5m/s 5G najszybszy laser Kimla

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: clubber84 » 09 wrz 2013, 21:29

lolo2 pisze:Jak tak dobrze sprzedają się fibery to powoli trzeba zacząć produkować krawędziarki z robotem. Też trochę dziwne maszyny - gdzie producentów nie rozumiem.
Praska kosztuje około 40 000 euro, robot też 40 000 euro. Ale jak chcesz kupić w komplecie krawędziarkę z robotem to trzeba zapłacić grubo ponad 120 000 - 150 000 euro.
Ja się na ten przykład nie dziwię, ponieważ dochodzi jeszcze do tego praca programistów i inżynierów elektroników, którzy muszą sprzęgnąć te systemy w całość.
Każda maszyna i urządzenie posiada własny wewnętrzny system, który dopiero w połączeniu z innym daje najlepsze efekty współpracy.

Pomyśl, co by było, gdyby sterowanie źródłem laserowym i sterowanie napędami były programowane osobno? Obsługa takiej maszyny trwałaby tyle, że nie zarobiłbyś na siebie, a co dopiero mówić o zwróceniu się zakupu takiej maszyny...
Dlatego inżynierowie opracowują systemy, dzięki którym programowanie kilku elementów naraz jest ekonomicznie efektywne.

Co do szybkości zespołu krawędziarka+robot+człowiek oraz krawędziarka+człowiek, to tutaj szybkość procesu gięcia idzie na korzyść połączenia krawędziarka+człowiek, z racji tego, że najpierw trzeba zaprogramować gięcie na krawędziarce, a potem ruchy robota w operacji transportu materiału na maszynę.

Zatem jeśli chodzi o produkcję i jej szybkość, to nadal połączenie maszyna+człowiek w większości gałęzi przemysłu będzie najefektywniejsze.

Tagi:

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20

Post napisał: lolo2 » 09 wrz 2013, 22:05

Tylko że sprzęgasz system raz - potem oprogramowanie kopiujesz. Dodatkowo firmy Fanuc, kuka dodają już bogate wyposażenie jak automatyczna paletyzacja itp.

Dlatego nie mogę pojąć dlaczego sprzęgnięcie krawędziarki z robotem kosztuje tyle co maszyny.

Co do efektywności krawędziarka z robotem a krawędziarka z człowiekiem to robot przeważnie wygrywa (oczywiście mowa o produktach seryjnych). Posiadam w swojej firmie 3 zestawy robot z krawędziarką (2 działające) i powiem ci szczerze że maszynki wspaniałe. Największa różnica jest gdy trzeba np. giąć błotniki lub maski do ciągników - duży detal. dwoje ludzi musi stać przy krawędziarce a tak odkąd mamy robocika to wystarczy jeden robot.
Jeżeli chodzi o zwykłe detale to zgadzam się człowiek jest szybszy, ale jak podliczysz całe 8 godzin to więcej sztuk zrobi robot, dodatkowo jak puścisz go na nockę aby ci wszystko wygiął, a po skończeniu sam się wyłączył dosłownie bajka.

Powiem ci szczerze że u nas w firmie wypalenie czegoś na laserze i zagięcie to złota robota. Takie usługi uwielbiamy najbardziej. Laser pracujący w fuul automacie bez obsługowo oraz krawędziarki z robotami. Wąskie gardło robią nam spawacze - wolno spawają w stosunku do produkcji lasera i krawędziarki a problemem jest zrobotyzowanie tych stanowisk.

Zawsze lubię obejrzeć sobie tą animację:

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 09 wrz 2013, 22:15

lolo2 pisze:Tylko że sprzęgasz system raz - potem oprogramowanie kopiujesz. Dodatkowo firmy Fanuc, kuka dodają już bogate wyposażenie jak automatyczna paletyzacja itp.

Dlatego nie mogę pojąć dlaczego sprzęgnięcie krawędziarki z robotem kosztuje tyle co maszyny.

Co do efektywności krawędziarka z robotem a krawędziarka z człowiekiem to robot przeważnie wygrywa (oczywiście mowa o produktach seryjnych). Posiadam w swojej firmie 3 zestawy robot z krawędziarką (2 działające) i powiem ci szczerze że maszynki wspaniałe. Największa różnica jest gdy trzeba np. giąć błotniki lub maski do ciągników - duży detal. dwoje ludzi musi stać przy krawędziarce a tak odkąd mamy robocika to wystarczy jeden robot.
Jeżeli chodzi o zwykłe detale to zgadzam się człowiek jest szybszy, ale jak podliczysz całe 8 godzin to więcej sztuk zrobi robot, dodatkowo jak puścisz go na nockę aby ci wszystko wygiął, a po skończeniu sam się wyłączył dosłownie bajka.

