Stara tokarka - zapytanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Stara tokarka - zapytanie
Witam,
Nabyłem okazyjnie starą tokarkę. Jest to jakiś składak. Mam pytanie dlaczego na pokrętłach na supporcie narzędziowym (zdjęcie 0) na pokrętle 1 mam podziałkę od 0 do 7 (zdjęcie 1), a na pokrętle 2 (zdjęcie 2) podziałkę od 0 do 3,5? Nie powinna tam być podziałka do całej 10?
Pozdrawiam
Nabyłem okazyjnie starą tokarkę. Jest to jakiś składak. Mam pytanie dlaczego na pokrętłach na supporcie narzędziowym (zdjęcie 0) na pokrętle 1 mam podziałkę od 0 do 7 (zdjęcie 1), a na pokrętle 2 (zdjęcie 2) podziałkę od 0 do 3,5? Nie powinna tam być podziałka do całej 10?
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Zdjęcie 0
- IMG_3767p.JPG (62.31 KiB) Przejrzano 1305 razy
-
- Zdjęcie 1
- IMG_3765.jpg (39.07 KiB) Przejrzano 1311 razy
-
- Zdjęcie 2
- IMG_3766.jpg (66.57 KiB) Przejrzano 1396 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Skok gwintu na śrubie sanek narzędziowych wynosi 4mm.Czyli jeden pełny obrót od 0 do 0 wysunie sanki na odległość 4 mm.Skok gwintu na suporcie poprzecznym to 3.75mm.Czyli jeden pełny obrót od 0 do 0 zbierze z materiału 7,5mm.Najlepiej zmierz skok gwintu na obu śrubach-to Ci wyjaśni podział skali.Z tego co widzę od kreseczki do kreseczki to 0.2mm.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
ja to bym przystawił czujnik zegarowy i zobaczył o ile porusza sie wskazówka po przesunięciu o kreskę (oczywiście najpierw skasować luz nawrotny trzeba)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Po prostu od zera na skali przekręć korbą suportu ile się przesunie do zera następnie, sprawdź czym kolwiek nawet centymetrem krawieckim żony a suwmiarka czy czujnik to już do dokładniejszego pomiary, i od najprostrzej metody powinieneś zacząć, (jeden obrót korbką ile mi się nóż suport przesunie) i to cała filozofia wiem ze czasem proste a jednak podpowiedz potrzebna, więc zmierz i a podziałka może okazać się błędna bo wzięta z innej maszyny o innym skoku śruby.