kupić , nie kupić

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: clipper7 » 24 lut 2007, 14:31

Po paru tygodniach oczekiwania LM powiadomiło mnie o dostawie. Moja MC500 jest gotowa i mogę ją odebrać :lol:
Zobaczę, czy warto było czekać ...

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 24 lut 2007, 14:34

daj znać jak odbierzesz bo ja też czekam , zobaczymy czy coś przyjdzie i dla mnie ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 24 lut 2007, 17:37

czy dalej nikt nieiwem do czego ma byc to koło zębate ....o które pytałem w cześniej??
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 24 lut 2007, 17:40

Chętnie wymienię się doświadczeniami z jej uruchomienia/użytkowania, podobno załączona dokumentacja jest kiepska :cry:

[ Dodano: 2007-02-24, 17:45 ]
adam Fx pisze:czy dalej nikt nieiwem do czego ma byc to koło zębate ....o które pytałem w cześniej??
Trochę cierpliwości, jeszcze nie odebrałem towaru, muszę to jakoś zorganizować (podobno 160 kg). Ale pozdrawiam, mam syna dyslektyka. :lol:

Misiu15go
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Misiu15go » 24 lut 2007, 23:32

Co do tej tokarki to noszenie w 2 osoby jest co nosic szczegolnie po tej ciezszej stronie tymbardziej ze pracownicy LM nie bardzo sie przejmuja podjedzie widlakiem połozy na ziemi i jedzie dalej zero zainteresowania :lol:
Polecam wymienic olej ktory jest w przekładni na jakis rzadszy ja tak zrobiłem i wszystko chodzi zdecydowanie płynniej i ciszej, wrzeciono rowniez duzo duzej sie kreci po wyłaczeniu zasilania niz z fabrycznym olejem. Ja wlałem olej silnikowy

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 25 lut 2007, 00:23

dzięki za pozdro ..
no cieśzkie to dziadowstwo ale ja to z ojcemna 3 pietrow wniasłęm ( tylko nie mówcie moim sąsiadam ze mam w bloku tokarke heheheh)

z moich spostrzeżen moge poeiedziec ze koła zębate napedzające srube co są na w gitarze są szersze od całej reszty co zmusiło mnie do dorobienia specjalnich tulejek dystansowych ...
a i srube w koniku zmieniłem na mimosród bo tak szybciej i wygodniej

co do oleju to niewiem czy silnkikowy sie ndaje .. ja bym raczej wlał maszynowy albo przekładniowy....(ale to tylko tak mi sie wydaje...)

no i jest taki motyw z długością pinoli .. jeśli chcemy cienki i krótki walek podeprzeć do toczenia tym kłem stały co oni dają to niema szans ... ja mam kieł na morsa 1 i tulejke nmorsa2 i wtedy to jest wykonywalne ....

Misiu15go
Posty w temacie: 4

Post napisał: Misiu15go » 25 lut 2007, 01:09

adam Fx pisze:dzięki za pozdro ..
no cieśzkie to dziadowstwo ale ja to z ojcemna 3 pietrow wniasłęm ( tylko nie mówcie moim sąsiadam ze mam w bloku tokarke heheheh)

z moich spostrzeżen moge poeiedziec ze koła zębate napedzające srube co są na w gitarze są szersze od całej reszty co zmusiło mnie do dorobienia specjalnich tulejek dystansowych ...
a i srube w koniku zmieniłem na mimosród bo tak szybciej i wygodniej

co do oleju to niewiem czy silnkikowy sie ndaje .. ja bym raczej wlał maszynowy albo przekładniowy....(ale to tylko tak mi sie wydaje...)

no i jest taki motyw z długością pinoli .. jeśli chcemy cienki i krótki walek podeprzeć do toczenia tym kłem stały co oni dają to niema szans ... ja mam kieł na morsa 1 i tulejke nmorsa2 i wtedy to jest wykonywalne ....
Ja uwazam ze silnikowy lepiej sie nadaje bo przekładniowy jest za gesty i nie jest dostarecznie rozpryskiwany po całej przekładni, nie zapominajmy ze łozyska sa tez smarowane w ten sposob

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 25 lut 2007, 20:12

aaaa włśnie jszcze jedno ..... jak włanczłem na najszybsze obroty to sie nieco pasek ślizgał i nie dostawało odrazu takiej prędkości jką chciłem ..... a jak go dociągnołem to maszyna zaczeła dziwnie pracowac (a włściwie jej przekładnia ) i musiłem poluzowac troche ten psek (ale niebył wczale zabrdzo dociągnienty (był tak jak to w instrukcji pisze)

Mareckii
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mareckii » 26 lut 2007, 22:39

Witam
... to i ja się wypowiem, najmniejsze kółko zębate teoretycznie powinno być do zmiany kierunku posuwu tylko że zęby na nim są trochę inne niż na pozostałych. Generalnie jestem z tokarki zadowololony, wiadomo trzeba ją "dopieścić" w przyszłości może wymienię silnik na mocniejszy lecz póki co oryginalny jest wystarczajacy, zamierzam również wykonać zmianę kierunku posuwu przy pomocy dodatkowej przekładni sterowanej dźwignią oraz dorobić posów poprzeczny. Jak narazie są to plany, realizacja nastąpi w przyszłości. Pozostaje mi jeszcze dokłdna regulacja konika.

Pozdrawiam Mareckii.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 01 mar 2007, 19:36

Po paru tygodniach oczekiwania LM powiadomiło mnie o dostawie. Moja MC500 jest gotowa i mogę ją odebrać :lol:
Zobaczę, czy warto było czekać ...
odebrał kolega już tokarkę ??
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”