Druga maszynka - ploter z ruchomą bramą
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Rozumiem ,że śruby bramy nie są spięte razem?Dudi1203 pisze: Brama jeździ na dwoch serwach! Powiem wiecej - nie bolało
Mam dylemat bo przymierzam się do podobnej konstrukcji
tyle ze pole 1500x450x450...
Brama będzie ważyła pewnie coś koło 200kg..
Myślałem o napędzie jej 2ma śrubami 2510 lub 2010 z podwójną nakrętką...
Nakrętki napędzane i spięte pasem...
Tylko myślę czy z powodu spięcia pasem nie będę miał dużego uchybu...
Ale chyba raczej nie jak dam pas ze 50mm

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
Nie są niczym spięte, tylko elektronicznie. Programowo ustawione jako osie zależne i ruszylo od strzału.
Jest sens tak zwiększać koszty dokładajac nakretki napedzane, kola pasowe, tyle pasa, napinacze itp? Na 20tkach obrotowych srubach o skoku 10 spokojnie pogonisz taką brame gdzieś do 15m/min (jak tylko Ci silniki na to pozwolą). Pytanie czy robisz na serwach czy krokówkach. Ja odkad zalozylem te serwa to poluje non stop na nastepne.
Dziś do mnie dojdzie 100W Yaskawa z okablowaniem i servopackiem wyrwana za 300zł. Przekładnia falowa na 4tą oś już czeka
Jest sens tak zwiększać koszty dokładajac nakretki napedzane, kola pasowe, tyle pasa, napinacze itp? Na 20tkach obrotowych srubach o skoku 10 spokojnie pogonisz taką brame gdzieś do 15m/min (jak tylko Ci silniki na to pozwolą). Pytanie czy robisz na serwach czy krokówkach. Ja odkad zalozylem te serwa to poluje non stop na nastepne.
Dziś do mnie dojdzie 100W Yaskawa z okablowaniem i servopackiem wyrwana za 300zł. Przekładnia falowa na 4tą oś już czeka

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Tomku, zapominasz chyba o tym, że drugie serwo i serwopak będą więcej kosztowały niż te wymienione gratyDudi1203 pisze: Jest sens tak zwiększać koszty dokładajac nakretki napedzane, kola pasowe, tyle pasa, napinacze itp?

Co przemawia za takim napędem jak Twój? Generalnie łatwiejszy do wykonania, ale niekoniecznie tańszy.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
No właśnie...gaspar pisze:Dudi1203 napisał/a:
Jest sens tak zwiększać koszty dokładajac nakretki napedzane, kola pasowe, tyle pasa, napinacze itp?
Tomku, zapominasz chyba o tym, że drugie serwo i serwopak będą więcej kosztowały niż te wymienione gratyW moim przypadku by tak było...
Co przemawia za takim napędem jak Twój? Generalnie łatwiejszy do wykonania, ale niekoniecznie tańszy.
Jeśli uda się "wyrwać" tanio serwa to ok... ale na pewno nie będę płacił 2000zł za zestaw na śrubę...
U mnie rozstaw śrub w Y byłby w okolicach 90cm a długość czynna śrub w granicach
170cm ...
Zastanawiałem sie nad napędzaną nakrętką gdyż to zwiększa sztywność układu...
Z drugiej strony chętnie bym zaoszczędził sobie roboty i zrobił tradycyjnie na kręcących się śrubach...
Mimo wszystko mam obawy czy przy śrubach 2510 o długości 170cm nie pójdą one w dobry banan

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
Ja mam 16tki co maja 1545mm od podparć (przyciałem koszta, wiem) i moge je krecic gdzies do 1100-1200rpm (z obliczeń wyszło 1000). Wiec o 25 przy takiej samej długości sie nie martw. Nawet jesli tego ganiać nie chcesz z dużymi predkościami to wrzuciłbym 20tki, dobrze wpłynie to na dynamike. Bo jak sie liczy energie zgromadzoną w poruszajacej sie bramie i krecącej srubie to wychodzi, że wiecej energi władujesz w ogole w poruszenie śrub niż ma dość szybko jadąca 200kg brama.
Apropo cen serw, gdybym mial dac po 2000/szt to ta maszynka smigalaby na krokowcach.
Apropo cen serw, gdybym mial dac po 2000/szt to ta maszynka smigalaby na krokowcach.