Chińczyk 2x 80 W

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
romanov
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: romanov » 26 lip 2013, 01:14

Witam serdecznie.
Serdecznie dziękuję za pomoc i wyjaśnienia. Jutro z samego rana wszystko posprawdzam jeszcze raz a w szczególności ten patent z ogniskową. Jak mawiają najprostsze jest najtrudniejsze do odkrycia. Lusterka sprawdzę jeszcze aczkolwiek ustawiałem je nie dalej jak z dwa dni temu, ale być może nie zrobiłem tego dokładnie. Tak więc wszystko się mam nadzieję jutro wyjaśni. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Roman K.

[ Dodano: 2013-07-26, 13:15 ]
Witam ponownie ! :)
Od początku:
Najpierw okazało się że tuba była wyjmowana na czas transportu a skutkiem tego było że włożona została w sposób niedbały i pierwszy problem był że wiązka szła za nisko do lustra pierwszego. Gdy już się z tym uporałem przyszła kolej na kolejne lustro i tak było regulowane w wszystkich czterech narożnikach stołu oraz na środku. Najgorzej była sytuacja na ostatnim lusterku w karetce. Najtrudniej to było zrobić. Ale cierpliwość jest matką sukcesu i krok po kroku coraz lepiej. Na koniec zastosowałem patent kol. Andrzej_Kw i też udało mi się ustalić w miarę poprawnie odległość soczewki od stołu.
Finał tego jest taki że obecnie sklejka 3 mm zwykła jest na jednym przebiegu wycinana przy kroku 14 ! i mocy 75%. A deseczki brzozowe grubości 3,5 mm na tych samych parametrach wycina bez nadmiernego przypalania. Tak więc Koledzy dzięki Waszemu wsparciu i pomocy udało mi się rozwiązać problem za co Bardzo Serdecznie Wszystkim dziękuję :)

Tagi:

bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bateryjka » 27 lip 2013, 15:13

Witam
Pytanko z trochę innej strony.
Na jaką stronę lustra ma padać promień lasera:
Czy od strony "pozłacanej" czy od "szklanej, przezroczystej"

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cinematic2 » 27 lip 2013, 19:40

Pozłacaną.
Ale jeśli masz jakiś porządniejszy laser to kup porządniejsze lusterka.
Krzemowe lub molibdenowe.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Andrzej_kw
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 27 lip 2013, 20:06

kol romanov...
najtańsze to ZnSe pozłacane i tak jak radzi cinematic2 staraj się o krzemowe, lub molibdenowe. Krzemowe są powlekane, natomiast molibdenowe są bez powłoki i przy Twoich 80W będą lepsze.
Wspominałeś, że na lustrach są ślady a to oznacza niestety wymianę. Soczewka natomiast może pomimo miejscowego przebarwienia być w porządku. Zdarza się, szczególnie przy drewnie iglastym, ze "syfki" pomimo nadmuchu trafią na soczewkę i pozostają jako przypalenia. Można to usunąć czystym acetonem. Jeżeli nie masz papieru ryżowego, to w aptece kup płatki kosmetyczne (konieczna czysta bawełna - zero wiskozy). Na to aceton i po prostu połóż soczewkę na chwilkę. Tego typu zabrudzenie powinno zejść. Dla przypomnienia - aby aceton był czysty, nie moczymy płatka, lecz wylewamy na niego odrobinę płynu. W ten sposób w butelce mamy zawsze czysty preparat.

Powodzenia z maszyną. Pozdrawiam
Andrzej

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cinematic2 » 27 lip 2013, 23:01

Jakie znowu ZnSe pozłacane???
Z ZnSe (selenku cynku) robi się soczewki i lustra półprzepuszczalne a nie odbijające.
Pytanie było o zwykłe lusterka, szklane z napyloną warstwą złota.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Andrzej_kw
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 28 lip 2013, 00:22

Mea culpa.. upały.....
oczywiście że ZnSe na soczewki..... ot przegrzana głowa..

pozdrowienia
Andrzej

Autor tematu
romanov
Kontakt:

Post napisał: romanov » 29 lip 2013, 19:46

Witam
Jak mawiają kuj żelazo puki gorące :)
Dzisiaj próbowałem grawerować w drewnie. I nawet to całkiem wychodzi ale nie mogę sobie poradzić z tym żeby grawerował bardzo płytko. Tzn. parametry ustawiam krok 150 a moc 1% i głębokość grawerowania jest ponad milimetr w drewnie. jako przykład poniższe zdjęcie.Obrazek
Jak widać drewno ładnie "odparowuje" ale ja chciałem aby grawerować na głębokość tylko jakieś 0,3 mm do 0,5 mm. Czy jest szansa żeby zrobić to na mniejszej głębokości ?
Pozdrawiam
Roman K

Andrzej_kw
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 29 lip 2013, 22:21

coś mało prawdopodobne te 1% (chyba, że nie wyświetlane są pozostałe cyfry :) ). Kolego jeżeli masz sterownik 6515 po USB to przede wszystkim najpierw załaduj do maszyny plik konfiguracyjny. Przyjęcie go maszyna potwierdzi charakterystycznym "piknięciem". Jeżeli maszynę masz połączoną kablem USB i nie ma potrzeby biegania z pendrivem, to przy zaznaczeniu opcji "immediate" możesz następnie wysłać pracę do maszyny i jechać.
Jeżeli za głęboko, to na panelu sterującym maszyny możesz ustawić moc niższą w stosunku do wysłanej z LaserCut-a.
Jeżeli przyda Ci się to, możesz pogrzebać w moich postach i tam leży polskojęzyczna instrukcja do LaserCut.

Pozdrowienia
Andrzej

Autor tematu
romanov
Kontakt:

Post napisał: romanov » 29 lip 2013, 23:11

Jeśli dobrze zrozumiałem to jak na panelu mam ustawione 90 % mocy to w w laser cut 100 procent będzie tymi 90 % z panelu ?.

Andrzej_kw
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 30 lip 2013, 02:23

Nie
W LaserCut ustawia się procent mocy i plik z takimi parametrami jest wysyłany do maszyny. Jeżeli na panelu sterującym lasera wyświetlane jest 100%, to oznacza to, że plik wykonywany jest bez zmian mocy. Jeżeli ustawione jest mniej - to do takiego poziomu jest ograniczana moc oryginalnego pliku. Np. ustawiasz w programie 50% mocy maszyny, a z panelu można ją jeszcze ograniczyć i tak gdy (w dużym uproszczeniu) dla Twoich 80W planujesz wykonywać plik z mocą 50%, czyli masz 40W. To jest właśnie 100% na wyświetlaczu panelu sterującego. Po ustawieniu bezpośrednio na maszynie (na panelu) wielkości 75% ograniczysz moc do 30W. Panel sterujący daje możliwość dodatkowego ograniczania mocy już gotowego pliku. Chyba nie zakręciłem zbyt mocno pomimo głębokiej nocy. Taka tam dodatkowa funkcja przydatna przy braku dostępu do edycji pliku roboczego. Teoretycznie przydatna....

pozdrowienia
Andrzej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”