problem z (prawdopodobnie) rezonansem w napędzie osi

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: grg12 » 12 sie 2013, 10:38

tuxcnc pisze: Konstrukcja którą zrobiłeś jest z gatunku "jeśli zadziała, to dobrze".
Masz 100% rocji - pozostaje pytanie dlaczego piszesz tak emocjonalny post w wątku pokazującym zabawne zjawisko w napędzie zabawki?
Mały "disclaimer" żeby uniknąć dalszych nieporozumień co do "gatunku" maszyny - dwa lata temu wpadł mi do głowy pomysł na konstrukcję DIY prowadnicy liniowej z podpartymi wałkami i postanowiłem zbudować na tym pomyśle frezarkę. Projektowanie zajęło mi prawie rok, budowa kolejny - przy okazji sporo się nauczyłem i miałem kupę dobrej zabawy - maszyna spełniła swoje zadanie :)

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: grg12 » 13 sie 2013, 22:12

Zachęcony przez tuxa poszukałem wątku który mnie zainspirował:
http://bbs.homeshopmachinist.net/thread ... ic-dampers
(google znajduje więcej informacji na zapytanie "stepper cnc resonance flywheel"). I przymierzam się do zbudowania "rattlera" - koło zamachowe które pokazałem w pierwszym poście okazało się niezbyt skuteczne - tym razem rezonans "wyszedł" przy 510mm/min i ma znacznie węższe pasmo (co chyba znaczy że nawet pogorszyłem sprawę bo dobroć się poprawiła).
Obliczyć tłumika nie potrafię więc będę eksperymetował

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”