Fajnie że da sie w nowej wersji ustawiać różne zagłebienia dla elementów, tylko szkoda że coś mi nie chce zapisywać plików z g-codemtuxcnc pisze:Właśnie się pojawiła nowa wersja https://code.google.com/p/dxf2gcode/downloads/list .
Jeszcze nie zdążyłem przetestować.
.
Wymiar w DXF2GCODE.
-
titleDe
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 4
Mam pytanie dotyczące CamBam.
Dla przykładu, narysowałem kwadrat a w nim mniejszy. Jak wykonać kieszeń dużego kwadratu i ominąć mniejszy w środku?
Oraz,
obrysowałem element w programie CAD przy pomocy "Krzywej składanej", wczytałem go do CB i zamiast jednego, ciągłego kształtu mam masę krótkich kawałków, co zrobić by po zaznaczeniu był to jeden element?
Dla przykładu, narysowałem kwadrat a w nim mniejszy. Jak wykonać kieszeń dużego kwadratu i ominąć mniejszy w środku?
Oraz,
obrysowałem element w programie CAD przy pomocy "Krzywej składanej", wczytałem go do CB i zamiast jednego, ciągłego kształtu mam masę krótkich kawałków, co zrobić by po zaznaczeniu był to jeden element?
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

Chce, tylko to jest wersja beta i jest ewidentny błąd w kodzie.Mateusz-M pisze:Fajnie że da sie w nowej wersji ustawiać różne zagłebienia dla elementów, tylko szkoda że coś mi nie chce zapisywać plików z g-codem
Przy próbie zapisania pliku z domyślnym rozszerzeniem nie zapisze nic, tak samo z dowolnie wybranym rozszerzeniem, ale jak się jawnie poda właściwe rozszerzenie, to wtedy zapisze.
Tylko nie wiadomo z jakiego powodu to rozszerzenie to ngx.
Pewnie dlatego że na klawiaturze x jest obok c ...
Jak znajdę chwilkę to napiszę gdzie trzeba, tylko nie wiem czy dzisiaj dam radę.
Na razie trzeba zapisywać jako nazwa.ngx i wtedy pójdzie.
Niestety polskich znaków też nie chce przyjąć ...
.
-
zacharius

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
1. zaznaczasz duzy kwadrat robisz Join i potem robisz kieszeń ale ma być zaznaczony tylko ten duży kwadrat.titleDe pisze:Mam pytanie dotyczące CamBam.
Oraz,
jak masz zaznaczone oba kwadraty to zrobi kieszeń pomiędzy nimi.
2. zaznaczasz wszystkie elementy krzywej (pojedynczo lub ctrl+A) i robisz Join
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Mateusz-M
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

Dzięki.tuxcnc pisze:Chce, tylko to jest wersja beta i jest ewidentny błąd w kodzie.Mateusz-M pisze:Fajnie że da sie w nowej wersji ustawiać różne zagłebienia dla elementów, tylko szkoda że coś mi nie chce zapisywać plików z g-codem
Przy próbie zapisania pliku z domyślnym rozszerzeniem nie zapisze nic, tak samo z dowolnie wybranym rozszerzeniem, ale jak się jawnie poda właściwe rozszerzenie, to wtedy zapisze.
Tylko nie wiadomo z jakiego powodu to rozszerzenie to ngx.
Pewnie dlatego że na klawiaturze x jest obok c ...
Jak znajdę chwilkę to napiszę gdzie trzeba, tylko nie wiem czy dzisiaj dam radę.
Na razie trzeba zapisywać jako nazwa.ngx i wtedy pójdzie.
Niestety polskich znaków też nie chce przyjąć ...
.
Wnioskuję o punkcik dla kolegi.
-
tuxcnc

