Patrz pierwszy post;]
Łukasz.
Gwintowanie na frezarkach konwencjonalnych
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
@WZÓR Przy wyjściu gwintownika dajesz lewe obroty, lekko podtrzymując gajge żeby przy końcu nie zerwała gwintu, to wszystko. W frezarkach konwecjonalnych bardzo łatwo jest zmienić obroty na lewe. Naciskasz "stop obroty" "w tym samym momencie" załączasz "lewe obroty", naprawdę nic trudnego. Pracowałem na konwencjonalnej maszynie dwa lata, po kilku próbach doszedłem już do wprawy. Chyba za długo pracujesz już na CNC
Dokładnie pracowałem na takiej maszynie http://www.top.nom.pl/frezarki/frezarka ... n-2vb.html , a piszę o tych trzech guzikach 
Ogólnie jak miałbym komuś polecić frezarkę uniwersalną to ta stałaby na pierwszym miejscu, naprawdę bardzo fajna maszyna;)

Ogólnie jak miałbym komuś polecić frezarkę uniwersalną to ta stałaby na pierwszym miejscu, naprawdę bardzo fajna maszyna;)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Hmm ..... za moich czasów maszyny konwencjonalne wyglądały z lekka inaczej i nie można było w ten sposób przełączyć obrotów.dorianmas pisze:@WZÓR Przy wyjściu gwintownika dajesz lewe obroty, lekko podtrzymując gajge żeby przy końcu nie zerwała gwintu, to wszystko. W frezarkach konwecjonalnych bardzo łatwo jest zmienić obroty na lewe. Naciskasz "stop obroty" "w tym samym momencie" załączasz "lewe obroty", naprawdę nic trudnego......

http://fotoo.pl/show.php?img=606848_92533-big.jpg.html
p.s.
Pamiętaj , że proces technologiczny ma być ekonomiczny .
Jak pracownik będzie się bawił guziczkami to na chleb i sól nie zarobi...

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Boże... powiedz mi że studentem jesteś? kto gwintuje na frezarkach korbowych? to nie ekonomiczne, bo po pierwsze szybciej to zrobi wprawiony slusarz recznie, sa rożnego rodzaju ramiona gwintujace z ooprawkami posiadajacymy sprzegła.
oczywiscie zrobisz ale za ten detal klient wybuli tyle ze na cnc zrobisz 3 sztuki.
oczywiscie zrobisz ale za ten detal klient wybuli tyle ze na cnc zrobisz 3 sztuki.