Problem z chińskim TB6560
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Raczej żaden.MROX pisze:Jaki mogę kupić sterownik do 200 zł by nie mieć z nim problemów.
Na Ebay pojawiły się jednokanałowe sterowniki na TB6600 w cenie rzędu 65 zł/szt, więc w granicach twojego budżetu.
Czytałem pochlebną opinię, ale za mało materiału statystycznego żeby wyciągać ogólne wnioski.
TB6600 to jest nowszy scalak, o lepszych parametrach i podobno nie pali się bez powodu.
Sam jestem zainteresowany, bo to bardzo atrakcyjna cena, ale poczekam na więcej opinii od użytkowników.
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
Też miałem o tb6600 napisać. Kolega kilka tron wcześniej obiecał potestować i napisać jak one chodzą. Do tego płyta główna i za mocno 200zł nie powinieneś przekroczyć.
U mnie sprawa wygląda tak, że jutro jadę do firmy tokarkę trochę pomęczyć, więc jutro niestety mam zajęte. Wiem, że pisałem wcześniej o poniedziałku ale plan m się zmienił, wybacz. We wtorek więc jak chcesz to możesz dla sportu się przelecieć, ale jak już zauważyłeś na 99% scalaki spalone.
Co najwyżej dla pewności sam miernikiem mogę sprawdzić, żeby wykluczyć błąd pomiaru.
Pozdrawiam
U mnie sprawa wygląda tak, że jutro jadę do firmy tokarkę trochę pomęczyć, więc jutro niestety mam zajęte. Wiem, że pisałem wcześniej o poniedziałku ale plan m się zmienił, wybacz. We wtorek więc jak chcesz to możesz dla sportu się przelecieć, ale jak już zauważyłeś na 99% scalaki spalone.
Co najwyżej dla pewności sam miernikiem mogę sprawdzić, żeby wykluczyć błąd pomiaru.
Pozdrawiam
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Posty w temacie: 20
No tak ale napisałem, że pewnie nie w ten weekend - choć innymi słowami.Kolega kilka tron wcześniej obiecał potestować i napisać jak one chodzą.
Ale tak w ramach OT skoro już zostałem wywołany do tablicy to napiszę, że chciałem sprawdzić wrzecionko 400W, które przyszło do mnie z Chin w piątek. Miałem 15 minut czasu to pomyślałem co tam, podłącze zasilacz, regulator PWM i wrzecionko i się zakręci (wszystko kupiłem w komplecie). No i podłączyłem zasilacz, zaświeciła się zielona diodka (dobrze jest

Szybko stwierdziłem "o.... ja.... " i t.p. a potem dodałem "elektrolity piznęły".\Akurat w pokoju była żona i zapytała czy to to co przyszło z chin i czy będę reklamował

Rozkręciłem badziewie i oczywiście pięknie rozpier... dwa elektrolity. Zrobię fotkę i wrzucę

No i po tej kilkuminutowej przygodzie z chińskim wrzecionem

czilałt...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Wszystko jest produkowane w Chinach.
Kupiłem sobie właśnie poleasingowego IBM-Lenovo i też oczywiście made in China.
Tylko jakoś pięć lat działał i wcale się nie boję że nagle wyzionie ducha, prędzej się spodziewam że następne pięć lat jeszcze pożyje.
Problem to jest wtedy, jak się trafi na manufakturę w której nikt nie słyszał nie tylko o kontroli jakości, ale nawet o samej jakości.
Niestety te sterowniki na TB6600 pochodzą z tej samej manufaktury co nieszczęsne poprzedniki na TB6560.
Istnieje taka możliwość że same scalaki są dużo lepsze a Chińczykowi tym razem się nie udało niczego spieprzyć, ale to dopiero z czasem się okaże.
Fajnie by było jakby te nowsze sterowniki jednak działały.
.
Kupiłem sobie właśnie poleasingowego IBM-Lenovo i też oczywiście made in China.
Tylko jakoś pięć lat działał i wcale się nie boję że nagle wyzionie ducha, prędzej się spodziewam że następne pięć lat jeszcze pożyje.
Problem to jest wtedy, jak się trafi na manufakturę w której nikt nie słyszał nie tylko o kontroli jakości, ale nawet o samej jakości.
Niestety te sterowniki na TB6600 pochodzą z tej samej manufaktury co nieszczęsne poprzedniki na TB6560.
Istnieje taka możliwość że same scalaki są dużo lepsze a Chińczykowi tym razem się nie udało niczego spieprzyć, ale to dopiero z czasem się okaże.
Fajnie by było jakby te nowsze sterowniki jednak działały.
.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 30
To Twoje wrzeciono zrobiło chociaż "sssyyttt" w przeciwieństwie do mojego drivera, który odszedł w ciszy... heh...
upanie dołączam się do prośby kolegów i czekam na test tych TB6600 bo to moja jedyna szansa by znowu nie kupować tego badziewia na TB6560, albo nie dostać wylewu naprawiając ten shit. Maszyna w budowie a serca nie ma, bo padło zanim ruszyło... :/
upanie dołączam się do prośby kolegów i czekam na test tych TB6600 bo to moja jedyna szansa by znowu nie kupować tego badziewia na TB6560, albo nie dostać wylewu naprawiając ten shit. Maszyna w budowie a serca nie ma, bo padło zanim ruszyło... :/
-
No na szczęście wrzeciona jeszcze nie zdążyłem podłączyć, to zasilacz zrobił ssyytt 
A co do sterowników to nie wiem czy to dla Ciebie ma znaczenie bo jeden kosztuje w Polsce 78 PLN (taniej nie widziałem) co daje 234 PLN plus płyta główna.
No chyba, że zmieniłeś budżet.
Chociaż w sumie to można wykorzystać Twojego chińczyka jak płytę główną i wtedy wystarczy kupić trzy sterowniki silników. No ale nie wiem czy podołasz z taką przeróbką bo z tego co do tej pory wyczytałem nie masz doświadczenia elektronicznego.

