grze pisze:A więc, czy można ustawić równoczesną pracę 3/5 osi z różnymi prędkościami?

Pozostałe są obrotowe, a na tym to już się nie znam (jeszcze nie korzystałem z nich i ne zgłębiałem tematu). Domyślam się tylko, że jak zadam jakiś kąt obrotu, to jest on zsynchronizowany z czasem ruchu w pozostałych osiach. Bo chyba już żadnej interpolacji tu nie ma. Zakładając że tak jest, to wcale nie byłoby takie trudne policzenie dodatkowych osi. W zasadzie to nic nie trzeba liczyć.
Chcesz osiągnąć konkretną prędkość w osi A to musisz podać taki skok wartości, aby na danym odcinku czasu uzyskać wymaganą prędkość. Trochę masło maślane

. Chodzi o to, że jak pozostałe osie jadą przez 60 sek., a chcesz uzyskać prędkość 100 dla tej osi, to skok wartości kąta musi być: 100 x 360 st / skok śruby na tej osi w mm (czyli wyjdzie F100 dla tej osi). Małym utrudnieniem jest to, że ruch dla niej może trwać np. 30 sek. - musimy w takim przypadku dodać nowy przedział czasowy (tak jak to robiłem w poprzednim przykładzie przy zmianach prędkości i kierunków osi) i podzielić 60 sekundowy ruch pozostałych osi na dwa 30 sekundowe odcinki. W pierwszym będzie dopisana oś obrotowa, a w drugim już nie.
Niech mnie ktoś oświeci czy dobrze myślę z tymi osiami obrotowymi - czy są one tylko zsynchronizowane, czy też uczestniczą w jakiejś interpolacji?