równoczesna praca kilku osi

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: tuxcnc » 29 lip 2013, 17:06

ma555rek pisze:Największy ubaw ma kol GRZE jak widzi jaki granat wrzucił w bagienko. Każdej małpie z tego cyrku dał żółtego banana co sprawiło że jest to najbardziej energetyzujący temat od początku mojego istnienia na forum :mrgreen:
Takie abstrakcyjne dyskusje zawsze czegoś uczą i rozszerzają horyzonty, czego nie możesz niestety zrozumieć ...

.

Tagi:

Autor tematu
grze
Posty w temacie: 9

Post napisał: grze » 29 lip 2013, 20:04

ezbig pisze::) a bo to pierwszy taki temat? Często ktoś o coś zapyta nieskałdnie, ludzie znajdują coraz wymyślniejsze rozwiązania. Każdy swojego broni, a autor chciał tak, z ciekawości zapytać i boi się teraz odezwać, bo mu to do niczego nie było potrzebne :)
Nieskładnie?
pierwsza i trzecia wypowiedź wydaje mi się że wszystko na temat

Mylisz się, będzie potrzebne, jak się zmobilizuję to wszystko przeanalizuję, choć po ilości wpisów przeraża mnie to trochę :mrgreen:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: ezbig » 29 lip 2013, 20:27

grze pisze:pierwsza i trzecia wypowiedź wydaje mi się że wszystko na temat
Wydaje ci się, a zobacz ile było wątpliwości. Wszystko, to opisujesz konkretny ruch osi (prędkości, jakie przesunięcia, czy to się ma powtarzać). Najlepiej w punktach jak byś pisał przepis na ciasto (lub inaczej, napisz algorytm ruchu). Mi się wydaje, że dobrze zrozumiałem o co ci chodzi, ale widać każdy rozumie inaczej pewne niedookreślenia. Sam już teraz mam wątpliwości.

Jakbyś napisał co konkretnie ta maszyna ma robić, to byłoby mniej pisania i gdybania. Np. lepi pierogi, wbija gwoździe czy zaplata warkocze. To jakaś tajemnica handlowa?

Autor tematu
grze

Post napisał: grze » 30 lip 2013, 20:27

A więc, czy można ustawić równoczesną pracę 3/5 osi z różnymi prędkościami? :mrgreen:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 lip 2013, 20:36

Czym się różni wróbelek ?

.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 30 lip 2013, 21:03

Tym, że ma jedną nóżkę od drugiej :P

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 lip 2013, 21:19

Jakie pytanie taka odpowiedź.

Cóż, nie wystarczy postawić "czy" na początku i znaku zapytania na końcu, żeby to było pytanie na które można sensownie odpowiedzieć.
Czy pięć osi może pracować równocześnie z różnymi prędkościami ?
Nie tylko może, ale nawet jest tak w większości przypadków że prędkości poszczególnych osi są różne.
Oczywiście na pewno nie o to chodzi autorowi wątku, bo on bez wątpienia by chciał, aby to się działo w określony sposób i dawało określony wynik.
Jest bardzo prawdopodobne, że przy jego założeniach wystąpi logiczna sprzeczność i spełnienie jednego warunku uniemożliwi spełnienie innego.
Można po schodach wchodzić i można po schodach schodzić, ale niech ktoś spróbuje równocześnie ...

.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 30 lip 2013, 23:04

grze pisze:A więc, czy można ustawić równoczesną pracę 3/5 osi z różnymi prędkościami? :mrgreen:
Pozostałe są obrotowe, a na tym to już się nie znam (jeszcze nie korzystałem z nich i ne zgłębiałem tematu). Domyślam się tylko, że jak zadam jakiś kąt obrotu, to jest on zsynchronizowany z czasem ruchu w pozostałych osiach. Bo chyba już żadnej interpolacji tu nie ma. Zakładając że tak jest, to wcale nie byłoby takie trudne policzenie dodatkowych osi. W zasadzie to nic nie trzeba liczyć.

Chcesz osiągnąć konkretną prędkość w osi A to musisz podać taki skok wartości, aby na danym odcinku czasu uzyskać wymaganą prędkość. Trochę masło maślane :). Chodzi o to, że jak pozostałe osie jadą przez 60 sek., a chcesz uzyskać prędkość 100 dla tej osi, to skok wartości kąta musi być: 100 x 360 st / skok śruby na tej osi w mm (czyli wyjdzie F100 dla tej osi). Małym utrudnieniem jest to, że ruch dla niej może trwać np. 30 sek. - musimy w takim przypadku dodać nowy przedział czasowy (tak jak to robiłem w poprzednim przykładzie przy zmianach prędkości i kierunków osi) i podzielić 60 sekundowy ruch pozostałych osi na dwa 30 sekundowe odcinki. W pierwszym będzie dopisana oś obrotowa, a w drugim już nie.

Niech mnie ktoś oświeci czy dobrze myślę z tymi osiami obrotowymi - czy są one tylko zsynchronizowane, czy też uczestniczą w jakiejś interpolacji?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 31 lip 2013, 12:29

I dalej wszyscy mącicie w około a nie ma konkretów

jak dla mnie to konkretna odpowiedz będzie:
da sie ustawić różne prędkości dla rożnych osi

ale tutaj trzeba podać zasady i obostrzenia takiej pracy i dla zwykłego G-codu z macha czy pierwszego lepszego programu cnc będzie to uciążliwe dlatego jest możliwość dostosowania linuxa do wymagań i problemu

najlepszym rozwiązaniem jest nowy sposób zapisu oraz nowe przeliczanie trajektorii
dlatego że autor pytania chce poruszać kilkoma osiami co daje nam kilka układów współrzędnych niezależnych od siebie ale sprzężonych ( niech nikt nie robi wywodu bo układy niezależne mogą pracować osobno bez udziału innych a sprzężone dlatego że to jedna maszyna)

Kolejna sprawa przydało by sie zorientować jak inne maszyny z taką konstrukcją są programowane.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 31 lip 2013, 13:36

k-m-r1 pisze:I dalej wszyscy mącicie w około a nie ma konkretów
Napisałem krok po kroku jak to tworzyć. Napisałem konkretny g-kod do tego, a ty dalej swoje. Jeśli osie dodatkowe ABC działają tak jak napisałem (a tego nie jestem pewien) to napisz jaki chcesz ruch mieć w tych dodatkowych, osiach to ci dopiszę. Skoro rozmawiamy czy "da się" to rozmawiamy o zasadach. Konkrety to już wykorzystanie tych zasad.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”