A co do sterowników to nie wiem czy to dla Ciebie ma znaczenie bo jeden kosztuje w Polsce 78 PLN (taniej nie widziałem) co daje 234 PLN plus płyta główna.
No chyba, że zmieniłeś budżet.
Chociaż w sumie to można wykorzystać Twojego chińczyka jak płytę główną i wtedy wystarczy kupić trzy sterowniki silników. No ale nie wiem czy podołasz z taką przeróbką bo z tego co do tej pory wyczytałem nie masz doświadczenia elektronicznego.
czilałt...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 30
To mógłbym ściągnąć zza granicy, pewnie ze 100 zł taniej. Trudno mogę poczekać ten miesiąc. Swoją drogą masz może link ile to kosztuje za granicą?
Mógłbym płytkę wykorzystać ale tak jak piszesz, sam raczej nie rozkminię co mam zrobić bo w kwestii sterowania silnikami krokowymi jestem raczej zielony. Z elektroniką styczność miałem budując jakieś proste linefolow-ery, elektronika radiowa RC i tyle co jakieś laborki na politechnice, które w sumie były o poziomie trudności dla ułomnych. Jakby ktoś podpowiedział co pozmieniać to zrobiłbym i sam.
Mógłbym płytkę wykorzystać ale tak jak piszesz, sam raczej nie rozkminię co mam zrobić bo w kwestii sterowania silnikami krokowymi jestem raczej zielony. Z elektroniką styczność miałem budując jakieś proste linefolow-ery, elektronika radiowa RC i tyle co jakieś laborki na politechnice, które w sumie były o poziomie trudności dla ułomnych. Jakby ktoś podpowiedział co pozmieniać to zrobiłbym i sam.
-
Link dałem już wcześniej ale jeszcze raz:
http://www.hotmcu.com/tb6600-1-axis-ste ... cPath=7_30
Ja mam właśnie takie czyli czarne.
Na allegro widziałem czarne i czerwone. Nie wiem czym, poza kolorem, się różnią. Może jest tak jak z tymi niebieskimi i czerwonymi trzyosiówkami.
Co do ceny to nie wiem czy taniej kupisz za granicą. W tym linku co podałem cena to 20$ za sztukę czyli ok 65 PLN. Do tego wysyłka. Niby na tej stronie jest za darmo ale czy do Polski też czy tylko w obrębie kraju? Nie wiem. Poza tym może trafić na odprawę a wtedy cła to nie zapłacisz ale VAT już tak. Jak będzie szło kurierem to jeszcze prowizję dla kuriera za odprawę celną. To już się robi więcej niż w przypadku kupna w Polsce.
http://www.hotmcu.com/tb6600-1-axis-ste ... cPath=7_30
Ja mam właśnie takie czyli czarne.
Na allegro widziałem czarne i czerwone. Nie wiem czym, poza kolorem, się różnią. Może jest tak jak z tymi niebieskimi i czerwonymi trzyosiówkami.
Co do ceny to nie wiem czy taniej kupisz za granicą. W tym linku co podałem cena to 20$ za sztukę czyli ok 65 PLN. Do tego wysyłka. Niby na tej stronie jest za darmo ale czy do Polski też czy tylko w obrębie kraju? Nie wiem. Poza tym może trafić na odprawę a wtedy cła to nie zapłacisz ale VAT już tak. Jak będzie szło kurierem to jeszcze prowizję dla kuriera za odprawę celną. To już się robi więcej niż w przypadku kupna w Polsce.
czilałt...
-
- Posty w temacie: 24
Jak kolega będzie testował ten nowy sterownik to zarzuć go do nowego tematu, żeby łatwiej informacja była dla innych dostępna, a tu podaj jedynie linka.
TB6600 to wewnętrznie poprawiona konstrukcja przez toshibę i podobno całkiem nieźle działa. Jeżeli od chińczyków kupić tylko jednoosiowy sterownik w podstawowej aplikacji to jest szansa, że nie będzie konstrukcja spieprzona.
Płytę z tego starego sterownika można zrobić stosunkowo łatwo. Wystarczy odpowiednie sygnały powyciągać na np. oddzielny kawałek płytki, a nawet samą listwę zaciskową. Tylko do działania bramek zasilanie 5V musi działać. Trzeba dokładnie przejrzeć tą płytkę, stwierdzić na pewno że TB jest walnięte, wylutować je, naprawić zasilanie i właśnie wygnały powyciągać.
TB6600 to wewnętrznie poprawiona konstrukcja przez toshibę i podobno całkiem nieźle działa. Jeżeli od chińczyków kupić tylko jednoosiowy sterownik w podstawowej aplikacji to jest szansa, że nie będzie konstrukcja spieprzona.
Płytę z tego starego sterownika można zrobić stosunkowo łatwo. Wystarczy odpowiednie sygnały powyciągać na np. oddzielny kawałek płytki, a nawet samą listwę zaciskową. Tylko do działania bramek zasilanie 5V musi działać. Trzeba dokładnie przejrzeć tą płytkę, stwierdzić na pewno że TB jest walnięte, wylutować je, naprawić zasilanie i właśnie wygnały powyciągać.
Betonowo-aluminiowy ploterek