Powiem ci szczerze że u nas w firmie wypalenie czegoś na laserze i zagięcie to złota robota. Takie usługi uwielbiamy najbardziej. Laser pracujący w fuul automacie bez obsługowo oraz krawędziarki z robotami. Wąskie gardło robią nam spawacze - wolno spawają w stosunku do produkcji lasera i krawędziarki a problemem jest zrobotyzowanie tych stanowisk.
Napisałem to w porównaniu o detale, do których wykonania na maszynie nie trzeba dwóch ludzi oraz odniosłem się do produkcji jednostkowej a nie seryjnej (zapomniałem o tym dopisać).
Jednak patrząc z perspektywy mojego doświadczenia, to i seryjną produkcję szybciej od robota zrobi człowiek. Tylko to musi być zlecenie krótkie, na którym operator się nie zmęczy po kilku godzinach machania blachą lub rękoma - najczęściej jedno - dwa gięcia (a często-gęsto z tym przecież mamy do czynienia).
Detale gabarytowe to zupełnie inna para kaloszy i to zadanie jest właśnie dla robotów, które się nie zmęczą po kilku godzinach machania detalem oraz mogą pracować na nocnych zmianach, co jest nieocenione przy produkcji, gdzie nie występują często przerwy technologiczne.

Co do paletyzacji i zautomatyzowania tego procesu, to masz rację - przy non-stop pracującym laserze, roboty mają zdecydowaną przewagę nad człowiekiem. :wink:

Autor tematu
www.kimla.pl_
Posty w temacie: 77

Post napisał: www.kimla.pl_ » 09 wrz 2013, 22:54

To ja was pogodzę i napiszę, że wszystko zależy od stopnia zaawansowania produkcji, a uruchamianie kolejnych zautomatyzowanych stanowisk produkcyjnych jest naturalną konsekwencją rozwoju firmy.

Jeśli ktoś np. kupi laser bo ma dość zlecania na zewnątrz i ciągłego proszenia się o dobrą cenę, jakość i termin nie musi od razu stawiać zbiornika ze sprężonym azotem bo za samą dzierżawę butli zapłaci więcej niż za zużyty gaz z wiązek.
Po kilku miesiącach a czasami latach jak produkcja się rozwinie zaczyna się opłacać gaz skroplony bo wychodzi dużo taniej a dzierżawa zbiornika rozkłada się więcej m3 zużytego gazu.

Z prasami jest podobnie, jeśli gniemy dorywczo, lub mamy duży asortyment nie ma sensu stawiać robota ponieważ jego przygotowanie i ustawianie procesu będzie trwało za długo i czas ten będzie zmarnowany. Człowiek zrobi to szybciej.
Jeśli zaczynamy natomiast giąć duże serie to oczywiście opłaca się postawić robota.

Tak jest również z laserami Kimla.
Jeśli nie chcemy na początku wydawać zbyt dużo to można kupić laser z jedną paletą napędzaną automatyczne. Jeśli dużo nie tniemy nie będzie to miało większego znaczenia.
Jeśli produkcja się rozwinie zauważymy, że jak laser tnie to pracownik stoi, a jak pracownik zmienia materiał to maszyna stoi.
Przy naszych szybkich laserach gdzie często czas pozbierania i założenia nowego materiału jest porównywalny z czasem wycięcia, jeśli chcemy podwoić wydajność można dokupić zmieniacz i druga paletę.
Wówczas cały czas pracować będzie i maszyna i pracownik.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: oprawcafotografii » 10 wrz 2013, 06:29

www.kimla.pl_ pisze:...
Każda firma oferująca cięcie laserowe, mająca lasery CO2 naciskana jest przez klientów na obniżanie cen z powodu coraz większej ilości firm oferujących usługi na fiberach.
To powoduje, że kolejne firmy decydują się na zakup laserów światłowodowych i konkurencja jest coraz większa. To dalej wymusza obniżanie cen.
Ostatecznie taka firma, która nie kupi na czas lasera fiber po prostu wypadnie z rynku, a ich klientów przejmą światłowodowcy tnący za połowę ceny, a zarabiający i tak więcej.
Ostatecznie oznacza to ze za rok, dwa, moze trzy bedzie mozna kupic fiber od upadajacych
frajerow, ktorzy przeinwestowali i sami siebie wykonczyli w pedzie schodzenia z ceny ;)

Moze ja mam za waski kalkulator, ale jakos mi sie nigdy nie zgadzaly obliczenia
kosztow przy kalkulacji zakupu maszyny za miliony po to by swiadczyc tanie uslugi.
Za duzo zmiennych - wystarczy ze cos sie w calym lancuszku wypierniczy i juz
obliczenia ida do kosza a raty lizyngu trzeba placic w terminie ;)

