Wypadek przypadek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Wypadek przypadek
Tak sobie pomyślałem, że nie ma tematu, w którym można było by podzielić się swoimi żenującymi błędami i pomyłkami. Ponieważ moje przerośnięte ego nie pozwala mi pogrążyć samego siebie (a tak szczerze mówiąc żadnego nie dokumentowałem), na początek zamieszcze osiągnięcie mojego kolegi operatora. Smacznego 

- Załączniki
-
- 2013-08-27 15.05.19.jpg (119.07 KiB) Przejrzano 1074 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Na Kimli? Proszę Cię. My mierzymy trochę wyżej
Kolego pier...... na DMG DMU70, 5 osi symulatniczne. Głowica 20mm najpierw wbiła się w sondę (HH TT140), a póżniej zaczęła nią kręcić, także kable były wszędzie. Mina kolegi - bezcenna. Ogólnie może zdarzyć się każdemu i za często nie mamy takich problemów. Pracują u nas Dobre Chłopaki.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ciekawe. Urwane grzybki widziałem, ale takiego to nie. 
Czy sonda nie miała na czerwonym świetle stopu posuwów?
W programach sterujących cykl pomiaru można ustawić posuw i wysokosci bezpieczne.
I jak sie stoi przy maszynie to NIE POWINNO sie dać rozwalić, ale jak widać można.
Ja miałem na 5axis sonde na kołysce z boku, jak sonda wchodziła w cykl, to mi 5 osi na raz na rapidzie (HH - FMAX - zależne od potencjometru) właziło w pozycje pomiaru.
Czasami zawału można dostać zwłaszcza, jak narzędzia źle opisane przed cyklem.

Czy sonda nie miała na czerwonym świetle stopu posuwów?
W programach sterujących cykl pomiaru można ustawić posuw i wysokosci bezpieczne.
I jak sie stoi przy maszynie to NIE POWINNO sie dać rozwalić, ale jak widać można.
Ja miałem na 5axis sonde na kołysce z boku, jak sonda wchodziła w cykl, to mi 5 osi na raz na rapidzie (HH - FMAX - zależne od potencjometru) właziło w pozycje pomiaru.
Czasami zawału można dostać zwłaszcza, jak narzędzia źle opisane przed cyklem.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
czyli sami sobie winni. Zawsze łapa na stopie i druga na posuwie przy czyms takim.
Ja przez kilkanascie lat pracy mialem 2 mocniejsze kolizje, ale mocniejsze to nie znaczy kosztowne. Raz urwalem glowiczke 20 - zapiąłem niedokreconą do trzpienia i wyrwało.
Druga :wiertlo ok 16mm z otworu na tokarce zamiast wyjechac z tulejki wyjechało bokiem
Popraiwalem program po kims, kto nie zrobil dobrze programu, a ja nie sprawdzilem.
Ja przez kilkanascie lat pracy mialem 2 mocniejsze kolizje, ale mocniejsze to nie znaczy kosztowne. Raz urwalem glowiczke 20 - zapiąłem niedokreconą do trzpienia i wyrwało.
Druga :wiertlo ok 16mm z otworu na tokarce zamiast wyjechac z tulejki wyjechało bokiem

Popraiwalem program po kims, kto nie zrobil dobrze programu, a ja nie sprawdzilem.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale