Witam,
Mam pytanie odnoście zwalniania przyssawek w maszynie Homag Optimat.
Kiedy maszyna kończy obróbkę materiał jest nadal zamocowany/przyssany. Po jednokrotnym wciśnięciu pedału przyssawki puszczają, po dwukrotnym wciśnięciu wysuwają się ograniczniki, a po kolejnym wciśnięciu pedału znowu materiał zostaje zamocowany.
Czy jest możliwość takiego ustawienia, by po zakończeniu obróbki przyssawki automatycznie zwalniały przedmiot (bez wciskania pedału)??
Pracowałem kiedyś na innej maszynie Homaga i tam po zakończonej pracy przedmiot był automatycznie zwalniany (z tym, że od razu ograniczniki wychodziły do góry, a ja wolałbym raczej by po zwolnieniu materiału one jeszcze nie wychodziły).
Z góry dzięki za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam Serdecznie
Zwalnianie przyssawek w Homag Optimat
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Zacznijmy od konca.
Maszyna na ktorej pracowales z automatycznym wysuwaniem bazy po obrobce to najprawdopodobniej Weeke a nie Homag.
Odnosnie mozliwosci zwalniania elementu jak najbardziej da sie to zrobic - tak kiedys pracowalem. Niestety z homagiem teraz niewiele mam wspolnego to nie pamietam dokladnie jak to zrobic, moze ktos z innych forumowiczow pomoze.
Moge tylko podpowiedziec, ze w opisie kodow iso powinna byc instrukcja do zwalniania prozni, ktora trzeba wpisac w odpowiednim miejscu(nie wiem jakiego Woodwopa uzywasz) i po problemie.
Maszyna na ktorej pracowales z automatycznym wysuwaniem bazy po obrobce to najprawdopodobniej Weeke a nie Homag.
Odnosnie mozliwosci zwalniania elementu jak najbardziej da sie to zrobic - tak kiedys pracowalem. Niestety z homagiem teraz niewiele mam wspolnego to nie pamietam dokladnie jak to zrobic, moze ktos z innych forumowiczow pomoze.
Moge tylko podpowiedziec, ze w opisie kodow iso powinna byc instrukcja do zwalniania prozni, ktora trzeba wpisac w odpowiednim miejscu(nie wiem jakiego Woodwopa uzywasz) i po problemie.
Pozdrawiam
Adas
Adas
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Masz rację to była maszyna Weeke.adas pisze:Zacznijmy od konca.
Jeśli chodzi o WoodWopa to jest w 4 wersji, a raczej 4.5
Dzięki, może jeszcze ktoś z forumowiczów będzie wiedzieć
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Koledzy, napiszę tak:
Instrukcja w WoodWoop-ie (podkreślam, instrukcja) do zwalniania próżni przydaje się średnio, a to dlatego, że trzeba ją wpisać w program.
Można to zrobić na kilka sposobów (makro technologiczne albo wiersz NC)
Jednak tu chodzi o zwalnianie próżni na końcu obróbki, a do tego nie trzeba żadnej instrukcji, ani naciskania przycisku nożnego.
Wystarczy to określić w programie sterującym maszyną, czyli bodajże "Power Control PC 85".
Wręcz jest to nazwane "Zwolnij próżnię na końcu obróbki" .
Niestety nie pamiętam w którym to było miejscu bo już pół roku nie pracuję na Homagu, a korzystałem z tej funkcji rzadko.
Z tego co wiem, to jednak nie wszystkie maszyny Homag/Weeke posiadają taką możliwość.
Na maszynie Homag Venture 12 taka możliwość NA PEWNO była i było to można aktywować/deaktywować właśnie w PC 85.
Instrukcja w WoodWoop-ie (podkreślam, instrukcja) do zwalniania próżni przydaje się średnio, a to dlatego, że trzeba ją wpisać w program.
Można to zrobić na kilka sposobów (makro technologiczne albo wiersz NC)
Jednak tu chodzi o zwalnianie próżni na końcu obróbki, a do tego nie trzeba żadnej instrukcji, ani naciskania przycisku nożnego.
Wystarczy to określić w programie sterującym maszyną, czyli bodajże "Power Control PC 85".
Wręcz jest to nazwane "Zwolnij próżnię na końcu obróbki" .
Niestety nie pamiętam w którym to było miejscu bo już pół roku nie pracuję na Homagu, a korzystałem z tej funkcji rzadko.
Z tego co wiem, to jednak nie wszystkie maszyny Homag/Weeke posiadają taką możliwość.
Na maszynie Homag Venture 12 taka możliwość NA PEWNO była i było to można aktywować/deaktywować właśnie w PC 85.