Autorzy dxf2gcode chyba używają Windows, bo się nie idzie za cholerę dogadać.
Sam musiałem wszystko zrobić, okazało się że raptem kilka linijek jest do zmiany, ale dłubanie w cudzym kodzie to paskudne zajęcie.
Teraz rozszerzenie .ngc wyświetla się domyślnie i wystarczy kliknąć <Zapisz>.
Zmiana rozszerzenia na inne lub jego brak będzie powodować niezapisanie pliku z powodu wewnętrznego błędu.
Tego nie będę zmieniał, bo zrozumiałem że program ma w założeniu ładować odpowiedni postprocesor do podanego rozszerzenia.
https://groups.google.com/forum/#!msg/ ... tREGf-esJ
Adres trzeba sobie skopiować i wkleić w pasek adresu, bo ma znaki niedopuszczalne dla skryptu forum.
Najpierw jest podana nazwa pliku do zmiany, bo w jednym diffie można zawrzeć różnice kilku plików.
Linie "jak było" zaczynają się minusem, linie "jak ma być" plusem.
Trudno tego nie zrozumieć.
Jak ktoś umie patchować, to diff jest w załaczniku.
[ Dodano: 2013-09-03, 17:17 ]
Patch który opublikowałem jest mało elegancki i bezdyskusyjnie tymczasowy.
Zasadniczo rozszerzenie pliku powinno być czytane z pliku konfiguracyjnego, bo zakłada się istnienie wielu postprocesorów.
Oczywiście jeśli ktoś używa tylko LinuxCNC, to może u siebie tak zostawić.
Autorzy programu mają to zrobić ładniej.
Trzeba co jakiś czas sprawdzać czy jest nowsza wersja.
.
Sam musiałem wszystko zrobić, okazało się że raptem kilka linijek jest do zmiany, ale dłubanie w cudzym kodzie to paskudne zajęcie.
Teraz rozszerzenie .ngc wyświetla się domyślnie i wystarczy kliknąć <Zapisz>.
Zmiana rozszerzenia na inne lub jego brak będzie powodować niezapisanie pliku z powodu wewnętrznego błędu.
Tego nie będę zmieniał, bo zrozumiałem że program ma w założeniu ładować odpowiedni postprocesor do podanego rozszerzenia.
https://groups.google.com/forum/#!msg/ ... tREGf-esJ
Adres trzeba sobie skopiować i wkleić w pasek adresu, bo ma znaki niedopuszczalne dla skryptu forum.
Najpierw jest podana nazwa pliku do zmiany, bo w jednym diffie można zawrzeć różnice kilku plików.
Linie "jak było" zaczynają się minusem, linie "jak ma być" plusem.
Trudno tego nie zrozumieć.
Jak ktoś umie patchować, to diff jest w załaczniku.
[ Dodano: 2013-09-03, 17:17 ]
Patch który opublikowałem jest mało elegancki i bezdyskusyjnie tymczasowy.
Zasadniczo rozszerzenie pliku powinno być czytane z pliku konfiguracyjnego, bo zakłada się istnienie wielu postprocesorów.
Oczywiście jeśli ktoś używa tylko LinuxCNC, to może u siebie tak zostawić.
Autorzy programu mają to zrobić ładniej.
Trzeba co jakiś czas sprawdzać czy jest nowsza wersja.
.
- Załączniki
-
- dxf2gcode-2013.diff.txt
- (1.7 KiB) Pobrany 338 razy
-
Mateusz-M

Re: Wymiar w DXF2GCODE.
Witam.
Wie ktoś jak w dxf2gcode wpisać na sztywno aby wyjazd osi Z był realizowany na G0? Szukałem w ustawieniach ale niby nic na ten temat nie ma lub przeoczyłem.
Sorki za odgrzanie starego tematu
Pozdrawiam.
Wie ktoś jak w dxf2gcode wpisać na sztywno aby wyjazd osi Z był realizowany na G0? Szukałem w ustawieniach ale niby nic na ten temat nie ma lub przeoczyłem.
Sorki za odgrzanie starego tematu
Pozdrawiam.
-
tuxcnc

Chyba się nie da.
Znaczy się jest to możliwe, ale trzeba by sporo kodu przepisać na nowo.
Postprocesor nie odróżnia kierunku ruchu, więc albo w obie strony na G1 albo w obie strony na G0...
Natomiast jest do ustawienia wysokość poniżej której jest używane G1 a powyżej G0, może tam masz ustawioną jakąś bzdurę...
-
Mateusz-M

Witam.tuxcnc pisze: ↑21 gru 2022, 20:42Chyba się nie da.
Znaczy się jest to możliwe, ale trzeba by sporo kodu przepisać na nowo.
Postprocesor nie odróżnia kierunku ruchu, więc albo w obie strony na G1 albo w obie strony na G0...
Natomiast jest do ustawienia wysokość poniżej której jest używane G1 a powyżej G0, może tam masz ustawioną jakąś bzdurę...
Dzięki za info, do materiału ładnie dojeżdża na G0 ale upierdliwie się robi przy wyjeżdżaniu z zagłębień 50-70mm.
Czas się zmobilizować i przesiąść się na DESKPROTO, po pierwszym kontakcie wydaje się prostym CAMem o wiele bardziej rozbudowanym niż dxf2gcode, zobaczymy w praniu czy nie ma wad jak generator z freeCAD
Pozdrawiam.