z jakiej stali najładniejsza powierzchnia po toczeniu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
z jakiej stali najładniejsza powierzchnia po toczeniu
Witam. koledzy mam pytanko:
Z jakich popularnych stali wychodzi najładniejsza powierzchnia po toczeniu?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: z jakiej stali najładniejsza powierzchnia po toczeniu
S355, c-45, albo 42crmo4-qt z tym ta ostatnia jest ulepszona do 28-32 hrc.aquater pisze:Witam. koledzy mam pytanko:
Inna kwestia to parametry

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Może to głupie pytanie - ale czym i jak należy ciąć C45 żeby uzyskać gładką powierzchnię? Da się to zrobić stałką HSS na tokarce klasy "chinka 45kg"? Pytam bo z C45 wychodzą mi tylko pilniki - i to zgrubneDanAmigo pisze: S355, c-45, albo 42crmo4-qt z tym ta ostatnia jest ulepszona do 28-32 hrc.
Inna kwestia to parametry.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A przy planowaniu masz gładką powierzchnię ?grg12 pisze:Może to głupie pytanie - ale czym i jak należy ciąć C45 żeby uzyskać gładką powierzchnię? Da się to zrobić stałką HSS na tokarce klasy "chinka 45kg"? Pytam bo z C45 wychodzą mi tylko pilniki - i to zgrubneDanAmigo pisze: S355, c-45, albo 42crmo4-qt z tym ta ostatnia jest ulepszona do 28-32 hrc.
Inna kwestia to parametry.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nie bardzo - zdjęcie próbki w załączniku. Nie wiem czy o to ci chodziło ale spróbowałem toczyć wzdłuż nożem do planowania, wynik jest na dole zdjęcia - jak dla mnie rewelacja, dziękuje bardzoDanAmigo pisze: A przy planowaniu masz gładką powierzchnię ?

Jeszcze raz dzięki
- Załączniki
-
- C45 jakośc powierzchni
- probka.jpg (134.22 KiB) Przejrzano 3005 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś w zasadniczej szkole zawodowej uczyli tokarza zamiany prędkości skrawania na ilość potrzebnych obrotów. Przy okazji mówiono, że istotny jest taki dobór obrotów, aby skrawanie odbywało się poza obszarem, w którym na ostrzu noża tworzy się narost. Przy planowaniu nie da się tego praktycznie zrealizować, dlatego trzeba starać się zmniejszyć styk narzędzia z materiałem, poprzez stosowanie jak najmniejszego promienia naroża i duży kąt natarcia. Ot, jak to mówił stary tokarz "nóż musi być naostrzony na chytro". Przy natarcia powyżej 45 stopni narost zanika.
Jest jedna możliwość, czasem stosowana - obróbka poniżej zakresu, w którym się narost tworzy i "wyrywa materiał" zamiast skrawać. Problem, że nie zawsze się da. Dlatego, jeśli ktoś musi mieć "ładne" powinien pomyśleć o stalach automatowych. One dają stosunkowo najładniejszą powierzchnię. No i kombinowanie z geometrią narzędzia, bo nożem z HSS, uzyskanie ładniej powierzchni też jest możliwe, nie będzie się świecić, ale będzie gładka i łatwo będzie ją zaczyścić.
Jest jedna możliwość, czasem stosowana - obróbka poniżej zakresu, w którym się narost tworzy i "wyrywa materiał" zamiast skrawać. Problem, że nie zawsze się da. Dlatego, jeśli ktoś musi mieć "ładne" powinien pomyśleć o stalach automatowych. One dają stosunkowo najładniejszą powierzchnię. No i kombinowanie z geometrią narzędzia, bo nożem z HSS, uzyskanie ładniej powierzchni też jest możliwe, nie będzie się świecić, ale będzie gładka i łatwo będzie ją zaczyścić.