kamar pisze:Może wróćcie do tematu. A tematem jest stół magnetyczny a nie układy rozmagnesowywujące . Dobry stół ma puszczać po zdjęciu napięcia i tyle.
Tyle że elementem stołu jest właśnie układ rozmagnesowujący. Jest więc co temat tego tematu.
tuxcnc pisze:Od tej pory przy zerowym prądzie jest niezerowe pole magnetyczne, a przy zerowym polu magnetycznym musi płynąć niezerowy prąd.
Ot i wszystko.
CZAS NIE MA TU NIC DO RZECZY !!!.
Ma i to bardzo dużo. A to przez cewkę. Prąd w cewce nie zmienia sie skokowo. Narasta z czasem. Zmieniając więc czas włączenia napięcia o przeciwnej polaryzacji można zmienić płynący prąd (szczytowy, czyli ten który będzie płynął tuż przed momentem wyłączenia).
Zatem można dobrać czas do właściwości konkretnego stołu i faktycznie rozmagnesowywanie jednorazowym ujemnym impulsem o określonym czasie trwania będzie skuteczne.
Ale trzeba to dobrać do konkretnego stołu i prądu który magnesuje stół.
Poza tym ten czas trzeba by raczej generować układem elektronicznym bo on raczej musi być krótki (milisekundy).
A rozmagnesowywanie prądem zmiennym nie wymaga żadnego dobierania.
Jak dla mnie zrobienie porządnego układu rozmagnesowującego jest prostsze niż bawienie się w "dobry stół".
Pamiętajmy że stół ma być amatorski a więc na 99% będzie zrobiony z materiału jaki akurat będzie pod ręką. Materiał może i będzie dobry, ale na pewno nie z punktu widzenia jego właściwości magnetycznych.
Gdyby nawet był, to będzie znacznie droższy.
I tak więc prościej i taniej zrobić "gorszy stół" i dorobić do niego "naprawiacz" w postaci układu rozmagnesowującego.
Wiem że mój punkt widzenia jest tutaj dość trudny do zrozumienia, bo piszę to jako elektronik a tutaj raczej mamy mechaników.
Dlatego autor zrobi jak zechce, ale ja w razie czego mogę pomóc zaprojektować (albo raczej po prostu: zaprojektować) ten układ rozmagnesowujący jak by jednak się chciał na niego zdecydować.
A co do elektrody to kolego
tuxcnc wyobraźcie sobie że teraz to ja jako stały bywalec elektrody mogę mieć takie samo zdanie o forum CNC jak Ty o forum elektroda. A szczególnie o Tobie jako o tej osobie odpowiadającej (które nazwałeś debilami). Sugerował bym więc nie oceniać całej porządnej społeczności elektrody na podstawie paru „debili” na których akurat trafiłeś.