiarygodna. Najwyżej trzeba suport przedtem cofnąć, podobnie jak robi się to przy nastawie sanek poprzecznych, aby "wybrać" luzy.
Kiedy luzy są już "wybrane", wartość przesuwu liniowego suportu zależy już tylko od wartości kąta obrotu pokrętła (uwzględniając przełożenie), a jak geometria uczy, im większy promień tym dłuższy odcinek łuku (długość skali), więc sens jest.

Przekładając to na język bardziej obrazowy,
- jeżeli jeden obrót pokrętła przesuwa nam suport o L= X mm, to część obrotu (przykładowa 1 działka) np α=1/4 , przesunie o L= x/4, zatem im więcej działek α na skali (czyli dłuższa skala, a więc i średnica bębenka) tym mniejszy przesuw liniowy L przy obrocie o jedną działkę α.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”