Co innego gdy ktos ma wlasna duza, stabilna produkcje i srodki wlasne...

q

Autor tematu
www.kimla.pl_
Posty w temacie: 77

Post napisał: www.kimla.pl_ » 10 wrz 2013, 08:20

Ale tu nie ma żadnego łańcuszka.
Albo maszyna pracuje i zarabia, albo właściciel jest niezaradny biznesowo i nie potrafi znaleźć zleceń.
Laser jest narzędziem do zarabiania pieniędzy, a nie maszyną do ich produkcji.
Same pieniądze z lasera nie wylecą, trzeba odrobinę zapału aby to zorganizować.
Na szczęście jeśli ktoś kupuje laser oznacza, że jest na tyle zaradny biznesowo, że zarobił wystarczająco dużo pieniędzy aby go sobie kupić.
Nawet jeśli go bierze w leasing to też mu nikt bez pokrycia tego leasingu nie dał.
Jeśli ktoś kupi fibera mając już lasery CO2 to ma szansę się w tym biznesie utrzymać, a jeśli ktoś kupi pierwszy laser fiber to spokojnie może kosić firmy z laserami CO2.
Jest prosta kalkulacja.
Przy blachach grubych koszt wycięcia detali na fiberze jest 3-4 razy niższy niż na CO2 a przy cienkich blachach ten stosunek jest nawet 6-8 razy.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 10 wrz 2013, 13:46

oprawcafotografii pisze: Moze ja mam za waski kalkulator, ale jakos mi sie nigdy nie zgadzaly obliczenia
kosztow przy kalkulacji zakupu maszyny za miliony po to by swiadczyc tanie uslugi.
Za duzo zmiennych - wystarczy ze cos sie w calym lancuszku wypierniczy i juz
obliczenia ida do kosza a raty lizyngu trzeba placic w terminie ;)

Co innego gdy ktoś ma wlasna duza, stabilna produkcje i srodki wlasne...

q
To jest właśnie ryzyko zawodowe :P Wydajesz kupe pieniędzy i modlisz się aby maszyna przepracowała bezawaryjnie chociaż te 5 lat. Żeby świadczyć tanie usługi to musisz szybko i dużo robić. Dlatego moja firma kupuje laser aż 6kw, a nie zabawki 3 - 4kw. Dokładasz pół miliona i tniesz dwa razy szybciej.

Powiem ci ciekawostkę że są szaleni ludzie. Np u znajomego w firmie jak operatorzy laserów dowiedzieli sie ile na laserze się zarabia to we dwoje na spółkę kupili używany laser. Dziś mają już kilka nowych laserów :) A co by było jakby ten stary używany laser zepsuł się po pierwszym dniu?

Awatar użytkownika

maz
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: maz » 10 wrz 2013, 14:06

Jest jeszcze jedna ważna rzecz. Nieprzewidziane sytuacje.
Kupujesz laser/inną maszyne produkcyjną, która zapierdziala 5 razy szybciej niż konkurencja.
Ustalasz ceny lepsze od konkurencji, start produkcji.
Nagle, awaria prądu, trąba powierzna, powódź, kolizja ....t u mozna wpisać dowolne zdarzenie losowe np wesele szwagra itp.
Zawalone zlecenie terminem i teraz jak są następne zlecenia to wepchać sie z zaległą robotą nie ma gdzie. Do konkurencji zlecić sie nie da, bo przecież my mamy najlepsze ceny.
No i jedno zlecenie pozamiatane i teraz po łancuszku - jak duza firma zleciła to pewnie kary + zaległa robota i odsetki od opóźnienia, czas lecia, a ty nadal nie masz zrobionej roboty. Co dalej? Dla firmy z 1 szybką maszyną klapa.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

lolo2

Post napisał: lolo2 » 10 wrz 2013, 14:24

Jak ktoś jest aż takim pesymistą to nie ma szans aby był w stanie prowadzić prywatną działalność. xD

PS. A od czego są spółki ZOO ?

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 10 wrz 2013, 17:42

lolo2 pisze:...A od czego są spółki ZOO ?
No właśnie, ostatnio czytałem, że posłowie pracują nad ustawą, dzięki której spółkę z o.o. będzie można założyć z kapitałem wynoszącym tylko 1zł.
Jednakże haczyk jest w odpowiedzialności członków zarządu takiej spółki - w razie czego, odpowiedzialność poniosą z własnego majątku, który muszą zgłosić przy zakładaniu spółki z o.o. (z uwagi na brak kapitału zakładowego).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”